okazało się jeszcze smaczniejsze niż wersja brzoskwiniowa. Polecam na weekend wszak sezon truskawkowy w pełni. :-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym.33x23cm. Składniki kruchego ciasta: - 530g mąki orkiszowej typ750 (lub 3 szklanki mąki pszennej tortowej) - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu (lub nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać
Smaczne ZdroweCzekoladowo-kakaowy, puszysty biszkopt z mocno mlecznym kremem i polewą czekoladową to połączenie przywodzące na myśl popularne kanapki mleczne dla dzieci.Kto kocha połączenie mleka z czekoladą
Słodka Stronajajka z lodówki, a rabarbar, o ile macie mrożony, rozmrozić na durszlaku lub ręczniku papierowym. Składniki na tortownicę 21 cm Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego(...)Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto kruche: 100 gr miękkiego masła 1 łyżka cukru waniliowego (18 gr) 3 żółtka 210 gr mąki pszennej tortowej 2 gr proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej Warstwa owocowa: 400-500 gr wypestkowanych śliwek węgierek lub pokrojonego
moj przepis naPost Ciasto z musem truskawkowym i kremem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojetradycyjnej z Mlyna Zbożowego w Szadku . Ciasto podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam na pyszne ciasto :) Składniki na ciasto miodowe : około 3,5 szklanki Mąki tradycyjnej lub tortowej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki płynnego miodu Krem budyniowy(...)wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Sama słodycz i szczypta chilitort, pyszna masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych tylko dopełnia smaku a warstwa czekoladowa to kropka nad „i” Godne polecenia. Składniki: Ciasto porzeczkowe: 6 jaj ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łyżek dżemu(...)kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy
Wanilia i Kardamonnowego. Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Składniki (na 8-10 średniej wielkości bułeczek): ciasto drożdżowe - 300 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) - pół szklanki mleka (125 ml) - 2 łyżki cukru - 1 jajko - 50 g masła - szczypta soli nadzienie
Kuchnia EllieSKŁADNIKI NA CIASTO: ILOŚĆ: ok. 2 blaszki 450g-2,5 szklanki mąki tortowej 7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych 1/2 szklanki mleka, ciepłego 65 g masła, roztopionego 2 żółtka szczypta soli(...)SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 100 g zmielonych orzechów laskowych bez skórki 100g cukru szczypta kardamonu mielonego DODATKOWO: ok. 4 łyżek masła, roztopionego do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia WYKONANIE Mielone migdały, cukier ,kardamon mieszamy razem, do uzyskania gęstego nadzienia =Drożdże wymieszać z odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną pracować. Do miski robota
w mojej kuchnisprawdzony sposób na ciasto naleśnikowe, ale może skorzystacie z mojego. Z tego przepisu wychodzi 15 dużych naleśników. Proporcje proszę dopasować do potrzeb. Składniki na ciasto naleśnikowe: - 600ml mleka- 600ml gazowanej wody mineralnej- 500g mąki tortowej- 3 jajka- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka cukru- szczypta soli Składniki na masę serową: - 900g twarogu (polecam domowy, ale może być też półtłusty
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ciasto: 3/4 kubka puree z dyni 1 kubek mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu 1 jajko 4 łyżki brązowego cukru 0, 5 kostki masła masa serowa: 600 g mielonego twarogu cukier waniliowy 1 limonka 1 łyżeczka kardamonu 1 jajka polewa: 1/4 kubka puree z dyni 0, 5 kubka śmietanki(...)oraz przyprawami masło ucieramy z cukrem na puszysta masę dodajemy puree z dyni i mąkę, mieszamy piekarnik ustawiamy na termoobieg temp 220, tortownice wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z limonki oraz jajkiem wylewamy na ciasto, wstawiamy do piekarnika składniki polewy ucieramy wylewamy na ciasto po okolo 15 minutach
Luźna Kuchniakażdemu smakuje. Ciasto, którym pachnie w domu gdy szykuje się jakaś ważna chwila. Ciasto lekko miodowe przełożone kawową masą i kwaśnym dżemem domowej roboty. Nie ciasto... a mistrzostwo.SKŁADNIKI:/CIASTO TRADYCYJNE:- 1/2 kg mąki tortowej lub krupczatki- 2 łyżeczki sody- 1/2 kostki masła- 6 łyżek mleka- 3 łyżki miodu- 1 jajko- 10 dkg cukru pudru/cukru trzcinowego)/CIASTO BEZGLUTENOWE(...)ziemniaczanej/z tych składników gotujemy budyń/- kostka masła- 30 dkg cukru pudru- kawa rozpuszczalna Marcepanowa- Dodatkowo:- dżem kwaśny - rabarbar lub agrest- Marcepanowa kawa do posypania i do nasączenia placka.WYKONANIE:/CIASTO:Ciasto wyrobić w misie, wyłożyć na blachę i upiec 45 minut/180 st /góra-dół z termoobiegiemGdy ciasto się piecze, zaparzamy szklankę bardzo mocnej kawy - my dałyśmy 3 kopiaste łyżki kawy
Wypisz Wymalujtrzeba przekonywać do jego upieczenia.Czekoladowy biszkopt, wilgotna, mocno kokosowa masa, a wszystko polane czekoladą mleczną oprószoną kokosem. A najlepsze w tym cieście jest to... że naprawdę smakuje jak "Bounty".Ciasto "Bounty" - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa kokosowa:250 g wiórków kokosowych120 g masła500 ml mleka1/2 szklanki cukrucukier(...)jednej łyżce wsypywać cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodawać po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypywać mąkę tortową, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia.Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 15 - 20 minut do "suchego patyczka".Masa kokosowa
Słodka Stronaporcji podwójnej i z tej podstawowej. Lekkie jak piórko, chrupiące przy nagryzieniu, a następnie rozpływające się w ustach. Takie jest właśnie ciasto parzone, które użyłam na domowe:PtysieCiasto parzone:80 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki tortowej (450) lub luksusowej (500)4 żółtka jaj L (najlepiej z wolnego wybiegu)Przygotowanie:Zagotowujemy w garnuszku wodę z masłem. Gdy roztwór zacznie wrzeć
Eat Shrimpssama, gdyż wyglądały jak kupne. Polecam przygotować nieco więcej ciasta na piernik dojrzewający by móc upiec kilka dodatkowych, smacznych pierniczków. Składniki (na 50-60 sztuk): Ciasto: 500 gram mąki (u mnie 300 gram pszennej tortowej i 200 gram mąki pszennej typ 1850) 260 gram miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 125 gram masła 60 ml mleka 2 łyżki proszku(...)przekładamy do czystej miski, owijamy szczelnie folią spożywczą i umieszczamy w lodówce (lub na chłodnym balonie) na 4-6 tygodni. Na 4-5 dni przed Wigilią wyciągamy z lodówki ciasto (kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem pierniczków). Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy na grubość około 3mm - 4 mm. Jeśli jest taka konieczność to podsypujemy niewielką ilością mąki. Wykrawamy z ciasta
Mango Papajastyle="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ( 2 szt blaszki – małej tortownicy ) : ciasto białe : 1 jajko 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliow ego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu greckiego ciasto czarne : dokładnie
Ogrodnik w podróży