ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:41/219)

Jagodzianki wegańskie 176

porcji, część z jagodami, część z malinami, a część mieszana, domownicy jednogłośnie stwierdzili że jagodzianki najlepsze są z malinami. Z ciastem pracuje się bardzo fajnie. Polecam wypróbować ten przepis. Składniki na 28-30 bułeczek: 1 kg mąki pszennej tortowej 500-560 ml ciepłego mleka roślinnego, mleko dodawać stopniowo 40 gr drożdży 110 gr oleju (pół szklanki) 110 gr cukru (pół(...)kopiaste łyżki mąki (odjąć z tych 1000 gr), wymieszać, poczekać aż zacznie pracować, około 10 min. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać olej, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić

moj przepis na
Kakaowo-rumowa babka z żurawiną 137

przemawia za tym aby ją wypróbować :) Do tego żurawina i polewa z białej czekolady, pychota! Czy jest w ogóle ktoś kto nie chciałby skosztować? ;)  Składniki: Na ciasto: 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 65g margaryny lub masła 25ml rumu odrobina olejku rumowego (opcjonalnie(...)Jajka miksujemy z cukrem na białą puszystą masę. Stopniowo dodajemy na przemian suche i mokre składniki ciągle miksując. Na końcu dodajemy żurawinę i mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ciasto wlewamy do podłużnej foremki o długości 22cm i pieczemy ok 50 minut. Po ostygnięciu rozpuszczamy czekoladę z 3 łyżkami mleka, polewamy nią ciasto i dekorujemy żurawiną

Ze smakiem i z pasją
Pizza na grubym spodzie pszenno-żytnim 162

Święto pizzy też trza jakoś uczcić..ja zrobiłam ciasto z mieszanki dwóch mąk -oczywiście z Młynomagu ..mąki tortowej i mąki chlebowej żytniej..z tej porcji można zrobić dwie cienkie pizze lub jedną na grubym spodzie..u mnie akurat jedna okrągła na grubym spodzie....dodatki do pizzy oczywiście można dać wg własnego gustu..ja po raz pierwszy użyłam grzybów(...)Skworcu ..wystarczy kilka takich suszonych grzybków ugotować, a następnie pokroić w paseczki. około 1,5 szkl. mąki tortowej Młynomag 1 szkl. mąki chlebowej żytniej Młynomag 1 jajko  3 dkg drożdży  3/4 szkl .mleka  1 łyżeczka cukru  sól  2 łyżki olej u dodatkowo ser żółty  kiełbasa  grzyby Mun Skworcu papryka  ogórki korniszony

Moje domowe kucharzenie
Bananowa rozkosz 465

Ciasto udekorowałam kremem na bazie śmietany i gorzkiej czekolady, ale jeżeli liczycie kalorie, ciasto możecie posypać kakao i też będzie świetnie smakowało. Składniki na blaszkę 28 na 18 cm: Biszkopt: 6 dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao dokładnie(...)jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki z kakao, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Wymieszane ciasto przelać do formy*, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 min, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt w formie zrzucić na podłogę z wysokości 60 cm. Pozostawić w formie do całkowitego

moj przepis na
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 107

poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki soli masło(...)jajka (wbijać je powoli, ponieważ masa nie może być rzadka!); wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą miksera, - przygotowaną masę makową odstawić w chłodne miejsce. 2. Następnie przygotować ciasto drożdżowo-francuskie: - 300 g masła schłodzić w zamrażalce, - w międzyczasie lekko podgrzać mleko, a w drugim rondelku rozpuścić 120 g masła, - do miski dodać pokruszone drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru

Ugotować
Tarta ze śliwkami pod bezową pierzynką 317

jesiennych dni, kiedy w sadach pełno było fioletowych węgierek. Proponuję więc przepis na pyszną tartę na słodko z węgierkami i bezą. Składniki: Kruche ciasto (na dwie blaszki o średnicy 24cm): 0,5 kg mąki tortowej 1 kostka margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 1 całe jajko 2 łyżki oleju Beza: 3 biała (pozostaną

PastelFood
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 212

kiedy ma się czas, podałam je z filiżanką aromatycznej czarnej, aromatycznej herbaty  King of Ceylon  Sir William's Stworzyło to duet doskonały. Składniki: Ciasto drożdżowo-francuskie: 3,5  szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka   suchych drożdży u mnie  dr.Oetker 1 jajko 1 szklanka ciepłego mleka ½ laski wanilii 3 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki(...)twarogu 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu 2 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych białych 1 jajko Ponadto: 1 roztrzepane jajko z łyżką mleka do posmarowania ciasta Cukier puder do oprószenia Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem,  po czym wlać

Wanilia i Kardamon
Wzorzysta rolada z malinami. 152

Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko; 35 g mąki tortowej; 35 g cukru pudru; (dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę(...)wydrukowałam sobie ornament znaleziony w necie i podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia :) Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli

Miksturownik
Mazurek z konfiturą malinową i kremem z masła orzechowego 142

połączeniu z kremem z masła orzechowego, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów to idealnie komponujące się dodatki z kruchym, maślanym spodem ciasta. Polecam, serdecznie polecam. Składniki: Ciasto kruche: 200 gram masła 350 gram mąki pszennej tortowej + odrobina do podsypania (ja nie potrzebowałam) szczypta soli 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% 1/3 szklanki cukru pudru Krem z masła orzechowego 150 gram(...)czubata łyżka cukru pudru Dodatkowo: 1/2 szklanki konfitury malinowej, najlepiej domowej z niewielką ilością cukru płatki migdałów do dekoracji pestki granata do dekoracji ewentualnie świeże maliny do dekoracji Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią, krótko lecz intensywnie aż wszystkie składniki się połączą. Masa powinna

Mango Papaja
Torcik kokosowo-porzeczkowy 168

tego kremu pasują wszystkie czerwone owoce lata: maliny, wiśnie, truskawki, czereśnie. Ciasto podane na talerzu z serii  RAJSKI OGRÓD  Bogucice Składniki: Ciasto: 6 białek 15 dag cukru drobnego 5 dag mąki tortowej 5 dag wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny

Wanilia i Kardamon
Dyniowe muffiny z kremem Toblerone 209

jeśli da się zrobić fantastyczne ciasto marchewkowe to czemu by nie spróbować dyni w babeczkach? Z dodatkiem lekkiego kremu z dodatkiem Toblerone smakuje co najmniej niebanalnie :) Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej szklanka cukru szklanka puree dyniowego 1/3 kostki masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z wanilią pół łyżeczki soli łyżeczka cynamonu 3 łyżki oliwy Krem: pół(...)posypujemy po wierzchu dużą ilością startej czekolady, żeby zakryć wytwór naszych dwóch lewych rączek.      Z niepozornej miniatury dyni wyszło tyle puree, że postanowiłam zrobić bonusowe mini-ciasto w mniejszej formie.      Muzykę Farben Lehre kocham za to, że zawsze, kiedy jestem chociaż odrobinę zestresowana, pozwala mi się kompletnie zresetować. Jakoś tak :) insertCookd("5ca82d8fa99a6c2eb9ed36b1b08f235d

sama złodycz
Ciasto z rabarbarem i truskawkami – szybkie i proste 1170

rabarbarem i truskawkami to proste i szybkie ciasto, które zasmakuje każdemu! :) Poniższe składniki wystarczą na blaszkę o wymiarach 30cm x 25cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z rabarbarem i truskawkami – Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g) pół szklanki oleju 4 duże jajka 1 szklanka cukru (ok. 220g) 16g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 400g

Kulinarne Przeboje
Karpatka z kremem cytrynowym 371

Czas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka

kulinarnyJa
Naleśniki czekoladowo- miętowe z serem 174

czekoladowych... Tym bardziej się zdziwiłam, że pochłonął ich kilka... Ciekawa jestem czy Wy takich próbowaliście i jak Wam smakowały? Pochwalicie się? Składniki: Na 10 naleśników Ciasto: 250 ml mleka 3.2% + 20ml ok. 300g mąki tortowej szczypta soli 2/3 tabliczki mlecznej czekolady Goplana 1 jajko + 1 białko 2 gałązki mięty pieprzowej 70g cukru pudru 1/3 szklanki oleju rzepakowego Farsz: 300g białego(...)cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka syropu trzcinowego Dodatkowo: 1/2 szklanki do smażenia gotowych naleśników cukier puder do posypania po wierzchu bądź kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym 243

Składniki: 1 ugotowana pierś z kurczaka, np. z rosołu 200 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz 200 g startego żółtego sera, np. radamer ciasto na naleśniki 1 jajko  1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli sos beszamelowy 2 łyżki masła 2-3 łyżki mąki pszennej tortowej 1-1,5 szklanki mleka gałka(...)lekko się zeszkli - dodać pokrojone pieczarki oraz wlać 1/2 szklanki wody. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć na średnim ogniu tak długo, aż pieczarki będą miękkie. W międzyczasie przygotować ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki ze sobą połączyć. Na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju) usmażyć

Ugotować