NADZIENIE: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 7 żółtek jaj 2 łyżki mąki pszennej tortowej 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki masła + rozpuszczona czekolada (dowolna) do polania eklerków + cukier puder do posypania Przygotowanie: Zrób ciasto: wlej do garnuszka wodę, dodaj masło i sól, doprowadź do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia
Gotowanie to kochanieekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych składników do swojej kuchni to polecam stronę NATURALNIE ZDROWE Ciasto: 250 ml kefiru 125 ml oleju 2 duże jajka 2 szklanki cukru trzcinowego 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka dobrej jakości kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 spora szczypta soli 250 ml mocnej, gorącej(...)całość miksuj nie dłużej niż minutę. Na koniec do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao, sodą, proszkiem oraz solą. Miksuj do chwili połączenia się składników, a kiedy ciasto będzie jednolite, dolej gorącą kawę i wymieszaj. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz
Kulinarna (nie)codziennośćszklista. Dodawać po 1 żółtku i ubijać cały czas. Na koniec łyżką, a najlepiej rózgą kuchenną wmieszać przesianą wcześniej mąkę tortową i ziemniaczaną. Wyłożyć dno tortownicy (ok. 26 cm średnicy) papierem do pieczenia, nie smarować boków tłuszczem. Wyłożyć ciasto. Piec w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. (do suchego patyczka). Uwaga! Wyciągnięte z piekarnika ciasto upuścić w tortownicy
kuchcikowniakawałek przepysznego ciasta ze śliwkami. Takie chwile zapisują się w pamięci. Fajnie, że się zdarzyła… A ciasto polecam, jest świetne. Składniki: Ciasto: • 200 g miękkiego masła • 160 g cukru pudru • 1 cukier wanilinowy • 4 jajka • 200 g mąki tortowej • 40 g mąki ziemniaczanej, • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 500 g śliwek lub innych owoców (mogą być mrożone) Kruszonka(...)masła • 150 g mąki tortowej • 50 g cukru Sposób przygotowania: 1. Przygotować kruszonkę: w rondelku rozpuścić masło, zminimalizować płomień gazu. Dodać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Zestawić z palnika i wsypać mąkę, cały czas mieszając, aż powstaną charakterystyczne grudki. Zostawić do ostygnięcia. 2. Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem i waniliowym. 3. Dodawać po jednym jajku
W mojej kuchniFILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łatwy piernik z powidłami i polewą czekoladową Składniki: Ciasto: 100g masła 50ml oleju 300g naturalnego miodu 70g jasnego brązowego cukru 3 duże jajka 370g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu
Mała Cukierenkasztuki jajka, 1/2 kostki masło lub margaryna, 3/4 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 16 sztuk śliwki, - ile potrzeba śmietana 30 % jajka, tłuszcz /użyłam palmę murzynka/, cukier dobrze ubić do białości wsypać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą
W Mojej Kuchni Lubięcebulą, serem mozzarella i sosem pomidorowym. Wszystko to zapieczone w drożdżowej "pizzy - pierogu". Oczywiście składniki farszu można zmieniać według własnych upodobań. Do przygotowania dania użyłem: 300 ram mąki pszennej tortowej, 25 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 50 gram salami, 30 gram zielonych oliwek, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 1 małej cukinii, 2 ząbków czosnku, 1 puszki pomidorów(...)wystudzenia. Do miski przesiałem przez sitko 300 gram mąki pszennej tortowej i dodałem do niej szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz łyżeczkę suszonego oregano. W 150 ml letniej wody rozpuściłem 25 gram drożdży i łyżeczkę cukru, a następnie dodałem rozpuszczone drożdże do mąki. Całość wyrobiłem na ciasto, które prawie przestało przyklejać się do rąk. Ciasto umieściłem w misce pod przykryciem
Wyprawy kulinarneSkładniki: 2,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 żółtka 1 szklanka cukru kryształu 1 op. cukru waniliowego ponadto: 2 opakowania krakersów (po 180g) 3/4 szklanki likieru kokosowego 200g wiórków kokosowych 100g migdałów w płatkach 1 kostka margaryny Sposób przygotowania: W jednej szklance mleka rozrabiamy obie mąki i żółtka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem(...)Miksujemy jeszcze chwilkę. Blaszkę o wymiarach 23x28 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów, na to warstwa kremu i tak do skończenia składników. Powinny wyjść 4 warstwy ciasta. Na samej górze posmarować cienko warstwą kremu, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy migdałami w płatkach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3h a najlepiej na całą noc. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąskorzystałam z tego pzepisu. . 125 g masła rozpuszczonego i ostudzonego [ nie rozpuszczałam] 220 g mąki tortowej 1 jajko, roztrzepane 50 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Piec na jasnozłoty kolor. Nadzienie
Moje domowe kucharzeniezłota jesień w pełni. Kosze pełne późnych owoców i warzyw i do tego królują pachnące śliwki. Kruche delikatne ciasto ze sło dką pianka z białek komponują się i dealnie z kwaskowatym smakiem śliwek i aromatem cynamonu. Skła dniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 3 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ChilliJemycytryny. Ja od siebie dodałam więcej bakalii - skórkę pomarańczową, rodzynki, garść orzechów. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki w cieście - ale dla mnie są obowiązkowe! Składniki : 4 jajka 250 g masła roślinnego 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej olejek migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę makową: 300 g maku 2 białka 1 łyżka(...)migdałowy i dalej ucierać. Dodać obie mąki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - połączyć z masą. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć i rozprowadzić równo 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć mak, rozprowadzić i docisnąć lekko. Przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 45-55 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto się zezłoci
Kulinarne Inspiracjemojprzepisna.pl | Drożdżowy kołacz z makiem i orzechami Naszło mnie na drożdżówki z makiem, a że czasu mam ostatnio trochę mniej, to zrobiłam szybszą wersję, czyli nie
moj przepis naSkładniki: CIASTO:jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki DODATKI:rabarbar 1 kg, gorąca woda 2 litry, cukier 3/4 szklanki Lubię, budyń śmietankowy 1 opakowanie KRUSZONKA KOKOSOWA:masło lub margaryna 120 gram, mąka tortowa 100 gram, cukier 100 gram, wiórki kokosowe(...)budyniem śmietankowym z cukrem całe jajka "L", cukier, miękką palmę, cukier waniliowy zmiksować w robocie z 6 minut lub mikserem wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto tortownica 24cm - wyłożyć papierem do pieczenia i do blaszki dać ciasto, rozsmarować na dnie i trochę na rancie do ciasta dać cały rabarbar - nakładam ręką aby ewentualny sok pozostał w misce
W Mojej Kuchni Lubiępiekarnika, dzięki temu nie jest zbyt wysokie, za to jest większa ilość owoców i tak uwielbianej przez nas kruszonki.SKŁADNIKI NA CIASTO:-5 żółtek ( z dużych jaj)-1 szkl mleka-50g drożdży-0,5 kg mąki pszennej tortowej-3/4 szkl ksylitolu (lub cukru)-125g masła-1/2 łyżki cukru trzcinowego (gdy używamy ksylitolu)-szczypta soliSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ(...)masła-2 szkl mąki tortowej (niepełne)-0,5 szkl ksylitolu (ew. cukru)+ dodatkowo:- śliwki lub inne owoce- płatki migdałów- gruby cukier trzcinowy do posypaniaDrożdże rozkruszyć w kubeczku, dodać do nich cukier trzcinowy, 1/2 szkl ciepłego ( nie gorącego) mleka i kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszać i odstawić otrzymany zaczyn aż "ruszy". W tym czasie stopić w kubeczku masło i odstawić
Smaczne Zdrowe