szklanka cukru 1 cukier waniliowy 210 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 100 ml oleju Ciasto ciemne : 6 żółtek 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 86 g mąki tortowej 2 łyżki kakao 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : 700 ml kremówki 30 % 1 serek mascarpone
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: cisto jasne 6 białek 1 łyżeczka octu 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej ciasto ciemne 2 całe jajka 6 żółtek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1/2 szklanki oleju masa serowa 1 wiaderko sera śmietankowego 2 budynie śmietankowe 3/4 kostki margaryny palmy 3 jajka 3/4 szklanki(...)puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem na koniec miksowania wlewamy olej dokładnie wszystko razem zmiksować.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wykładać na przemian jasne ciasto i ciemne ciasto. Delikatnie ciasto mieszamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy ser mikserem dodając budyń, chwilkę
kgwjanczewotakie ciasto znalazłam tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem. Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 20 dkg masła lub margaryny 28 dkg mąki pszennej + 1 łyżka (użyłam tortowej) 18 dkg cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. ajerkoniaku/advokatu 15 dkg twardych krówek pokrojonych na drobne kawałki szczypta soli(...)jednolitą masę.[przy dodawaniu 4. jajka proszę również wsypać 1 łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam krówek z ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy
Moje domowe kucharzeniewiększa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula, garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli, jajko, 1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie: Rosół: Kurczaka oczyścić, podzielić na mniejsze części(...)razem z tłuszczem), pietruszki, mięsa i natki pietruszki - wszystkie składniki zmielić przez maszynkę. Posolić, popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu. Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto rozwałkować
W kuchni u MonikiTakim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku(...)masę szpinakową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – miksować na średnich obrotach miksera. Na koniec, miksując na tych samych obrotach, dodać czekoladę i posiekane migdały lub słupki migdałowe. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką foremki, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około godziny ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem
Nie tylko w kuchnismakoszy ciast owocowych mamy bardzo smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem Składniki: - 6 jajek - 300 g cukru - 330 g mąki tortowej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g oleju - 150 g rabarbaru - 500 g truskawek Dodatkowo cukier puder do dekoracji. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo(...)łyżce cukru dalej miksując. Potem dodajemy żółtka wymieszane z olejem i esencją waniliową i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem. Na wierzch ciasta układamy umyte i obrane truskawki oraz obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchenne Wariacjełyżka czekolada mleczna rozpuszczona 150 g cukier 150 g jaja 2 szt mąką tortowa 500 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: śmietana 30% 500 ml cukier 2 łyżki maliny świeże 500 g Wykonanie ciasta na gofry: Do misy wlewamy mleko im mniej procentowe tym mniej kalorii . Dodajemy jaja i miksujemy , zrobi się pianka lekko
Różowa kuchniawinogron * - 2 szklanki maślanki * - 1 i ¾ szklanki cukru * - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - 12 łyżek kokosu (4 łyżki odkładamy do posypania ciasta przed ułożeniem owoców) - ekstrakt waniliowy (lub esencja migdałowa) - 1 dojrzały owoc mango Składniki kruszonki: - 150g mąki tortowej - 50g cukru pudru - 50g miękkiego masła Lukier: - 3/4 szklanki cukru pudru* - sok z cytryny * szklanka – u mnie metalowa miarka
mojewypiekiinietylkokrótkie...pokombinuję jeszcze.....Do wyrobu makaronu użyłam oczywiście mąki Młynomag ..super mąka ...polecam.. 200 g mąki tortowej Młynomag 2 jajka szczypta soli woda [ ewentualnie] Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać
Moje domowe kucharzenieprzygotowaniu, jedynie czasochłonny - ponieważ nie da się ominąć czasu oczekiwania na tężenie galaretek. Ale uwierzcie mi... każda minuta jest warta poświęcenia dla tego ciasta. Składniki na biszkopt: 2 jajka 50 g cukru pudru 60 g mąki tortowej 50 g stopionego, wystudzonego masła Masa śmietanowo-jogurtowa: 2 galaretki malinowe 250 ml gorącej wody 400 ml śmietany kremówki 30% 350 g jogurtu(...)Odstawić robot. Wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, tym razem przy użyciu trzepaczki rózgowej, aby nie zniszczyć struktury biszkoptu. Na koniec wlać masło i jeszcze raz wymieszać. Przelać ciasto do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piec 15-20 minut. Wystudzić w tortownicy
Świat Ciastaprzygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :)))Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowymporcja na tortownicę o średnicy 24 cmPotrzebujemy:200-220 g marchewki (waga po obraniu(...)dodatku mąki)1 czubatą łyżeczkę sody oczyszczonej i tyle samo proszku do pieczeniadużą szczyptę soliA także:500 g śmietanki kremówki (używam 36%)500 g serka mascarpone3 łyżeczki żelatyny (jeśli ciasto będzie podane tego samego dnia, to nie jest ona konieczna, ale jeśli następnego, to lepiej ją dodać)cukier puder do smakusok z 1/4 cytryny (opcjonalnie)ok. 25-30 g wiórków
Ratunku obiadpomysłu co zrobić na obiad, najłatwiejszym wydaje mi się tarta. Tym razem nie miałam w lodówce gotowego ciasta francuskiego, ale ciasto drożdżowe to chyba najłatwiejsze z możliwych do zrobienia. Tarta drożdżowa z bobem SKŁADNIKI: 200g mąki tortowej 60g masła roztopionego pół opakowania drożdży instant 1 jajko 1 łyżeczka soli 0,5kg bobu wędzony boczek (szynka, baleron) 1 cebula
MarciochaKucharzybarszczu, ale z czym je sobie zaserwujecie to już tylko i wyłącznie Wasza inwencja (: Zapraszam na: wytrawne rogaliki z kurkami! Składniki: (26 sztuk) -na ciasto: 0,5 kg przesianej mąki tortowej (u mnie typ 450) 2 żółtka i 1 całe jajo 80g stopionego masła niepełna garść posiekanego koperku lub innych ziół świeżych lub suszonych białko lub 1/4 szklanki(...)wraz z solą, dodajemy żółtka i jajo, posiekany koperek lub inne zioła oraz stopione masło - całość zalewamy dojrzałym rozczynem i wyrabiamy za pomocą dłoni na zwarte, elastyczne i plastyczne ciasto, które to formujemy w kulę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, aż do podwojenia jego objętości. Gdy ciasto podwoi swą objętość dzielimy
Symfonia Smakównajlepszy. Dlaczego? Po pierwsze ciasto bardzo łatwo się zagniata, a po drugie i najważniejsze PIERNIKI SĄ BARDZO SMACZNE. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier: gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać
W kuchni u MonikiSkładniki Biszkopt Jajko 5 dużych jajek Cukier niepełna szklanka Mąka pszenna tortowa 1 szklanka Mąka ziemniaczana pół szklanki Masło 100g Margaryna Kasia 100g Proszek do pieczenia
Kulinarne Przeboje