ciasta tortowe - 3282 przepisów (strona:153/219)

PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 178

przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto skleić również na obu końcach, aby jak najmniej sera wypłynęło. Moje były otwarte i troszkę sera(...)mieć okrągły kształt:) Byleby po bokach były te przepyszne serowe paluszki:) SKŁADNIKI NA 1 DUŻĄ PIZZĘ (33 cm) Z PALUSZKAMI + 1 MAŁĄ (BEZ PALUSZKÓW):450 g mąki pszennej tortowej (typ 450)250 ml bardzo ciepłej wody + 4 łyżki2,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych2,5 łyżeczki oliwy z oliwek1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki solikasza manna (semolina

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśnikowy tort czekoladowy+ Podsumowanie roku z Nastoletnimi 234

naleśników. Rzecz jest banalnie prosta- smażycie naleśniki, po czym przekładacie je pysznym, czekoladowym kremem tworząc torcik. Wierzch polewacie polewą i dekorujecie czekoladą, wafelkami itp. Po przekrojeniu tort przypomina trochę Ciasto Marlenkę , gdyż tak jak ona ma mnóstwo warstw, które prezentują się znakomicie! To, jak wysoki będzie Wasz torcik, zależy od wielkości patelni, na które będziecie smażyć naleśniki. Ja smażyłam(...)średnicy ok. 20  cm)   Naleśniki: 3 jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 2 szkl zimnego mleka 1 szkl zimnej wody mineralnej 285 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżki oleju+ olej do smażenia   Krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 250 g śmietany kremówki

Nastoletnie Wypiekanie
Tort tiramisu z malinami 116

wysokości zaraz po upieczeniue gwarantuje, że nie opadnie. :) Biszkopt: 7 dużych jajek ekologicznych lub z wolnego wybiegu 220 g drobnego cukru do wypieków 150 g mąki pszennej tortowej 60 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę stopniowo zwiększając obroty miskera. Pod sam koniec(...)powoli cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, po każdym ubijając masę przez ok. 30 sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości

Cooking Monster
Słodkie środy - Twarożkowe muffiny z truskawkami 113

przygotowania możecie użyć Wasze ulubione owoce, u nas truskawki bo w domu mam truskawkożercę, który je uwielbia.  Twarożkowe muffiny z truskawkami SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru + do dekoracji  1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g twarożku waniliowego homogenizowanego  50 ml mleka 1 duże jajko 1/4 szklanka oleju  truskawki kolorowe perełki(...)miseczki wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia - mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem.  Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki. Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut. Podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wielkanocna babka pomarańczowa 239

SKŁADNIKI 250 g masła 5 dużych jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy lukier(...)gładko. Dodajemy olejek, skórkę i sok  z pomarańczy. Wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.  W rondlu roztapiamy masło i jeszcze wrzące wlewamy do ciasta. Odstawiamy na minutę, po czym dokładnie,ale delikatnie mieszamy łyżką.  Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 40-45 minut

Moje Kuchenne Rewelacje
Pizza pieczarkowa 125

Składniki: 4 00g mąki tortowej 4 łyżki oleju 30 g drożdży 2 płask ie łyżeczk i soli 2 ły żeczki cukru ok 250ml wody   5 łyżecz ek koncentratu pomidorowego szczypta oregano 250g pieczarek kilka plasterków szynki 2 cebule sól, pieprz żółty ser Przygotowanie: Mąkę przesiać do dużej misk i, wlać olej . Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć(...)mąką . Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu , kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia . Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oreg ano. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na bl achę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać piec zarki

Gaździnka warzy
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 169

rumu 2 łyżki (30 g) drobnego cukru 1/8 łyżeczki soli 1/3 szklanki (80g) kwaśnej, gęstej śmietany 2 łyżki (35 g) bardzo miękkiego masła 2 szklanki (280 g) mąki pszennej tortowej tłuszcz do smażenia (smalec, planta, olej - u mnie mieszanina smalcu i oleju) mąka do podsypywania blatu cukier do obsypania faworków Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W misce miksujemy jajko(...)cukrem. Dodajemy ocet i rum. Miksujemy by składniki się połączyły. Dodajemy masło i śmietanę i znowu miksujemy. Dodajemy po trochu mąkę cały czas miksując by otrzymać gładkie i jednorodne ciasto. Blat podsypujemy mąką i wyrabiamy na nim ciasto dłońmi ok. 5 minut. Wyrabianie polega tu na składaniu i rozpłaszczaniu ciasta. W ten sposób wtłaczamy w ciasto powietrze i w trakcie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chałka 119

Słodka i puszysta plecionka drożdżowa, to idealne pieczywo na śniadanie z masłem i dżemem. Można ją przed pieczeniem posypać kruszonką, będzie wtedy jeszcze słodsza :)Składniki:550

wyzwania kuchenne
Prosty przepis na chleb 135

najszybszy sposób aby upiec swoje pieczywo.Będzie to chleb biały, zwykły, taki który kupowany jest na co dzień, ale smak o 1000 stopni lepszy. Potrzebujemy przygotować:- 1 kilo mąki Tortowej- 30g drożdży- 0,5 litra letniej wody lub mleka-  łyżka masła(opcjonalnie)-  niepełna łyżka soli.Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Jeżeli nie mamy robota kuchennego, wsypujemy mąkę do dużej(...)mące i wlewamy nasze drożdże, chwilę mieszamy, dodajemy sól i masło. Teraz wyrabiamy.Jeżeli mamy robot kuchenny wrzucamy wszystko do misy i robot pracuje za nas. Kiedy już ciasto odchodzi od ścianek naszej misy i jest sprężyste oraz nie klei się do naszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni.Je

Pasje Jolki
babeczki z masą krówkową i śliwkami... 152

Składniki: 2 sztuki jajka, 1/2 szklanki olej rzepakowy, 1 szklanka mleko, 3/4 szklanki cukier 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki soda, - ile potrzeba masa krówkowa, - ile potrzeba śliwki bez pestek odmrożone lub świeże, 1 szklanka śmietana 30% + 1 łyżka cukier puder + 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej, - ile potrzeba czekolada mielona jajka, olej, mleko, cukier dobrze roztrzepać(...)rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić zimną śmietanę ubić z cukrem

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczkowy mix 152

zależności od tego jakie mamy dodatki, czy foremki. Składniki podstawowe: 1 szklanka* mąki tortowej 1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 szklanki* cukru pudru 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody dodatki: konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Breakfast with you #3 More than breakfast (...z dedykacją dla Marty) 179

płatki z mlekiem albo... przepyszną owocową kruszonkę. Jeśli kojarzy Wam się ona z ciastem to macie rację. Ale zapewniam Was, że dodatek płatków owsianych zmienia klasyczne "crumble pie" w coś w rodzaju przepysznego batonika zbożowego Owocowa kruszonka śniadaniowa 200 g płatków owsianych 200 g mąki (tortowej) 100- 150 g cukru 150 g masła 2-3 łyżki bułki tartej truskawki (mrożone

bastalena
Drożdżówki z jabłkami 149

Lubimy się, nawet bardzo. Ciasto drożdżowe udaje mi się właściwie zawsze, a dzieci, gdy tylko wyczują zapach domowych drożdżówek kręcą się po kuchni i wokół mnie jak takie małe lwy, które polują na swoją zdobycz. Drożdżówki z jabłkami są idealne na obecnie panującą jesienną pluchę, gdy za oknem wiatr i szarość, a potrzeba czegoś miłego i smacznego. W domu robi(...)pracy Nigdy nie lubiłam kupnych drożdżówek, pączki owszem, ale drożdżówek nie, a domowe mogłabym jeść na okrągło! Polecam Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej typ 650; - 2 szklanki mąki pszennej tortowej; - 1/4 szklanki oleju; - 1 szklanka ciepłego mleka; - 30 g świeżych drożdży; - 2 jajka; - 2 łyżki cukru + 2 łyżki cukru waniliowego; - szczypta soli Nadzienie: - 6 sporych jabłek pokrojonych w kostkę

dom-agi.pl
DOMOWE KONOPPERSY 5996

Lubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię

Z Majeczką w kuchni
w typie bagietki smaczny chlebuś... 146

Składniki: mąka tortowa 70 dag, drożdże świeże 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko ciepłe 1 szklanka, woda letnia 1/2 szklanki, maslo 1 łyżeczka do misy robota wkruszyć drożdże wlać ciut ciepłego mleka wsypać ciut cukru i mąki, łyżką wymieszać i zostawić na 30 minut, wsypać przesianą mąkę, i pozostałe składniki, hakiem robota wyrabiać z 12 minut, posypać(...)ciut mąką i przykryć talerzem do wyrośnięcia ciasta ciasto na podsypanej mąką stolnicy krótko wyrobić i uformować chlebek-bagietkę, nożem maczanym w ciepłej wodzie ponacinać skośnie wzdłuż całej bagietki piekarnik nagrzxać na 220 C, grzanie góra/dół, chlebek położyć na ruszcie z papierem do pieczenia i piec około 30-35 minut chlebek wystudzić na kratce - pieczywo jest lekkie, smaczne

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania