przepis z forum mniammniam NA ZIELONEJ ŁĄCE . SKŁADNIKI -----Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Masa: 300 ml śmietany 36% 2 śmietanki fixy 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: owoc granatu -----------------Ciasto: Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy
w mojej kuchnimojprzepisna.pl | Kanapka truskawkowa A miała być rolada… ale widać szczęścia nie mam albo talentu, albo rolady mnie po prostu nie lubią :). Bardzo się tym przejmować
moj przepis naSkładniki na ciasto: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 150 g cukru - 500 g mąki tortowej - 100 ml oleju rzepakowego - 2 jajka - opakowanie cukru waniliowego + 0,5 litra świeżych jagód Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim połowę cukru i drożdże. Odstawiamy na chwilkę. Następnie do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier oraz cukier waniliowy, dodajemy jajka, wlewamy olej i nasze rozrobione
Zdrowie na języku :PCiasto, które przygotowałam na urodziny Mamy, wielbicielki kawy i kawowych wypieków ;) Tortowe, o delikatnym kawowym smaku. Z kremem na bazie mascarpone i kremówki, na czekoladowym biszkopcie. Nie za słodkie, puszyste i wilgotne. Bardzo ładnie wygląda na stole. Ostatnio trochę mniej mnie na blogu, ale już się poprawiam ;) Czas zajmowały mi plany aranżacji mieszkania, o radę poprosiłam specjalistów z http://www.ardeko.pl(...)następnie żółtka, jedno po drugim. Zmiksować. Mąkę przesiać z kakao i kawą, dokładnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa kawowa: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany 36% 2 opakowania śmietan-fixu
Domowa cukiernia Ewymimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany 18% 4 żółtka 1 całe jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia odrobina drożdży MASA JABŁKOWA: 15-20 średnich jabłek (najlepsza(...)goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/3 kostki masła 1/2 szklanki bułki tartej sok i skórka z 1 cytryny* Przygotowanie: CIASTO: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodać cukier, smalec i masło, przesiekać nożem lub specjalną siekaczką. Zrobić wgłębienie, wbić jajko i dodać żółtka oraz śmietanę i drożdże. Zarobić
Cakes By Kejtczyli baaaaardzo tucząco i niezdrowo. Ale raz do roku, w dodatku w okresie karnawału, można sobie pozwolić. Korzystając z zaproszenia Bożenki na wydarzenie Ciasto na niedzielę , tym razem usmażyłam pączki hiszpańskie. Składniki: - 500ml wody - 300g mąki tortowej - 120g masła - 6 średnich jaj - szczypta soli Lukier: - cukier puder - sok z cytryny - trochę wrzątku - woda różana (opcjonalnie) Dodatkowo: - olej do smażenia - papier
mojewypiekiinietylkowersji robi się bardzo szybko i prosto! Składniki: 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 jajko woda gazowana twaróg na farsz Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąki, jajko i wodę. Miksujemy, aby ciasto nie było zbyt rzadkie, ale również zbyt gęste. Jeśli mamy czas ciasto możemy odstawić do lodówki, aby odpoczęło. Smażymy na rozgrzanej
Truskawkowa FiestaWchodzimy mocno w okres przedświąteczny i dlatego też pojawi się dużo świątecznych przepisów na smakołyki. Pierwszy z nich to prosta babka waniliowa z gatunku tych wilgotnych
Kuchnia PROzdrowotnaThe post Półkruche ciasto ze śliwkami i budyniem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki tortowej 20 dkg masła 4 kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki(...)gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą lub wogóle nie ponczować, bo ciasto jest wilgotne. Przygotowanie ciasta: Piekarnik rozgrzać do 170st. C. Wodę zagotować razem z masłem,cukrem i kakao. Wszystkie skadniki powinny się połączyć. Wystudzić. Dodać żółtka, przesianą mąkę z proszkiem. Białka
Maślane ciasteczkopoprzestanie ;-). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu! CIASTO CZEKOLADOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ Z MASCARPONE, TRUSKAWKAMI I PISTACJAMI. Składniki: Ciasto: 125 g masła w temperaturze pokojowej 220 g mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g czekolady Goplana Pistachio 2 duże jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki śmietany(...)przerywając miksowania wbijać po kolei jajka. Obroty miksera zmniejszyć i stopniowo dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z ostudzoną czekoladą i kwaśną śmietaną. Na końcu dodać posiekane pistacje. Ciasto przełożyć do tortownicy ( średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180ºC i piec 35 - 40 minut, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: ciasto jasne 6 białek 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej ciasto ciemne 2 całe jajka 6 żółtek 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju masa budyniowa 1/2 litra mleka 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny
kgwjanczewoSKŁADNIKI - --Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Ciasto : Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody.Do miski wybijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Dodajemy pomału olej,nie przerywając miksowania.Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy szpinak,delikatnie mieszamy.Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy
w mojej kuchnizaczynu, zawsze wychodzi i wszystkim bardzo smakuje. Kiedyś przygotowywałam go na mące krupczatce, później zamieniłam na tortową, a od kilku lat przygotowuję go na mące orkiszowej. Właśnie gdy piekłam go tydzień temu, pomyślałam, że z tego przepisu byłyby super drożdżówki, ciasto jest bowiem bardzo elastyczne i dzięki temu, że zalewane jest bardzo ciepłym mlekiem dosłownie rośnie "w oczach". Polecam, idealne(...)zarówno na drugie śniadanie do szkoły, jak i na podwieczorek. Z podanych składników wyszło mi 15 drożdżówek. Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750 (lub 500g typ700; lub 500g tortowej) - 1/4 kostki masła (kostka 250g, czyli ok.62,5g) - 1/4 szklanki* oleju - 3 żółtka - szczypta soli - 1/4 szklanki* cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 50g świeżych
Smaczne ZdroweFale Dunaju są ciastem bardzo znanym i lubianym. Składniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350g wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g(...)momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka
W kuchni u Moniki