Składniki: 4jaja, 2 szkl. mąki pszennej tortowej, 1szkl.cukru, 1szkl. oleju, 1łyżka kakao, 1łyżeczka cynamonu, 1łyżeczka sody, 1łyżeczka proszku do pieczenia, 6dużych jabłek, czekolada, garść lub dwie orzechów włoskich. Przygotowanie: Jaja ubić z cukrem, dodać cynamon i dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, ciągle mieszając. Dodać olej i pokrojone w kostkę jabłka. Wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem(...)pieczenia). Piec 50 min. w 180stopniach w rozgrzanym piekarniku. Rozpuścić czekoladę i po upieczeniu polać po wierzchu ciasta oraz dodać na wierzch orzechy. Przepis nadesłany od mojej mamy :) Smacznego
W kuchni u Monikidrożdżowe rogaliki z czekoladową niespodzianką w środku. Idealne do kubka gorącego kakao. Składniki: 500 g mąki pszennej tortowej 25 dag świeżych drożdży (1/4 kostki) 3/4 szklanki mleka 65 g miękkiego masła 4 łyżki cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) cukier z prawdziwą wanilią (do smaku) szczypta soli krem czekoladowy, np. nutella Mleko wlać
Ugotowaćprzepis wybrałam ? Zapraszam ! Listopadowe Wyzwanie Blogerek Wariacje na temat szarlotki Jabłkowa Fantazja Składniki : Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej * 3/4 szklanki cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia * 150g masła roślinnego * jajko Nadzienie : * ulubione jabłka * dżem wiśniowy * cynamon Masa budyniowa : * 4 budynie waniliowe
Magiczne Życie MartySkładniki: 3 szklanki* przesianej mąki tortowej 1 i ¼ szklanki cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 3 duże jajka 2/3 szklanki oleju rzepakowego. Dlaczego oleju rzepakowego? Bo olej ten jest naturalnym zródlem kwasów omega 3, i dlatego warto wrócić do tradycji stosowania go. Jest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów(...)osób dbających o sylwetkę. Polecany osobom z chorobami serca, i układu krążenia. Stąd mój pomysł na ciasto które mogą zjeść wszyscy! 1 szklanka naturalnego jogurtu ...lejącego, nie gęstego..gdyż ciasto nie może być za cieżkie ½ szklanki mleka 1½ – 2 szklanki truskawek lub innych owoców - można użyć mrożonych owoców, ale wcześniej ich nie odmrażać. Kruszonka: 150 g mąki (albo
Z Kuchni Do KuchniCiasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut w 180⁰C, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych
Karo in the KitchenCiasto wstawiamy do piekarnika na kolejne 35-45 minut w 180⁰C, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. SKŁADNIKI CIASTA 120g lodowato zimnego masła 320g mąki pszennej, może być krupczatka /lub pół na pół krupczatka i tortowa/ 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru pudru 120ml lodowato zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 100g borówek/jagód 300g drobnych
Karo in the KitchenBiszkopt na średnią blachę: 4 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki kakao 1 szklanka miałkiego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kokosowa 300 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno(...)dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach. Wiórki gotujemy na małym ogniu w mleku i z cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli szybko wpiją mleko to można je uzupełnić (muszą się porządnie
Jadło i czytadłoobficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła, 50 g cukru pudru 150 g mąki tortowej, 75 g mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę. Wymieszać i odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni
noteskulinarnyfigapatrz zdjęcia) i musiałam je wykorzystać! Dodają one babeczkom nadzwyczajnego uroku. Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 120 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 duże jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 5 łyżek suchego maku Krem maślany cytrynowy: 200 g miękkiego masła
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: mąka tortowa 25 dag, jajka 3 sztuki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, olej rzepakowy 150 ml, mleko 3,2% 200 ml, wiórki kokosowe 1 szklanka, cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki, wiśnie 50 dag, cukier puder 3/4 szklanki, śmietana 18 proc - ile potrzeba, wiórki kokosowe - ile potrzeba jajka, olej, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel wsypać mąkę(...)proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200C około
W Mojej Kuchni Lubięgłównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany 18% 1,5 szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka
Pyry na Gazsycylijskie cannoli z ricottą. Zostawiłam trochę ciasta, aby przetestować je w jakiejś innej, prostszej, łatwiejszej wersji. Ponieważ samo ciasto jest naprawdę przepyszne, a nie każdy chce się „bawić” w robienie rurek, tym razem zrobiłam… pudrowane poduszeczki. Składniki : - 3 szklanki mąki tortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ciasto: 5 jajek 1,5 szkl brązowego cukru 8 łyżek wody 2 szkl mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 3 op budyniu waniliowego laska wanilii 3,5 szkl soku papaja- mango 2 łyżki masła 0,5 szkl dżemu żurawinowego 0,5 szkl rumu do dekoracji: 2 szkl kremówki cukier puder 4 łyżeczki żelatyny 0,5 szkl(...)przesiewamy stopniowo mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy z białek ubijamy pianę obie masy łączymy wylewamy na wyłożoną papierem tortownicę pieczemy około 20 minut w 120'C- do momentu kiedy ciast będzie miało piękny złoty kolor w międzyczasie przygotowujemy krem- budyń mieszamy w szklance soku, dorzucamy nasionka wanilii, resztę soku gotujemy z laską wanilii. Do gotującego soku wlewamy wymieszany budyń
Luźna Kuchniamojej kuchni. Do tej pory myślałam, że moje receptury na babki błyskawiczne są naprawdę błyskawiczne. Okazuje się, że bywają ciasta jeszcze łatwiejsze i jeszcze szybsze do zrobienia. Całe szczęście, że na nie trafiłam. Polecam. Składniki: • 30 dag mąki tortowej • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag cukru • 3 jajka • 0,5 szklanki mleka • 10 dag masła • bakalie(śliwki suszone, żurawina
W mojej kuchnistrony kasia-gotuje.pl . Polecam - szczególnie, że na drugi dzień są równie dobre !:) Składniki na 12 drożdżówek : Ciasto : 550g mąki pszennej typ 650 (użyłam takiej jaką miałam w szafce :P czyli tortowa pszenna typ 450) 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 jajka 250ml letniego mleka 20g drożdży 40 g roztopionego masła Masa serowa : 250g twarogu(...)wsypujemy mąkę, sól, wbijamy jajka, dodajemy resztę cukru i mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Do wymieszanych składników dodajemy roztopione letnie masło, wszystko jeszcze raz mieszamy. Wyrobione ciasto nakrywamy specjalną pokrywką (jeśli nie robimy w misce wystarczy ręcznik kuchenny) i czekamy aż wyrośnie - podwoi objętość. Ja wstawiam miskę do ciepłej wody i czekam ....W misce tupperware trwa
cucinare