Ciasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 jajko 200g schłodzonego masła szczypta soli około
Mała CukierenkaCiasto nasiąka od soku śliwkowego i z wierzchu jest wilgotne, a od spodu dobrze wypieczone i chrupiące. Ciasto pyszne, soczyste, aromatyczne, zniknęło błyskawicznie. Można posypać je odrobiną cynamonu. Bardzo polecam i zapraszam na FILM . Składniki: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 jajko 200g schłodzonego masła szczypta soli około
Mała Cukierenkaczekając więc zaprosiłam siostrę i jej dzieciaki, na degustację, tak aby i one miały co wspominać ;-) SKŁADNIKI: CIASTO: - 200 g dobrej jakości schłodzonego masła - 4 żółtka schłodzone - 1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 200 g mąki pszennej - 100 g mąki tortowej - 100 g mąki krupczatki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru - 1 łyżka soku z cytryny
SMYKWKUCHNIbardzo smakuje, dla mnie może odrobinę za słodkie, następnym razem do ciasta dodam mniej cukru. Ciasto jest kruche, więc najlepiej je zrobić dzień wcześniej, żeby trochę zmiękło, ale na wszelką chandrę i brzydką pogodę jest idealne Składniki: - 400 g mąki tortowej - 250 g margaryny - 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka) - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
dom-agi.plobawiam się niepowodzenia. Poświęciłam się dla bloga, było warto. Co prawda brakowało mi ciepłego pieca kaflowego, na którym w mig rośnie ciasto i musiałam zastąpić kaloryferem ale jest ok. Takie pączusie wyrosły. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej( ok. 500 g - szklanka szklance nie równa) 1 szklanka mleka ( ta sama, co od mąki) 3 łyżki cukru(...)razem w szerokiej misce. Jako, żółtka, pozostały cukier utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Do miski z mąką dołączyć masę jajeczną oraz spienione drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić ręką aż ciasto będzie swobodnie odstawać od ręki ( nie będzie się przyklejać). Trudna sprawa, trzeba dużo czułości w to włożyć :-) Do gotowego ciasta dołożyć spirytus i masło roztopione. Jeszcze raz dokładnie wymieszać
pieprzny smaczekBardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jako nadzienie użyłam konfiturę z płatków róż firmy naszedomowe Składniki: ½ kg mąki tortowej, 25 dag margaryny, 3 szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 jajko do smarowania ciasta, 1 słoiczek konfitury z płatków róż, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść
Tradycyjna Kuchniaoraz pieczonymi młodymi ziemniakami. Przepisy na wszystkie dodatki znajdziesz na moim blogu! Przepis na ciasto przypominam poniżej. Do przygotowania ciasta szpinakowego potrzebujemy: 400g. mrożonego szpinaku 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki tortowej 3 duże jajka 250g. cukru 1 i 1/3 szklanki oleju Rozmrażamy szpinak. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Miksujemy
MarcinChefuwagę i nie żałuję ;) Ciasto rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa
Słodkości i nie tylkoudekorowany galaretką oraz wiórkami kokosowymi. Biszkopt z poniższego przepisu pięknie wyrasta, a sam krem - niebo w gębie. Szczerze polecam :) Pomysł na ciasto zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki . Składniki*: biszkopt 6 dużych jaj 220 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka zwykłego cukru 80 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 słoiczek(...)dodawać (powoli!) po jednym żółtku. Na sam koniec wlać olej i wsypać cukier wanilinowy, przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia (stopniowo!). Należy robić to powoli, aby ciasto na biszkopt nie opadło. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
Ugotowaćkremy idealnie się ze sobą komponują, mają delikatną, puszystą konsystencje i tworzą niezwykłe połączenie, któremu ciężko się oprzeć.Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa Krówkowa:1/2 szklanki (125 ml) mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%250 g masy(...)kremówki 30%2 fixy do ubijania śmietany2-3 łyżki cukru pudruok. 70 g herbatników (miękkich, jeden - 5 g)ok. 80 g czekolady gorzkiej (lub pół na pół z mleczną)Ciasto "3 Bit" - Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Biszkopt:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Formę do pieczenia (ok. 21 x 28 cm) wykładamy pergaminem, boki smarujemy masłem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy
Słodka Stronawykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa: 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki) 250 g serka(...)cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką
e-PrzepisyKulinarneBiszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym 350 g kremówki 2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym(...)galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta
Jadło i czytadłoSkładniki: 2 szklanki dynia starta, 2 łyżki cukier, 1 opakowania kisiel cytrynowy,, 1/2 szklanki woda CIASTO: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1,5 szklanki mleko, 1,5 szklanki mąka tortowa Basia, 3/4 szklanki płatki owsiane, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukier, 1 opakowanie czekolada z orzechami startą dynię na grubszych oczkach tarki w garnuszku zalać wodą(...)roztrzepać rózgą wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i płatki owsiane teraz wymieszać chwilę nie za dokładnie łyżką 21 sztuk silikonowe foremki 4x7cm = do foremki włożyć łyżkę czubatą ciasta na ciasto położyć 1 łyżkę dyni kisielowej na dynię położyć 1 łyżkę ciasta i piec w 200C około 25-30 minut ostudzone posypać pudrem cukrem czekoladę stopić w mikrofali
W Mojej Kuchni Lubięcukrem i cukrem waniliowym, następnie dodawać po jednym żółtku, wodę, startą sparzoną cytrynę,1 łyżkę soku z cytrynek,mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.Wszystko delikatnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka. Zimny biszkopt przeciąć na pół i nasączyć obydwa blaty ciasta wodą z sokiem
Sama słodycz i szczypta chiliUcierane ciasto z makiem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. 5 dużych jajek250 g margaryny1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki tortowej1,5 szklanki suchego maku2 płaskie łyżeczki
Praktyczna plPrzepis na Mini serniczki miętowe z czekoladą. Pokombinowałam z przepisem na kruche ciasteczka i stworzyłam idealne, kruche ciasto kakaowe, które wypełniłam miętową masą serową z płatkami czekolady. Przepis na te mini serniczki miętowe jest godny polecenia. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki* mąki kukurydzianej 1 jajko 1/3 szklanki* cukru pudru 100 g margaryny Palma z Murzynkiem 1/3 łyżeczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię