ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:49/219)

Ucierany placek z jabłkami. 148

Prosto, szybko i pysznie. Smakował bardzo dobrze i był lekko wilgotny za sprawą jabłek. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta. Polecam i pozdrawiam.   UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI           Składniki: 190 g mąki pszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka  domowego ekstraktu waniliowego 4 jajka(...)obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w dość cienkie plastry. Mąkę pszenną tortową połączyć z ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą pianę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując po trochu przesiewać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Szachownica inaczej 649

sernik szachownicę :) Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) Składniki na biszkopt :1 szkl mąki tortowej 1 szkl cukru3 łyżki kakao gorzkiego 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajekMasa śmietanowa(...)łyżeczek żelatyny 100 ml przegotowanej wodyWykonanie ;Jajka ubić  z cukrem i cukrem wanilinowym .Dodać mąkę z proszkiem i kakao .Wymieszać .Blaszkę wyłożyć papierem tylko spód .Przelać ciasto .Piec w temp 180 st . około 30 minut do suchego patyczka .Wykonanie masy ;Żelatynę rozpuścić w przegotowanej wodzie.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym .Do żelatyny dodać kilka łyżek

Sama słodycz i szczypta chili
Maślane ciasteczka 121

Składniki: Ciasto: 225 masła, miękkiego, 50g drobnego cukru, 1/2 łyżeczki ekstraktu (olejku) waniliowego, 225g mąki pszennej tortowej, przesianej przez sito. Ponadto: 100g gorzkiej czekolady, czereśnie w syropie ( koktajlowe). Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Blaszkę do pieczenia natłuścić. Ciasto nabić do szprycy i formować ciastka - mogą być proste paski, okrągłe

W kuchni u Moniki
Czekoladowe ciasto z truskawkowym musem. 251

Chocolate cake with strawberry. Składniki. Ciasto. 3 jajka 100g cukru 150g czekolady deserowej 50g masła 50g mąki tortowej 50g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10g kakao Mus truskawkowy.. 500g truskawek 150g cukru 5 łyżeczek żelatyny Do nasączenia 0,5 szklanki ponczu truskawkowego. Polewa czekoladowa. 100g czekolady do gotowania 50g masła Wykonanie. Tortownicę ,20cm.obsypać wewnątrz kakao. Masło(...)Wlać rozpuszczoną czekoladę, wymieszać. Wymieszać mąkę tortową z mąką ziemniaczaną i proszkiem, przesiać do masy czekoladowej. Piec w temp.170stop.około 25-30minut. Przygotować mus. Truskawki ,u mnie mrożone, zasypać cukrem i podgrzewać do uzyskania syropu. Następnie zmiksować i dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody gorącej. Dobrze wymieszać. Odstawić do stężenia. Ciasto przekroić na dwa krążki. Nasączyć ponczem

Kulinarny karnet Christophera
Babeczki jogurtowe z polewą jajeczną 164

wykonaniu, smaku dopełnia krem z  bitej śmietany i mascarpone, wiem, wiem kaloryczna rozpusta !!! polewa jajeczna to kropka nad „i” smakują pysznie! Składniki: Ciasto: 25 dag jogurtu naturalnego gęstego 4 jajka 30 dag mąki tortowej 20 dag cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 15 dag masła 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczki otartej skórki z cytryny 80 g płatków(...)śmietany 30 % 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa jajeczna: 50 ml likieru adwokat- Dalkowski 50 ml wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki żelatyny  Sposób wykonania: Ciasto: Masło rozpuścić,  ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać. W drugim

Wanilia i Kardamon
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 155

pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłek J Polecam gorąco !! Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm: Ciasto kruche: 250 g mąki tortowej 0,5 kostki masła 1 jajko 0,5 szkl. cukru 1-2 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 paczki cukru waniliowego Składniki na kruszonkę(...)Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy

Mania Gotowania
Babeczki brownies z Nutellą 222

FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej temperaturze, co masło(...)pokojowej 240g nutelli 3 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego 2 spore łyżki serka mascarpone Dodatkowo: około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M   Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać. 3. Masło utrzeć z cukrem

Mała Cukierenka
Golas drożdżowy 175

mojprzepisna.pl | Golas drożdżowy Ulubione ciasto drożdżowego mojego męża, bez kruszonki, bez owoców, bez żadnych innych dodatków. Nie mogłam, nie zamieścić tego przepisu, jest bardzo, bardzo proste

moj przepis na
Torcik orzechowy z otrąb pszennych- w domowej polewie czekoladowej 124

Idealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam! Składniki na ciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać

Tradycyjna Kuchnia
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 207

formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można je również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką         Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Jabłka: około(...)nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz aromat waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto, aby nie straciło swojej kruchości. Ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część chowamy do lodówki, a mniejszą zamrażamy. Przygotowujemy jabłka. Jabłka obieramy i kroimy

Mania Gotowania
Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce 929

Twarożek, śliwki, cynamon...Obiadek na słodko z darami późnego lata - ulubione knedle moich córek :) Składniki: Na ciasto: 50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego), 30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej), 2 jajka, 2 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, Na panierkę: 5 dag masła, ¾ szklanki bułki tartej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka cynamonu, 24 śliwki bez pestek Sposób przygotowania(...)tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę, sól, jajka, cukier i masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy

Nie tylko w kuchni
Ciasto miodowe 160

kremem i cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka(...)mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto: W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać, następnie dodać miód i przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas

Kuchcik gotuje
Pierogi z mięsem 170

Składniki na ciasto  (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek oleju 1 jajko rozbełtane 1 łyżeczka soli Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przygotowanie pierogów ręcznie Sól rozpuszczamy we wrzącej wodzie Bardzo powoli wlewamy wodę z solą cały czas mieszając. Kiedy woda zostanie wchłonięta do ciasta również powoli dodajemy rozbełtane jajko i olej i nadal wyrabiamy. Ciasto należy wyrabiać do czasu aż będzie elastyczne, zajmuje to około 10-15 minut. Konsystencję ciasta możemy regulować dodając niewielką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KRUSZON, SKUBANIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ LUB PSZENNEJ 154

kilku dniach staje się wilgotne i przepyszne, więc nic tylko piec i delektować się ... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce o wym. 38x24cm Składniki kruchego ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g typ700 lub 500g pszennej tortowej) - 250g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (daję domowy ) - 120-150g ksylitolu lub cukru trzcinowego(...)cukru trzcinowego Kruszonka: - 160g mąki orkiszowej typ750 - 70-80g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 80g zimnego masła Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Masa powinna się ładnie rozkruszyć. Można również zagnieść kruszonkę ręcznie. Gotową kruszonkę przełożyć do mniejszej miski i umieścić w lodówce. Dodatkowo: - 1 litrowy słoik agrestu  lukier: - kilka łyżeczek pudru

Smaczne Zdrowe