ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:107/219)

Ciasto straciatella z truskawkami 167

homo i mascarpone z dodatkiem świeżych truskawek  i warstwa jogurtowa czyni pyszne orzeźwiające ciasto na ciepłe dni. Każdy z nas przecież wie że czekolada i truskawki to idealne połaczenie, jednym słowem jest pyszne! Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody(...)wykładamy na biszkopt. Wylewamy tężejacą galaretkę. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wody, płynną i ostudzoną  mieszamy z jogurtem cukrem pudrem oraz pokrojonymi truskawkami, wykładamy na wierzch ciasta. Dekorujemy dowolnie. Zostawiamy na całą noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Szpinakowe ciasto "Leśny Mech" 155

zielony kolor, a szpinak nie jest tu dominujący :) Z przygotowanych składników przygotujecie ciasto o średnicy 23 cm . Zapraszam do przygotowań! Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm: 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 200 g drobnego cukru do wypieków 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 180 g mąki tortowej 220 g mąki krupczatki (można zastąpić tortową) 2 i 1/2 łyżeczki proszku(...)nasionka wanilii i szpinak. Miksujemy jeszcze przez chwilę do połączenia wszystkich składników.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem, wlewamy przygotowane ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 50-60 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy i studzimy. 4. Przygotowujemy masę: wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i krótko miksujemy do połączenia składników

My Culinary Art
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 258

tego tortu to tzw. biszkopt"rzucany". Upuszczenie blachy z gorącym ciastem, zaraz po upieczeniu ma na celu sprawić, aby nasz biszkopt był gładki, równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM/wg pomysłu mojej mamy;/biszkopt kakaowy:(źródło: Moje Wypieki) 5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)wykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam") z wysokości30-40 cm na pokryty ręcznikiem blat lub podłogę

W kuchni Karmel-itki
Ciasto z jeżynami 159

róże sposoby, choć najczęściej jemy je po prostu świeże wprost z krzaków :) Ale dziś przepis na bardzo smaczne ciasto...Dodałam do niego też około 2-3 łyżek borówki amerykańskiej. Ale to niekoniecznie. Składniki : 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki - u mnie krupczatka, ale z mąki zwykłej też się udaje 1 szklanka cukru 4 jajka 8  łyżek oleju rzepakowego

Proste Potrawy
Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego 444

piekarnika, zamiast pieczenia biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu.   Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów  lub składniki na biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa(...)następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka". Masa: Schłodzoną

Słodka Strona
Ciasto bounty 232

Lubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :)  Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym  na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy

Delicious Titbits
Piaskowiec z czereśniami na mące jaglanej 237

też mielone nasiona chia które będą wyglądać jak mak w cieście. O ich właściwościach pisze cały internet więc może czas najwyższy przekonać się do nich w tej formie choćby :). Ciacho jest lekkie o konsystencji piaskowej, idealne do kawy :] Na blaszkę:  40x25 cm Składniki: 2 szklanki (200ml) mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ryżowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki jaglanej(...)wymieszane z proszkiem i mleko ze śmietanką oraz miękkim masłem. Ucieramy na jednolitą masę, pod koniec dodajemy nasiona chia.  2/ Smarujemy blachę masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do blachy, posypujemy bułką tartą z wierzchu. Układamy na górę obrane i pokrojone owoce bez pestek wcześniej wymieszane z cukrem pudrem. Wstawiamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika i pieczemy

Kuchnia PROzdrowotna
"Wiśniaczek" 133

łyżek mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodawać po łyżce cukier, ciągle miksując. Gdy piana będzie szklista i sztywna zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać po jednym żółtku. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dosypywać małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączyć

Maślane ciasteczko
Ciastka przekładane masą chałwową 173

ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu   TU  .  Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują wybornie. Zapraszam. SKŁADNIKI 370 g mąki tortowej 225 g. margaryny lub masła 120 g cukru pudru 3 żółtka gotowane 4 żółtka surowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Krem chałwowy: 100 g masła 100 g chałwy waniliowej(...)łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna) WYKONANIE: Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy

W kuchennym oknie Ewy
Chlebek bananowo-orzechowy z karmelizowanymi pomarańczami 115

Do upieczenia tego chlebka zainspirowała mnie Antenka z bloga  Smaczny kąsek  pozazdrościłam jej wypieków i musiałam też coś podobnego upiec :)Składniki:1.5 szklanki przesianej

Bon Appetit Małgorzaty
Tort limonkowo-miętowy dla alergika 158

tort są mojego autorstwa i pomysłu. Składniki na tortownicę 20-23 cm (u mnie 22): 4 jajka rozmiar L w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru drobnego 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piekarnik nagrzać do 170 st. Mąkę pszenną, ziemniaczaną wsypać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo(...)mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką od spodu do góry. Uwaga, nie można mieszać zbyt długo czy mikserem ponieważ zniszczą się pęcherzyki powietrza. Wymieszany biszkopt przelać do formy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

moj przepis na
Drożdżowe muffiny z truskawkami 177

Roman";} Ponieważ jeszcze są truskawki, postanowiłam upiec jakieś ciasto z ich dodatkiem. Wypatrzyłam przepis na tym blogu. Babeczki są wspaniałe, niesamowicie puszyste i delikatne. Nawet na drugi dzień nie tracą nic na swojej wartości. Polecam :-) Z podanego przepisu wyszło mi 12 babeczek ( muffinek) Składniki na babeczki: 230 g mąki pszennej tortowej 7 g drożdży suchych 2 duże żółtka ½ szklanki mleka(...)babeczek: Do letniego mleka dodać łyżkę cukru, mąki i całe drożdże a następnie odstawić do momentu aż ruszą. Do drożdży dodać pozostałe składniki i wyrobić dokładnie gładkie i jednolite ciasto. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do podwojenia składników. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 – 12 równych części (każda o wadze 45 – 50 g). Z każdej części

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki, pierniki 138

coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki mogą stawić świetny prezent dla bliskich osób - wystarczy umieścić je w celofanie, zawiązać wstążką i prezent gotowy.  Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki miodu 150 g masła(...)wbić jedno jajko. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą.    Na sam koniec dodać ostudzoną masę z rondelka. Ponownie za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą.  Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby mogło odpocząć. Po tym czasie ciasto uzyska jednolitą, gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić

Ugotować
Dyniowa drożdżówka ze śliwkami i cynamonową kruszonką. 150

szaro i ponuro? Ja dla poprawy nastroju znów zagniotłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ( przepis tutaj ). Niecierpliwie czekam aż się upiecze, a w międzyczasie wrzucam przepis, który już Wam wcześniej obiecałam ;) Składniki na dyniową drożdżówkę ze śliwkami i cynamonową kruszonką:  forma 24x28 cm 350 g mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka(...)ściereczkę i odstawiamy na 10 minut, żeby rozczyn podwoił objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy puree z dyni, żółtko, cukier waniliowy, sól i zagniatamy (ręcznie bądź za pomocą miksera) gładkie ciasto (około 5 minut) w razie potrzeby dodając 1-2 łyżki ciepłego mleka. Po tym czasie dodajemy letnie masło i znów zagniatamy ciasto (kolejne 5 minut). Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę

Rozpustne gotowanie
Pomarańczowa pychotka z żurawiną 134

pomarańczową galaretką i żurawiną. Ciacho było pyszne!!! Pomarańczowa pychotka z żurawiną Składniki: CIASTO: 3 jajka 1/2 szklanki cukru opakowanie 16 g cukru wanilinowego kilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło(...)Miksowałam tylko do momentu, aż olej się wchłonął – nie za długo. Masę przelałam do przygotowanej formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam ok. 20 minut, do suchego patyczka. Wystudziłam ciasto w blaszce, po czym wyłożyłam je na paterę. Galaretkę pomarańczową rozpuściłam w 1 szklance wrzątku, odstawiłam do wystudzenia. Żelatynę rozpuściłam w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną kremówkę ubiłam

Kuchenne zapiski Edyty