Mazurek w wersji ekstra easy. Bardzo smaczny i daje pole do popisu w kwestii dekoracji. Składniki: 175g mąki tortowej 25g cukru pudru 100g masła 1 żółtko
DiteczSkładniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia
W Mojej Kuchni LubięŚwietny pomysł na urozmaicenie śniadania. Co więcej ciasto na bułki możecie przygotować dzień wcześniej. Wiem, że niektórzy mogą się lekko zdziwić, ale cała masa urośnie w lodówce. Poniższe roladki idealnie pasują na finger party - wystarczy każdą roladkę pociąć w zgrabne kawałki i można od razu podawać. Składniki: 350 g mąki pszennej tortowej 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej(...)Odczekać kilka minut, aż drożdże zaczną pracować. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, miękkie masło i drożdże z mlekiem. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą połączyć. Następnie przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (wyrabiać około 10-15 minut). Przygotowane ciasto przykryć ściereczką: - odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło objętość
UgotowaćLetnia wersja szarlotki. Delikatne biszkoptowe ciasto z tartą czekoladą, nasączone ponczem warstwa jabłkowa z galaretką i puszysta śmietanowa pianka. Jest jak orzeźwiający torcik. Zawsze dobrze smakuje, szczególnie schłodzona w lodówce. Polecam na ciepły wiosenno-letni dzień . Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks(...)dodając stopniowo cukier i dalej miksując aż piana będzie lśniąca i gęsta, dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy
Wanilia i Kardamonposiekanej na drobną kostkę 400 gr malin'; document.write(" "); Składniki na tort o średnicy 20 cm: Składniki na formę o średnicy 20 cm (4 blaty czekoladowe) : 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szklanki brązowego cukru (u mnie 1 szklanka) 1 szklanka majonezu (prawdziwego, nie typu light) 1 szklanka mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)bardzo krótko żeby masa się nie zważyła. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterę, krem podzielić na 4 części, maliny podzielić na 4 części. Po kolei układać na paterze blat ciasta, krem, maliny, następnie kolejny blat, krem i maliny… itd. Tort przechowywać w lodówce. Można podawać natychmiast lub dnia następnego. Smacznego! czekoladowy_tort_z_malinami czekoladowy_tort_z_malinami
moj przepis naherbatnikach z masą budyniową, karmelem i bitą śmietaną. Ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Może podobne troszkę do 3 bita. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 400 g herbatników kakaowych 260 g herbatników zwykłych 1 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 łyżki mąki tortowej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 puszka(...)mieszamy. Blaszkę wykładamy folią aluminiową będziecie je mogli łatwo wyjąć na tackę czy deseczkę. Masę budyniowa podzielcie sobie na 3 równe części. Ja budyń wykładałam lekko ciepły. Warstwy ciasta: 1. Warstwa białych herbatników białych 2. budyń 3. warstwa herbatników białych 4. budyń 5. warstwa herbatników kakaowych 6. masa krówkowa 7. warstwa herbatników kakaowych 8. budyń 9. warstwa herbatników białych
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand + 1 łyżka cukru, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia NADZIENIE: 6 sztuk jabłka starte, 6 sztuk śliwki, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 opakowanie galaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier(...)gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste - do rozsmarowania umyte jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką z umytych śliwek usunąć pestki i pokroić je w kostkę i wszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści
W Mojej Kuchni Lubięśmietany tortowej 36%, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki żelatyny; 10 dag płatków migdałowych. Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy
Pobite gary Barbarymili, to ciasto może a wręcz powinno leżeć w lodówce przed pieczeniem do 72 h, ja jutro będę je wykrawać i piec, więc dopiero jutro będą piękne fotki gotowych pierników, a nawet później jak Miśki udekorują. ps. smakują i mają konsystencje jak „Katarzynki” Znajdź różnice Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej (użyłam 500 g białej(...)przebiec 5 km z psami. Jak wrócić zblenduj daktyle razem z całą woda na idealnie gładką masę a masło kokosowe rozpuść. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i zagnieć ciasto Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 24-72 h. Na dziś to tyle Wyjmij ciasto z lodówki na godzinkę przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość
greenscarfskładników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu(...)cukru 700 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przyrządzania: Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć
Zakątek rozkoszy kulinarnychrozgrzejecie dobrze olej na pewno nie nasiąkną nim podczas smażenia. Są pyszne także bez nadzienia, wtedy polecam dodać do ciasta skórkę z cytryny albo odrobinę ulubionego ekstraktu czy aromatu. Składniki na 18 niewielkich pączków: 280 g mąki pszennej tortowej 120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego 100 g gęstej śmietany 3-4 łyżki cukru 1 jajko 3/4 łyżeczki sody(...)oleju do smażenia konfitura morelowa do nadziewania cukier puder do posypania Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto. Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde. Uformować małe kuleczki, mi wyszło 18 sztuk. Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim
Ze smakiem i z pasjąwraz z porzeczkami :-) Ale za to plusy też są mocne, bo smak ciasta jest niepowtarzalny. Słodycz miesza się ze smakiem kwaśnej porzeczki. SKŁADNIKI Na biszkopt 4 jajka 120 g cukru trzcinowego (jeżeli nie macie akurat, to może być biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 2-3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na bitą śmietanę(...)przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy i wyrównać. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Bita śmietana: W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy
Passions hobbies lifecóż tym razem upiekłam ciasto takie jakie ja uwielbiam. Początkowo planowałam upiec typowy biszkopt, ale podczas wykładania składników do rąk wpadła mi otwarta paczuszka z migdałami i tak też mój biszkopt został wzbogacony smakiem migdałów. Składniki: biszkopt migdałowy: 50gr zmielonych migdałów 50 gr mąki tortowej 20gr(...)delikatnie wymieszać łyżką. Zmielone migdały oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (średnica około 26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy i wyrównać. Piec około 30min w 180C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić przez chwilkę cukrem pudrem. Następnie dodać śmietan
Amatorka kuchennaaromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek: 200g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 2 szklanki wiórków(...)minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się
Mała Cukierenkaaromatu możemy do ciasta dodać troszkę suszonej lawendy. Ciasteczka możemy podać w małych papilotkach i będą wyglądały elegancko, bardzo polecam… (inspiracyjna ze strony epicureanmom.com ) Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose . Składniki na około 27 ciasteczek: 200g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 2 szklanki wiórków(...)minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać mąkę, sól i zmniejszyć obroty miksera, wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe, lawendę (niekoniecznie) i znów wymieszać (można rękoma). 3. Z ciasta formować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Proszę między ciasteczkami zachować odstępy. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut, aż się
Mała Cukierenka