jajka 2 kopiaste łyżki miękkiego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka maki tortowej 1.5 łyżki gorzkiego kakao Gotowa polewa w kartoniku Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem na puch, następnie dodać kakao, płatki, mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrobić najlepiej ręką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, maczać ręce w wodzie i formować kulki
Sama słodycz i szczypta chiligęsty, zbyt rzadki będzie się rozlewał i wypływał z rogalików. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 400 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jajka - 2 łyżki śmietany - 1/3 buteleczki aromatu cytrynowego - 120 g cukru - 1 masło (200 g) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej i schładzamy w lodówce przez 30 minut. W tym czasie
SMYKWKUCHNIcoś naprawdę wyjątkowego. Godne polecenia maleństwa! Składniki: 125g miękkiego masła 50g cukru pudru 110g mąki tortowej 40g proszku budyniowego o smaku waniliowym polewa czekoladowa Przygotowanie: Mąkę przesiać z budyniem i cukrem pudrem. Masło ubić około 2 minut, dodawać suche składniki w 3 partiach. Wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 2h. Po tym czasie można nadawać ciasteczkom dowolny kształt: okrągły, owalny
Cakes By Kejtsię tort;) Biszkopt: 10 jajek 300 ml cukru 170 ml kakao 350 ml mąki tortowej Wykonanie: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać do nich cukier i żółtka, dalej ubijać. Na sam koniec do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i kakao, delikatnie wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze
Krakowskie smaki Anitylko na Boże Narodzenie. SKŁADNIKI: (na około 25 sztuk) 50g zmielonych migdałów 100g maki tortowej 40g cukru pudru 90g masła szczypta soli 2-3 łyżeczki cynamonu cukier do obtoczenia WYKONANIE: Mąkę przesiać. Wszystkie suche składniki połączyć. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Cisto podzielić na cztery części i uformować w wałek o średnicy około 1cm. Odrywać kawałki
Pyry na Gazmoich bliskich!DOMOWE TORTILLE I SMAK MEKSYKUDOMOWE TORTILLESkładniki (8 sztuk):2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej)1/2 łyżeczki soli3/4 szklanki wody3 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:W misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj wodę, wymieszaj, wlej oliwę z oliwek i delikatnie wyrób ciasto. Wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrabiaj chwilę. Zostaw na 10 minut. Podziel ciasto
Gotowanie to kochanieTorcik idealny np. na przyjęcie dla małej księżniczki. Delikatność masy śmietanowej i orzeźwiający smak malin sprawiają, że ciasto jest lekkie, nieprzesłodzone i każdy z chęcią sięgnie po następny kawałek. Różowy Tort Malinowy - Składniki:Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy różowy barwnik w proszku (według uznania
Słodka StronaPlacek śliwkowy, czy też inaczej tarta śliwkowa na blaszce, potrafi w styczniu przypomnieć nam minione, ciepłe, jesienne dni. Przepis na blaszkę 25x40. SKŁADNIKI Na spód: 250 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g zmielonych migdałów 65 g cukru pudru 125 g zimnego masła 2 jajka Na warstwę wierzchnią: 750 g śliwek mrożonych lub świeżych(...)puder do posypania gotowego placka WYKONANIE Spód: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, zmielone migdały, cukier puder, posiekane nożem zimne masło, wbić jajka i zagnieść jednolite ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1-2 godziny do lodówki (u mnie leżało całą noc, wyciągnęłam je z lodówki 20 minut przed wałkowaniem). Piekarnik nagrzać do temperatury
Passions hobbies lifeżółtek 0,5kg. mąki ( ja używam z młyna, ale tortowa też będzie ok) WYKONANIE: budyń ugotować z 2 łyżkami cukru, do gorącego dodać margarynę, zmiksować, pozostawić do ostygnięcia(letnie), następnie dodawać do masy rozkruszone drożdże, spirytus, żółtka i mąkę miksować, pod koniec wybić łyżką drewnianą (podsypując mąką), aż ciasto będzie od niej odchodzić, odstawić do wyrośnięcia, następnie wałkujemy ciasto
Kuchnia BeatySkładniki: jajka 1 sztuka, sól - szczypta, cukier 15 dag, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, aromat cytrynowy 3 krople, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, jabłko winne 8 sztuk, wiórki kokosowe 2 łyżki miękka palma, cukry, sól, jajko, proszek do pieczenia z mąką, gęstą śmietanę 18% w robocie wyrabiać(...)sztuk starte ze skórką na grubszych oczkach, 2 sztuki pokrojone w kawałeczki na jabłka rozsypać kruszonkę lekko ją przyklepać do jabłek piec w 200C około 45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięte ciasto jest pyszne, nie za słodkie............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA
W Mojej Kuchni Lubięsposób też powstało ciasto brzoskwiniowe. Rozmyślałam, rozmyślałam, aż w końcu stworzyłam kompletny przepis. Ciasto jest bardzo pyszne i myślę, że śmiało można by było zrobić w ten sposób również tort. SKŁADNIKI Na biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki tortowej 2 łyżki wody Na krem brzoskwiniowy: 200 g masła 1 duża puszka brzoskwiń(...)jest wrzucenie owoców do blendera). Bita śmietana: Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Pod sam koniec dodać śmietan-fix i jeszcze przez chwilę miksować. Ciasto: Na upieczony i ostudzony biszkopt wyłożyć i rozsmarować krem brzoskwiniowy. Na krem wylać tężejącą galaretkę i ułożyć gęsto brzoskwinie pokrojone na małe kawałki. Wstawić do lodówki żeby galaretka stężała
Passions hobbies lifeSkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 1 szklanka, masło lub margaryna 15 dag, cukier 1 szklanka, sól - szczypta, cukier waniliowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 550 dag, jabłko kwaśne 10 sztuk, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 1 łyżka, aromat pomarańczowy 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, budyń waniliowy 1 opakowanie, migdały tarte BeachFlower BackMit(...)mąkę, cukier, sół, cukier waniliowy, wbić jajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową, sokiem
W Mojej Kuchni Lubię"A było już tak ciepło! No nic, musimy jeszcze trochę poczekać na wiosnę. Mimo wielkiego smutku po stracie pupila (Kubuś - papużka lat 20) staram się myśleć
Słodkie Przyjemnościpuszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół na pół pełnoziarnistej i białej tortowej pszennej) 1 średni banan 150 g kandyzowanych skórek cytrusowych 200 g kandyzowanych(...)stopniowo dorzucaj odcedzone owoce i masę bananową (w sumie tak na trzy razy) Dokładnie wszytko wymieszaj Przełóż do formy i przyklep, nie bój się, rączki można umyć Posmaruj delikatnie ciasto częścią pozostałego soku i wstaw do piekarnika na 150 C środkowa półka, uwaga na 2 do 2,5 h! Po upieczeniu posmaruj ciasto ponownie sokiem i natychmiast zawiń całość
greenscarfPyszne ciasto do kawyPysio SKŁADNIKI:jajka 6 sztmąka 1 szklankamąka ziemniaczana 1 łyżkaocet 1 łyżkacukier 1/2 szklankiproszek do pieczenia 2 łyżeczkiKREMsok zielony pysio 4 szklankibudyń waniliowy 3 opakowania cukier 0,5 szklankiśmietana 30% 2 szklankiżelatyna 4 łyżeczkiwiórki kokosowe 1 opakowaniePRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać(...)ziemniaczaną, mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze. KREM Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku. Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gotować aż zgęstnieje. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Ciasto przekroić
Kuchnia Danusi