ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:45/219)

Oponki (przepis 2) 197

Składniki: Ciasto: 0,5kg twarogu półtłustego ( może być również tłusty), 0,5kg mąki pszennej tortowej, 1/2 szklanki cukru, 4 żółtka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka octu, 250ml kwaśnej śmietany, Ponadto: olej do smażenia, cukier puder do oprószenia oponek. Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść, wyrobić ciasto. Rozwałkować - nie za cienko (mniej więcej tj. na zdjęciu). Szklanką i kieliszkiem

W kuchni u Moniki
Dietetyczna babka czekoladowo-serowa 178

babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista żytnia i pszenna tortowa) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru pudru - tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70%) - 3 białka - kubeczek jogurtu naturalnego

Kuchnia Ellie
Jabłka w cieście 219

smakami z dzieciństwa. Do nich należą… jabłka w cieście, ale to oczywiście u mnie, nie wiem jak u Was.       Składnik na ciasto: - 1,5 szklanki mleka - 3 jajka - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do piecznia - 2 łyżki cukru z wanilią - skórka starta z 1 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej) Dodatkowo: - 6 jabłek (u mnie

mojewypiekiinietylko
Tarta ze szpinakiem i mozzarellą 175

miłośników szpinaku na pewno idealna. Robiłam w foremce o średnicy 20 cm , ale i ciasta i farszu spokojnie wystarczy na większą.składniki ciasto na tartę ( zużyłam 2/3)na spód:250 g mąki (pszennej tortowej)150 g masła, schłodzonego (lub 120 g masła i 30 g smalcu lub margaryny)1 płaska łyżeczka soli morskiej1 jajko (lub 3 - 4 łyżki

Stare Gary
Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami 200

Składniki: Ciasto: 200ml gorącej wody, 1 jajko, 500g mąki pszennej tortowej, sól, 2 łyżki oleju, troszkę mąki do podsypywania. Farsz: 400g pieczarek, 600g kapusty kiszonej, po odsączeniu, 2 cebule, olej, sól, pieprz. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Tęczowe babeczki 165

Składniki: CIASTO 150g cukru 150g miękkiego masła 190g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja MASA duże opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 3 łyżki masła roślinnego kolorowe barwniki spożywcze PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy

The Sweet Damsel
SŁONECZNIKOWIEC Z MUSEM TRUSKAWKOWYM NA GRYCZANYM SPODZIE 208

szklanki ksylitolu 3 łyżki zimnego oleju kokosowego (wystarczy wstawić go do lodówka na 2h) 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli Z podanych składników wyrabiam ciasto takie samo, jak na zwykłe kruche. Wylepiam formę tortową o średnicy 23 cm na dnie i po bokach, uprzednio wykładając samo dno papierem do pieczenia. Podpiekam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni

W kuchni Karmel-itki
Rolada z jabłkami, borówką i śmietaną 183

                           Od jakiegoś czasu mój piekarnik płata mi figle. A to babeczki wychodzą jakieś przekrzywione a to biszkopt na roladę ma lekkiego zakalca a czasami coś przypiecze

Ewa w kuchni
Tort Makowy z Białą Czekoladą 229

jego stworzenia wybrać dobrej jakości, nie przesłodzoną czekoladę. Prócz słodyczy (którą ja osobiście uwielbiam) tort jest przepyszny. Słodkość przełamuje orzeźwiająca konfitura z czarnej porzeczki. Sercem ciasta jest makowo-kokosowa warstwa, która nadaje charakteru tortowi. Połączenie wszystkich wspomnianych smaków składa się na przepyszny tort, którego warto przygotować w domu.Dla osób, które jednak za białą czekoladą nie przepadają i chciałyby zrobić mniej

Słodka Strona
drożdżówka z jabłkiem prażonym na śniadanie do mleka... 166

Składniki: drożdże 1/2 kostki, mąka tortowa 50 dag, masło lub margaryna 10 dag, cukier 12 dag jajka 2 sztuki, mleko ciepłe 1 szklanka, sól - szczypta, jabłka prażone 1 litr/słoik, cukier puder - ile potrzeba drożdże rozetrzeć z łyżeczka cukru, mąki, łyżką mleka i odstawić przykryte na 30 minut w misie robota roztrzepać widelcem jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, mleko(...)ciepłe, palmę stopioną letnią, zaczyn drożdżowy hakiem wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia na 40 minut - gdy ciasto wyrośnie to przez chwilę w robocie hakiem zamieszać keksówki 20x14 cm posmarować masłem i obsypać mąką i ciasto po równo rozłożyć do foremek na ciasto rozłożyć prażone jabłka ze słoika lub przecier jabłkowy 10 dag masła

W Mojej Kuchni Lubię
Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. 285

śliwkami i cynamonową kruszonką (cynamon idealnie się komponuje ze smakiem dyni i śliwek) oraz rogaliki z powidłami śliwkowymi (przepisy wkrótce). Składniki na idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni: 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki(...)ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie
Budyniowa Fantazja 157

Składniki: 6 jaj 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 1 litr mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 1 kostka margaryny Kasi Ponadto 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka wieloowocowa 20 dkg truskawek Wykonanie: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Do wyrobionej(...)masy wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 C. Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Budyń mieszamy w 1 szklance mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem gdy będzie się gotować wlewamy rozrobione budynie, gotujemy chwilę. Do ugotowanego budyniu wkładamy margarynę

kgwjanczewo
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 173

się oprzeć, gwarantuję że jeśli raz spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie  Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju do sma ż enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski(...)czenia, dodajemy przesian ą pulchn ą m ą k ę i delikatnie mieszamy aby nie utraci ć konsystencji piany. Na patelni o ś r.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu sma ż ymy pod przykryciem, gdy od spodu si ę zrumieni, delikatnie przewracamy na drug ą stron ę i rumienimy, w ten sposób

Wanilia i Kardamon
Karmelowiec 216

placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde podniebienie. Polecam!Składniki:4 żółtka1 szklanka cukru pudru50 dag mąki tortowej 25 dag margaryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaZ podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną.0,5 litra śmietany

Salonik smaków
Pizza domowa -pyszna 1513

urosło. Kolejny ważny składnik pizzy to sos, którym smarujemy nasze ciasto. W tym przepisie podaję również smaczny i bardzo prosty sos. SKŁADNIKI Na ciasto ( duża blaszka z piekarnika) 3  szklanki dobrej mąki np. tortowej 1 szklanka mleka ( ciepłego, ale nie gorące) 1/2 szklanki wody ( letniej) 45 g. drożdży świeżych 1/4 łyżeczki cukru 1/2  łyżeczki soli łyżka oliwy(...)wymieszałam z dojrzewającym masdamerem) Sos czosnkowy na wierzch pizzy: 2 łyżki majonezy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku wyciśniętego szczypta soli , odrobina pieprzu WYKONANIE Przygotowanie ciasta: Drożdże rozkruszamy dodajemy oliwę odrobinę mleka sól i cukier mieszamy. Powinna być gęstość słodkiej śmietanki. Odstawiamy na ok. 10 min., jak podrosną to mamy dobre drożdże, jak nie  to nie warto

W kuchennym oknie Ewy

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję