Składniki: Ciasto: szklanka wody (250ml), szczypta soli, 200 g mąki pszennej (ja użyłam tortowej), 100 g masła, 5 jaj średniej wielkości ( jeżeli jajka są duże, dać 4szt - po wybiciu powinno być ok. 260 g). Ponadto: cukier puder do posypania, nutella (lub inna czekolada tego typu) lub marmolada. Przygotowanie: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy masło się(...)zmniejszyć ogień. Jednym, zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały czas mieszać. Mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy, która będzie się odklejała od ścianki garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciasto włożyć do miski i cały czas miksując dodawać po jednym jajku, do momentu gdy masa będzie jednolita. Przygotować blachę, wyłożyć na nią papier do pieczenia
W kuchni u Monikigęste ciasto, w które ciężko się wprowadza każde kolejne jajko. Na tym etapie trochę się namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI Na ciasto 250 ml wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki tortowej 6 jajek Na bitą śmietanę 500 ml śmietany 36% 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka cukru 2 opakowania śmietan-fix do dekoracji: cukier puder(...)zagotować, dodać masło z szczyptą soli, poczekać aż się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z palnika i mieszając wsypać mąkę. Mieszać ponownie nad palnikiem do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Zdjąć z ognia i zostawić do ostudzenia. Jak masa nie będzie już zbyt gorąca, dodawać po jednym jajku wmieszując je w masę. Gotową masę wyciskać przez
Passions hobbies lifeBiszkopt Składniki: 5 jajek 1 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki wody gazowanej Wykonanie: Jajka razem z cukrem razem ubijamy do białości. Obie mąki mieszamy ze sobą przesiewamy przez sito dodajemy proszek oraz cynamon. Sypkie wymieszane ze sobą składniki dodajemy delikatnie mieszając do masy(...)jajecznej, na koniec dodajemy wodę gazowaną mieszamy delikatnie łyżka. Dno tortownicy o średnicy 24 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy pieczemy 25 minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz
kgwjanczewokokosową warstwą i kremową, delikatną masą z lekką nutą cappuccino. Ciasto zdecydowanie uwiodło moje podniebienie. Kombinacja tych smaków jest niemalże idealna i z pewnością urzeknie nie jednego domownika. Ciasto Cappuccino z Kokosem Siostry Anastazji - Składniki:Biszkopt:6 jajek225 g cukru110 g mąki pszennej tortowej35 g kakao3/4 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy Warstwa Kokosowa:200 g wiórek kokosowych5 białekszklanka(...)jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 30 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy
Słodka Stronadorosłych. Masy przełożyłam herbatnikami a całość kończy śmietanka i starta czekolada. I tak jak przypuszczałam, nim się obejrzałam pół blaszki ciasta zniknęło:) Ciasto: 3 jajka, 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 125g masła lub margaryny. Mąkę tortową przesiać wraz z proszkiem do pieczenia
Z miłości do słodkościbyłaby sobą, gdyby nie przyniosła zbiorów pachnących owoców w tym jabłek. Z racji tego, że szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast i mięknę przy zapachu cynamonu...Was też spróbuję nią zarazić :) Składniki: 50dag maki tortowej 1/2 szklanki cukru 25dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 herbatniki
ChilliJemyWuzetka) jak z Cukierni Chmielewski Jako dziewczynka oraz nastolatka pomagałam rodzicom w prowadzeniu cukierni założonej przez mojego ojca, Stanisława Chmielewskiego w Lublinie. Póki byłam podlotkiem moim ulubionym ciastem, które zawsze, ale to zawsze zamawiałam, była Wuzetka. Była wilgotna, z dużą ilością kremu z bitej śmietany o zapachu rumowym, mało słodka i mocno kakaowa. Dziś postaram się odtworzyć przepis na Wuzetkę(...)Oceńcie sami Składniki na 12 Wuzetek: Składniki na biszkopt o wymiarach 38×25: 6 jajek rozmiar L (w temperaturze pokojowej) 120 gr drobnego cukru 115 gr mąki pszennej tortowej 25 gr kakao 40 gr masła roztopionego, ostudzonego do temperatury pokojowej Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka
moj przepis nakremem i smakiem. Kolor ma rewelacyjny-zielony :-) Polecam ciacho jest przepyszne i łatwe w przygotowaniu. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25c25cm CIASTO -4 jajka -450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego -1 szkl mąki krupczatki (szklanka 250ml) -1 szkl mąki pszennej tortowej -0,5 szkl mleka -1 szkl oleju rzepakowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 szkl cukru KREM -1 litr(...)mleka 2% -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuRobiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza(...)wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto
e-PrzepisyKulinarne1,5 szklanki maki tortowej, 3/4 szklanki cukru, 3 jajka, 1/2 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia,i owoce jakie chcesz...ja dodałam jeżyny . Jajka
Anioły w kuchniwyrośnięcia (godzinę lub dwie). Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Kroimy na paski ok. 2-3 cm na 10 cm. Na okrągłą blaszkę tortową potrzeba ich mniej więcej 30. Kawałki ciasta smarujemy małą! ilością oleju (żeby pieczywo nie było tłuste) i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można też użyć innej zieleniny jak oregano czy bazylia. Formę do ciasta smarujemy
prawdziwe jedzeniegorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g. Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. „Ciasta i desery czekoladowe”. Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki: 170g mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 płaskie łyżki kakao 1 opak. cukru wanilinowego 150g brązowego cukru 50g orzechów laskowych 50g orzechów laskowych(...)brązowym cukrem i wanilinowym. Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę, dalej miksując. Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce. Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp
Kulinarne Przebojemąki pszennej luksusowej albo tortowej(...)Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, jogurt naturalny i wlać rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystko wymieszać łyżką, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto przestanie się błyszczeć włożyć je do dużego woreczka na mrożonki. Woreczek zawiązać albo ściągnąć gumką recepturką. Dużą miskę napełnić bardzo zimną wodą. Wrzucić woreczek z ciastem i poczekać
w mojej kuchniPyszności <3 Przepis na ciasto ptysiowe znalazłam na stronie ' Ósmy kolor tęczy ', nadzienie to moja inwencja twórcza ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 375 ml wody 75 g masła szczypta soli 180 g mąki tortowej 1 łyżeczka cukru 6 jajek Składniki na nadzienie: 500 ml śmietanki 30%, mocno schłodzonej szczypta soli 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)masło się rozpuści i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, zdecydowanym ruchem dodajemy mąkę i szybko ucieramy do połączenia składników. Wstawiamy z powrotem na ogniu i intensywnie mieszamy, aż ciasto stanie się błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. Do ostygniętego ciasta dodajemy cukier, a następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas mieszając
My Culinary ArtMinęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w
Gotowanie to kochanie