słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI: 200 g masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 20 dag truskawek(...)ziarenka z wanilii, mieszamy. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy po łyżce do masy stale miksując. Uzyskujemy dość gęste ciasto. Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki. Formę do tarty smarujemy tłuszczem (miałam masło) oprószamy mąką krupczatką. Ciasto wylewamy na blaszkę, układamy truskawki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2 szklanki cukier, 2 łyżki mąka tortowa, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, - jaki lubisz aromat, - ile potrzeba truskawkiupiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę" wodę zagotować z tłuszczem
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże suche 7 gram, mąka tortowa 1/2 kg, jajka 2 sztuki, mleko ciepłe 1/3 szklanki, masło lub margaryna 1/3 kostki, sól - szczypta, cukier 1/2 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżeczka, truskawki świeże 1/2 kg mleko, palmę, cukier podgrzać do stopienia palmy i i ostudzić na letnio - potem rózgą razem z jajkami dobrze wymieszać mąkę przesiać do misy robota, wsypać sól(...)wlać letnie mleko z palmą i z jajkami i hakiem wyrabiać z 10 minut misę nakryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia około 1 godzinę następnie hakiem krótko wyrobić ponownie ciasto i przełożyć je do silikonowej formy średnica 24cm - użyłam okrągłej na cieście lekko wciskając rozłożyć dość gęsto truskawki i piec w 200C około 40 minut - ciasto po upieczeniu zostawić
W Mojej Kuchni LubięPrzepis z programu „MasterChef Australia”, ale… zmodyfikowany Tartaletki są bardzo smaczne i pięknie się prezentują. Podanie gruszek w taki sposób… robi wrażenie
Oryginalny smakSkładniki: 250 g dyni 300 g mąki tortowej 1 łyżeczka cynamonu 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jajka ½ łyżeczki zapachu pomarańczowego 230 ml oleju rzepakowego 250 g ananasa z puszki 100 g orzechów włoskich Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ananasa odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać. Dynię obrać, zetrzeć(...)drugiej misce lekko roztrzepać jajka mikserem. Dodać cukier, zapach, olej, wymieszać. Dodać ananasa, orzechy oraz dynię, wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki 11x31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165ºC przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzić wyjęte z formy. SMACZNEGO Normal
kulinarnyswiatdomipodawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm. SKŁADNIKI Na ciasto pszenno-orkiszowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki pszennej razowej 140 g masła szczypta soli 1 jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody(...)WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifebabeczki z masą krówkową. Idealne do podjadania jak i na imprezę wśród grona znajomych. Wbrew pozorom szybko je przygotujecie, a domowe kruche ciasto jest naprawdę pyszne. Składniki: na kruche babeczki 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/4 kostki masła (50 g) odrobina soli nadzienie 1 puszka masy krówkowej orzechy kolorowa posypka Mąkę(...)blat. Na sam środek wbić jajko i umieścić zimne masło. Za pomocą noża wszystko ze sobą połączyć. Gdy masa delikatnie złączy się ze sobą to za pomocą dłoni zagnieść ciasta. Należy pamiętać, aby robić to szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła. Przygotowane ciasto włożyć do worka i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie uformować wałek i podzielić
UgotowaćNiecodzienny sposób na podanie naleśników :) Składniki: Ciasto naleśnikowe: ok 150 g mąki tortowej (typ 450) ok 250 ml mleka 1 jajko sok z połowy cytryny 3 łyżki miodu Nadzienie: 150 g jogurtu naturalnego galaretka pomarańczowa + jagody goji i listki mięty do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę należy ugotować w 250 ml wody. Gdy przestygnie zmiksować z jogurtem
Ze smakiem i z pasjąmogą powstać 2 średniej wielkości pizze, 6 calzone lub 12 bułek Po upieczeniu ciasto jest puszyste, mięciutkie i pachnące. Polecam!!! Składniki na ciasto drożdżowe, idealne na pizzę, calzone lub bułki śniadaniowe 500 g mąki pszennej (tortowej, dobrej jakości) 250o g ciepłej wody 7 g suszonych drożdży (lub 14 g świeżych) 1 łyżka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek(...)posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej wgłębienie, wsypujemy w nie drożdże, cukier, wlewamy wodę i odstawiamy na 2-3 minuty (jeśli przygotowujemy ciasto ze świeżych drożdży najpierw ucieramy drożdże z cukrem i 50 ml ciepłej wody, dodajemy do mąki i czekamy około 5-10 minut, aż drożdże podwoją objętość). Po tym czasie dodajemy
Rozpustne gotowaniedzieci jak i imprezę w stylu finger party. Pomysł na przepis podpatrzyłam na stronie kwestia smaku . Składniki na 12 babeczek standardowej wielkości: ciasto 120 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki brązowego cukru 70 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła 2 duże jajka krem 250 g serka mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki(...)rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka, Wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszać ze sobą, a na sam koniec wlać masę czekoladową. Przygotowane ciasto przełożyć do papilotek. Piec około 15-18 minut w 165°C.W międzyczasie przygotować krem. Mascarpone, jogurt i cukier puder wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Przygotowany krem przełożyć
UgotowaćSprawdzony przepis na pyszne, kruche ciasto ! Zawsze się udaje! Wystarczy dodać owoce, np. jabłka i idealna szarlotka gotowa :) Składniki: 30 dag mąki tortowej 20 dag masła 5 dag margaryny 10 dag cukru pudru 5 ugotowanych żółtek jaja tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki- wyrobić ciasto. Odłożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Ciasto
Tradycyjna Kuchniajest bardzo wiele, ale może tym razem skusicie się na nasz przepis? Częstujcie się śmiało: Składniki: (na 9 bułeczek) Ciasto drożdżowe szklanka mleka 25g drożdży świeżych lub 7g suchych 3-4 łyżki cukru 3 szklanki mąki tortowej szczypta soli ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo: 0,5kg jagód lub innych owocków
Symfonia Smakówdelikatną masą jogurtową oraz warstwą budyniową z sokiem frugo i kawałkami owoców - prawdziwa uczta smaków dla sympatyków kiwi. Tort - Ciasto z Kiwi - Składniki: 4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowygalaretka o smaku kiwi (lub inna zielona)Masa z kiwi - budyniowa:1,5 szklanki(...)łyżek cukru5 kiwibudyń śmietankowyMasa z kiwi - jogurtowa:150 g jogurtu o smaku kiwi200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)3 łyżki cukru pudru3 łyżeczki żelatyny + ok. 1/5 szklanki wodyTort - Ciasto z Kiwi - Sposób przygotowania:Tortownice (22 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie powoli
Słodka Stronatego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy ;) Składniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 450g mrożonego szpinaku Masa(...)obrotach miksera. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut, do suchego patyczka. Studzimy. Śmietanę ubijamy ze śnieżką. Pamiętajcie, że przed ubiciem śmietana musi być schłodzona. Następnie dodajemy
Czerwona Porzeczkabiszkoptem ze śliwkami, więc postanowiłem zrobić z nimi uwielbianą przeze mnie tartę. Efekt bardzo ciekawy - słodkie ciasto i słodki farsz świetnie kontrastował z lekko kwaśnymi śliwkami. Polecam wypróbować - naprawdę banalne w przygotowaniu. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450), 150 gram masła, 3 opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru(...)trzcinowego, 15 śliwek węgierek, 250 ml śmietany 30%, 4 jajek, 3 łyżeczek mielonego cynamonu. Przygotowanie kruchego cista cynamonowego różni się od przygotowania zwykłego ciasta kruchego tylko dodatkiem cynamonu. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem jedno opakowanie (16 gram) cukru wanilinowego. Dodałem 150 gram pokrojonego w mniejsze kawałki schłodzonego masła i całość miksowałem przy użyciu
Wyprawy kulinarne