Najprostsza, najłatwiejsza, najszybsza, najdelikatniejsza, najbardziej puszysta - jednym słowem – najlepsza babka cytrynowa. Składniki: - 8 jaj- 1,5 szklanki mąki tortowej- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej- 1,5 szklanki drobnego cukru- 1,5 szklanki oleju- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- skórka z 1 cytryny- sok z ½ cytryny- 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego- szczypta soli- 1,5 łyżki kakao- 1,5 łyżeczki(...)oprószamy przez sito kakao. Wlewamy połowę masy zielonej – oprószamy kakao. Wlewamy pozostałą jasną masę-oprószamy kakao. Wlewamy resztę masy zielonej (kakao już nie dajemy, część sama wypłynie na wierzch). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy przez 50 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.Niby zwykła babka, ale upieczona w innej formie nabiera zupełnie nowego
mojewypiekiinietylkogram masła śmietankowego, 1 jajka, 500 gram masy krówkowej (kajmaku), 200 gram czekolady mlecznej, 1 pomarańczy. Przygotowanie dania rozpocząłem od upieczenia ciasta kruchego, będącego bazą deseru. W tym celu do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej tortowej (typ 450) i dodałem dwa opakowania (po 16 gram) cukru wanilinowego oraz 150 gram śmietankowego masła. Pomarańczę dokładnie wyszorowałem i wyparzyłem jej skórkę(...)warstwę skórki. 3/4 otartej skórki dodałem do miski z mąką. Całość zmiksowałem na konsystencję przypominającą kruszonkę, po czym dodałem jedno jajko i całość miksowałem przy użyciu przystawki do wyrabiania ciasta na gładkie ciasto, które zawinąłem szczelnie w folię plastikową w celu zapobieżenia jego wysychaniu i umieściłem w lodówce na 40 minut. Po tym czasie ciastem wykleiłem wysmarowaną delikatnie masłem formę
Wyprawy kulinarnejesteście ciekawi jakie tortowe upominki stworzyłam to zajrzyjcie na moją tortową stronę My sweet Love bądź na stronę na instagramie ania_my_sweet_love . Oczywiście zachęcam do lajkowania strony na facebooku i do obserwacji mojego instagramowego profilu ;) Dzisiaj mam dla Was przepis na proste i mega smaczne ciasto. Nie wiem skąd pochodzi przepis
Krakowskie smaki Animasę i powoli dodawać po jednym jajku. Dokładnie wszystko wymieszać. Mąkę tortową,mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. dodawać do masy po łyżce cały czas mieszając. Dodać mielone migdały,skórki z cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleńopakowania cukru wanilinowego 125 g maki pszennej tortowej 10 g proszku do pieczenia 20 g maki ziemniaczanej Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 15 g margaryny miękkiej 150 g cukru 2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 mil śmietanki UHT 30 % 4 jajka WYKONANIE: Kruche ciasto czekoladowe Mąkę i kakao przesiewamy do naczynia, dodajemy margarynę przyprawę
W kuchennym oknie EwyKochani, gdy zobaczyłam to ciasto u GATITY , to sobie pomyślałam, że ja też muszę je "mieć"! Z tej okazji przejechałam się na rynek i kupiłam borówki amerykańskie. Przyszłam do domu, zabrałam się za robotę..patrzę , a u mnie brak mąki pszennej, tortowej , czy nawet 00! Ale za to mąka orkiszowa typ 650 była na szczęście i tak też powstał(...)zrobić nawet wtedy, gdy ma się pod nogami dwie "piurgające" za uszami dziewczynki. Moja blacha jest większa- celowo!, stąd niższa pianka, ale za to 500 g borówek Składniki na ciasto -400 g mąki orkiszowej typ 650 – u Gatity mąka pszenna -200 g pokrojonego w kostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z Kuchni Do Kuchniwypróbować i powiem Wam, że ten niespotykany krem jest po prostu genialny. Przygotowywałam to ciasto już na kilka imprez i zawsze wszystkim smakowało wybornie dlatego polecam i Wam jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka gorącej wody 1 łyżka oleju(...)łyżka masła 10 dag wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru Na patelni roztapiamy masło, dodajemy wiórki i cukier, mieszamy aż posypka nabierze złotego koloru i wykładamy na ciasto
Cynamonowe szczęściemoje nowe dzieło, mój pierwszy: Placek z jabłkami - w mojej ulepszonej wersji z gruszką :) co najważniejsze jest TANIE , szybkie i smaczne :) Składniki: 3 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru pudru 4 duże jajka (jeżeli są małe to 5 jajek) 2/3 kostki masła lub masła roślinnego ( 16 dag ) 2 opakowania cukru wanilinowego 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia(...)dużych łyżek kwaskowatej śmietany (12%) bądź kefiru 4 duże jabłka (najlepiej antonówki - ale inne też się nadają ) można ale nie trzeba dodać też gruszkę cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta / odrobinę mąki do wysypania formy Wykonanie: Ciasto : oddzielamy najpierw żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz dodajemy po trochu
W Moim Magicznym DomuSkładniki: drożdże świeże 25 gram, mleko ciepłe 200 ml, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, aromat waniliowy 4 krople, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 300 gram, rabarbar 80 dag/pokrojony, cukier 5 łyżek, mąka krupczatka 1,5 szklanki, cukier drobny 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba rabarbar obrać, pokroić na małe kawałeczki i posypać cukrem drożdże rozetrzeć z ciut cukrem(...)mlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, atomat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki
W Mojej Kuchni Lubięmiód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca. Tutaj w wersji z makiem. CHLEB NA ZAKWASIE ( z 1kg mąki) 2 szklanki czyli 1/2kg mąki tortowej ( pszennej typ 450) 2 szklanki mąki pełnoziarnistej z otrębami 3/4 szkl. siemienia lnianego 3/4 szkl(...)sercem masy odkładamy 3 duże łyżki na kolejny zakwas, resztę przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką foremki. Najlepiej kupić dwie małe keksówki lub jedną długą i wysoką. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12 godzin. Przed pieczeniem wierzch nasmarować delikatnie oliwą. Do piekarnika włożyć małe naczynie z wodą. Piec w nagrzanym
Jemy Pijemyopakowanie (7g) drożdży instant- 375 g mąki pszennej luksusowej (może być tortowa)- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oleju arachidowego- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka soli- oreganoDodatkowo:- 250g pieczarek brunatnych- 200g startej mozarelli- papryka ramiro- czerwona cebula- kilka suszonych pomidorów (w oleju)- oregano- olej arachidowy do posmarowania ciasta Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano mieszamy w misce. Wlewamy ciepłą
mojewypiekiinietylkoMiałyśmy ochotę (a w zasadzie mieliśmy - bo i faceci sobie zażyczyli) na kawę w tortowym wydaniu. Ruszyłyśmy więc na podbój kuchni, piekarnika i miksera. Czary i magia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować!Dwa słowa o mielonych migdałach:Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach
Wypisz Wymalujmąki tortowej 5 dag drożdży ¾ kostki masła 3 jaja ¾ szklanki cukru 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki oliwy 1 aromat pomarańczowy lub skórki pomarańczy Rodzynki lub suszona żurawina ½ łyżeczki soli Wykonanie: Drożdże wymieszać z cukrem, dodać jaja i rozpuszczone w szklance gorącego mleka masło. Dosypać mąkę, sól, aromat, oliwę, rodzynki i dokładnie wymieszać . Formę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto, przykryć ściereczką
Tradycyjna Kuchniatortowa 60 dag, sól - szczypta, truskawki 50 dag, morele 6 sztuk, brzoskwinie 5 sztuk, cukier puder - ile potrzeba w misie robota drożdże rozmieszać z 1 łyżeczką cukru, i mąki, z 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić pod przykryciem do podrośnięcia do zaczynu wsypać mąkę przesianą, sól, cukier, jajka, mleko ciepłe i stopioną margarynę wystudzoną, cukier wanilinowy hakiem robota wyrabiać ciasto
W Mojej Kuchni Lubięjesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko 200g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia(...)dodajemy żółtko oraz zmielony twaróg i serek twarożkowy. Składniki łączymy ze sobą zagniatając dłońmi - staramy robić to sprawnie i w jak najkrótszym czasie. Finalnie powinniśmy otrzymać zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok.40min w celu schłodzenia. Jabłka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, obieramy je oraz usuwamy gniazda nasienne i ogonki. Kroimy
Symfonia Smaków