Witam Kochani, dziś chcę Wam przedstawić przepis na jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto, które pewnie większości z Was kojarzy się z dzieciństwem. Mowa o chatce baby Jagi/chatce Puchatka. Jest to ciasto, które u mnie w rodzinie przygotowujemy na każde święta, zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie, i zawsze znika jako pierwsze. Składa się z herbatników przełożonych bardzo prostą
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunadrabiam trochę zaległości blogowych. Ten przepis czekał na publikację od Bożego Narodzenia. No na czasie to ja nie jestem, ale myślę że przed Wielkanocą też może się przydać. Tak więc czytajcie i korzystajcie, bo ciasto wyszło naprawdę smakowite i długo utrzymało świeżość :-) Makowiec II MAKOWIEC II Na ciasto: 40g drożdży 100g cukru 1 szklanka
peggiwkuchniPikantny kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste, szybkie, nie wymaga zbyt wielu składników. Kurczaka możecie podać z dowolnymi dodatkami, choć moim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Smażone banany na ciepło z zimnymi lodami to jest poezja. Tego nie odmówię sobie nigdy Przygotowanie panierki – oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem
Kuchnia PokoleńSernik japoński to połączenie ciasta serowego z ciastem biszkoptowym. Konsystencja tego sernika jest niezwykle lekka, delikatna i puszysta. Pieczenie sernika japońskiego różni się nieco od pieczenia
MeCooksoptymistycznym wiosennym kolorze. Wielbicielom lekkich piankowych serników na pewno będzie smakował, jest puszysty jak chmurka. Do jego zrobienia użyłam moich ulubionych małych biszkopcików. Przed Wielkanocą w sklepach pojawiają się różne ciekawe dodatki do ciast i deserów, dlatego śledzę te gazetki promocyjne, żeby być zawsze na bieżąco i móc wyczarować oryginalne wypieki. Najczęściej poluję na kolorowe galaretki i biszkopty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWyjątkowe ciasto. Orzeźwiające, delikatne, lekkie i rozpływające się w ustach. Idealne na ciepłe dni czy po obfitym obiedzie na deser. Polecam! Przepis Pani Ewy
Na moim talerzuPoza babką cytrynową nie piekłam nic innego na Wielkanoc. Dziś przygotowałam swój pierwszy mazurek;) Po całym ucieraniu ciasta, przygotowaniu masy kajmakowej, wyszedł mi co prawda dość cienki placek, ale w smaku wyborny! Przepis wzięłam od Kaś, i na jednym razie pieczenia go na pewno się nie skończy ;) Składniki na spód60 g orzechów włoskich60 g […] Artykuł Pierwszy mazurek pochodzi
Pink EnvelopeKruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do
Moniki SmakołykiDrożdżowe ciasto z masą kokosową połączyłam, z których pyszne małe drożdżóweczki, krążki zrobiłam. Są nie duże na raz do schrupania, idealne dla dzieci do
Moniki SmakołykiWyjątkowe ciasto - pyszna, bardzo łatwa i szybka do wykonania babka majonezowa z migdałami. Dodatek majonezu sprawia, że babka jest niezwykle miękka i wilgotna w środku, a płatki migdałów przyjemnie chrupią. Polecam Wam ten przepis nie tylko na Wielkanoc. składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki
babka w formieWytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością
Szalona Kuchnia EwelinyCiasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut
Życie zaczyna się w kuchniPyszne ciasto z masą,na mięciutkich spodach amoniakowych.Pięknie się prezentuje i idealnie sprawdzi się na wszystkich uroczystościach -polecam Przepis znalazłam na blogu smaki-katriny
Swojskie jedzonko