Tyle co ja prób podjęłam, żeby w końcu osiągnąć cel...No ale jest!!! Teraz to ja mogę z zamkniętymi oczami wałkować, gnieść i lepić ciasto ale nie o tym dzisiaj. Przez 40 dni aż do Wielkanocy nie będę jadła mięsa przynajmniej postaram się, w związku z tym trzeba znaleźć alternatywę i stąd ta soczewica. Zawiera ona dużo białka,jest(...)wszelkie sposoby. Zielona soczewica najlepiej sprawdza się do farszów, past oraz jako składnik sałatek. Lubi różne dodatki wydaje mi się najbardziej czosnek, a mnie to pasuję :-) Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody pół kostki stopionego masła Składniki na farsz: 200 g zielonej soczewicy 200 g suszonych pomidorów na słońcu
pieprzny smaczekskładniki na ciasto szpinakowe: 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka mąki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz
Domowy Smak JedzeniaDla wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i
Słodkie okruszkiŻyję w otoczeniu osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go
Przepisy AleksandryDziś nie będę się szczególnie rozwijać, bo moja babka jest po prostu przepyszna! Chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku… Kawałki czekolady rozpuszczają się w
Garniec MagalieCzas czytania: 2 min Lubicie ciasta drożdżowe, jeśli tak to mam dla Was pyszny przepis na placek drożdżowy z pomarańczami. Bardzo łatwy przepis zaczerpnięty z książki
SprawdzonaKuchnia.plwypieków. Sakiewki z ciasta francuskiego to bardzo popularna we Francji przystawka. Podstawą jest zawsze ciasto francuskie z przeróżnymi farszami w środku i sporą ilością dobrego sera. Zapraszam na moją wersję - z tuńczykiem i kaparami. Jest to bardzo uniwersalna przystawka, która świetnie sprawdza się zarówno na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy karnawał. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas
Wędrówki po kuchnirodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And SonBabka majonezowa – pyszna, puszysta i wilgotna babka, która przyprawia o zdziwienie nie jedną osobę – jak to majonez do ciasta?! A no tak :) Brzmi szokująco, ale musicie mi uwierzyć na słowo, że warto zaryzykować :) Polecam szczególnie na Wielkanoc! :) Polecam również zajrzeć do wpisu: Sałatka wielkanocna. Sałatki na Wielkanoc – przepisy. @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Babka majonezowa – Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g) pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g) 3/4 szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy babki cukier puder do oprószenia babki (adsbygoogle
Kulinarne PrzebojeZabrzmi to pewnie jak fragment banalnej komedii romantycznej, ale… zakochałam się. Znalazłam swój ideał… ideał wśród ciast. Spędzam z nim każdy wieczór. Ma w
Fitsweet.meCytrynowe ciasteczka to idealny pomysł na Wielkanoc. Ciasteczka jajka udekorowane lukrem pięknie ozdobią świąteczny stół. Ciasteczka cytrynowe długo zachowują świeżość, dlatego możecie zrobić je wcześniej i przechowywać w pojemniku. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki: 115 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 260 g mąki pszennej 65 g drobnego cukru 1 jajko (rozm. L) 1 łyżeczka soku z cytryny starta(...)skórka z 1,5 – 2 cytryn, do smaku* szczypta soli Masło kroimy na mniejsze kawałki, aby szybciej zmiękło. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie owijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 1,5 – 2 godzin. Ciasto wyjdzie miękkie, ale po schłodzeniu będzie idealne. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie
Słodki PomysłCzas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten
SprawdzonaKuchnia.plWielkanoc bez oleju rzepakowego? Niemożliwe! Nie może go zabraknąć na moim świątecznym stole, bo to by oznaczało, że nie dbam o zdrowie własnej rodziny. Bo przecież wiadomo, że olej rzepakowy dostarcza nam niezbędnych kwasów tłuszczowych nienasyconych z rodziny omega-3. Poza tym jest doskonałym źródłem witaminy E i K. Jakby powodów było mało, to jeszcze jest idealny do ciast
Passions hobbies lifeserem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę, aby kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo
Moja DelicjaJeszcze nawet nie Tłusty Czwartek, a ja już nasmażyłam tyle pączków, że w czwartek chyba nawet na żadne nie spojrzę ;) To znaczy, ok, może nie całkiem
brunetkawkuchni