miłośników suchych ciast, babka to wspaniały rarytas, a na wielkanocny stół , to obowiązkowe ciasto Składniki: 5 jajek 1 szklanka oliwy 1 szklanka oranżady 2,5 szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru Lukier 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę dosypując cukier. Następnie dodajemy
kgwjanczewoSkładniki: 50 g świeżych drożdży 500 g mąki tortowej 50 g masła ( roztopione, lekko ciepłe) 250 ml ciepłego mleka 5 łyżek cukru 1 jajko 1 żółtko Przygotowanie: Najpierw zrobimy rozczyn. Czyli: rozkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Składniki mieszamy razem i odstawiamy w przykrytej misce w ciepłe miejsce. Ja rozczyn dałam(...)kołdrę na 45 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, a raczej wyrabiamy ciasto. Gdy zacznie samo odchodzić od dłoni i palców to znaczy, że jest już gotowe do ponownego odstawienia. Ponownie zakrywamy miskę i zakrywamy kołdrą na 1.5 godziny. Ciasto dzielimy na 10 kulek. Lekko ubijamy i formujemy w zasadzie jak na pierogi ( wypełniamy farszem
ClauditteMissCookingwypiekach . Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej(...)Składniki na 18 małych bułeczek (ok 80 gr każda, po upieczeniu) 350 gr mąki pszennej tortowej 150 gr mąki pszennej razowej (typ 2000 lub 1850) 150 gr mleka (u mnie sojowe) 100 gr wody 30 gr świeżych drożdży 20 gr miodu 2 jajka rozmiar L 75 gr masła rozpuszczonego i wystudzonego do temp. pokojowej Wodę i mleko wlać do garnuszka
moj przepis nazmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ok. 1 szklanki mleka ok 3/4 szklanki cukru 5 dag margaryny 4 żółtka Owoce do ciasta: 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka) 1 cukier wanilinowy 2 łyżki cukru Kruszonka: 5 dag masła lub margaryny
W kuchennym oknie Ewyrozpływa się w ustach .Jeżeli lubicie ciasta mocno czekoladowe, to to ciasto szczerze polecam. Ciasto polałam polewą czekoladową, co jeszcze bardziej wzmocniło smak czekoladowego ciasta. Skł adniki: 15 dkg mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dkg cukru 10 dkg czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki kakao 1 jajko 1/ 2 szklanki wody 1 łyżeczka olejku(...)pieczenia i miksujemy ok 60 sek. Masę przelewamy do tortownicy 24 cm. śr. Na masę wykładamy gęsto maliny. Piec około 35-40 minut w temp. 170 st. Wychłodzone ciasto polałam polewą czekoladową . Polewa czekoladowa: 1/2 masła 1/2 szklanki c ukru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao Składniki wkładamy do jednego naczynia , dokładnie mieszamy , całość zagotowujemy .Wylewamy jeszcze ciepłą na ciasto
Gorący kąsekKolejne wspólne pieczenie ciasta na niedzielę..tym razem Marzenka była organizatorką i zaproponowała dwa ciasta do wyboru z kaszy manny..albo wedle uznania ale z kaszą manną..Ja wybrałam przepis Agi na kaszak..i zrobiłam w mniejszej blaszce i poszłam na łatwiznę i zrobiłam wszystko w jednym garnku [ było mniej zmywania], apotem podzieliłam na połowę i do jednej części dodałam(...)litrów dałam 1,5 litra zmniejszając odpowiednio resztę składników..miałam duże opakowanie herbatników ..ale niestety kilka zabrakło..ale w zapasie miałam wafle tortowe..i też było ok..Marzenko..dzięki za organizację i pomysł z tym ciastem, bo było pyszne...mało już zostało..a robiłam wczoraj wieczorem.. Ciasto jasne: 1 litr mleka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru
Moje domowe kucharzenieWiosna za pasem a ja staram się opublikować zaległe przepisy. Jakiś czas temu straciłam wszystkie zdjęcia na swojej karcie SDi musiałam poprosić fachowca o odzyskiwanie danych
Bon Appetit Małgorzatylubisz za bardzo robić słodkości w kuchni lub nie czujesz się w tym temacie pewna/y to polecam ten przepis:) Przekonasz się, że pieczenie ciasta jest - w tym przypadku - słodko i banalnie proste:) Składniki: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru pudru 4 jajka proszek do pieczenia 3/4 kostki masła aromat rumowy 4 kiwi 3 łyżki konfitury z pomarańczy masło klarowane(...)się ładnie połączy dodawaj na przemian powoli masło i mąkę. Na koniec dodaj aromat rumowy. Okrągłą blachę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i posyp mąką kukurydzianą, wlej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, włóż ciasto na 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto, wysmaruj je na gładko konfiturą pomarańczową i ułóż plasterki kiwi. Piecz 50 - 60 minut
Zasmakuj KuchniSkładniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 margaryny 18 truskawek Jajka mieszamy z cukrem na puszystą masę (miksowałam), dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Do masy wlewamy margarynę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy do tortownicy ciasto(ja mam o średnicy 24 cm) i układamy przekrojone na pół truskawki
Moje-pitraszenieprostej przyczyny. Były bogatsze i, moim zdaniem, ładniejsze. Ale smak, przecież był ten sam. I właśnie ten smak postanowiłam przypomnieć. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 7 dużych jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1 szklanka mąki tortowej- ½ szklanki mąki ziemniaczanej- 4 łyżki ciemnego kakao- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżeczki octu- esencja kawowa i waniliowa- szczypta soli(...)łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy
mojewypiekiinietylkoMiały być eklerki ale - jak to ja - zamyśliłam się i odruchowo zaczęłam wyciskać kółeczka na ptysie ;) Ciasto zrobiłam na bazie mąki orkiszowej (która jest bardzo zdrowa i świetnie zastepuje nawet mąkę tortową) i oleju kokosowego, ale Wy oczywiście możecie je zrobić z przepisu standardowego, tak jak ja w Ptysiach z kremem adwokatowym . Mus śliwkowy to już mój własny pomysł - bardzo
Kto ugości moich gości?wtedy obkroić boki, wyjąć biszkopt i przekroić na trzy blaty. Dolny i środkowy nasączyć herbatą. Na paterze lub podkładce tortowej umieścić dolny blat biszkopta, zapiąć wokół niego obręcz tortownicy a boki wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto posmarować połową dżemu. Owoce obrać i pokroić w niewielką kostkę. Połowę rozłożyć na warstwie dżemu. Czekoladę połamać na kawałki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabyło smaczne. Składniki ciasto na roladę: 3 jajka 70 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 krople aromatu cytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 kropli aromatu cytrynowego 2 jajka
Moje domowe kucharzenieSkładniki: CIASTO KAWOWE: jajka 3 sztuki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 5 łyżek SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, zmielony twaróg 1 wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 10 dag jajka "L", cukier, olej zmiksować mikserem z 4 minuty, wsypać mąkę, proszek, kawę(...)wiaderka bezsmakowy, budyń i z 1 minutę mieszać dodać opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej i wszystko wymieszać łyżką 2 keksówki 22cm wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, do blaszek rozdzielić ciasto zostawiając z 6 łyżek na ciasto rodzielić sernik po równo i blaszkami uderzyć o blat stołu aby ciasto dobrze osiadło po 3 łyżki dać na wierzch ciasta i nożem
W Mojej Kuchni LubięNa wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które
Smaki Brazylii