Święta Wielkanocne to czas refleksji i spotkań rodzinnych przy świątecznym stole, na którym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki"Niedziela! Leniuchujecie? Czy raczej zamierzacie spędzić aktywnie dzień? Ja jeszcze nie zdecydowałam. Na uczelni mamy trochę pracy do ogarnięcia, dlatego pewnie część dnia spędzę na przygotowywaniu
Słodkie Przyjemności"Zdecydowanie należę do sernikożerców. Po prostu lubię ten smak i tyle! Ale w związku z tym, że chętnie jadam inne serowe smakołyki postanowiłam przygotować Babkę
Słodkie PrzyjemnościPrzede mną tyle wolnego, że aż nie wiem co będę robiła z tym czasem. To znaczy wiem, ale nie będzie to zbyt kreatywne zajęcie, więc Wam
Słodkie PrzyjemnościGotowi do świąt? U mnie kuchnia dopiero dziś rozgrzeje się do czerwoności :) W związku z tym, że w mojej rodzinie jest wiele gospodyń, przygotowanie potraw świątecznych
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam serniki! No nie ma takiego ciasta, które byłoby lepsze, z każdym rokiem coraz bardziej się o tym przekonuje. A jeszcze gdy wychodzi mi tak pyszny
Słodkie PrzyjemnościBabka drożdżowa to typowo wielkanocny wypiek. Mi się tak przynajmniej kojarzy. Z dawien dawna przygotowywana na kopie żółtek, symbolizowała odrodzenie i dobrobyt. W dzisiejszych kuchniach gospodynie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSękacz to regionalne ciasto suwalszczyzny. Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt. Pyszne ciasto, które owinięte w folię można trzymać nawet pół roku !Jego kolor i smak
Z Majeczką w kuchniPo raz kolejny postanowiłam się zmierzyć z masą plastyczną;)) Dlatego na urodziny naszej ulubienicy i zarazem miłośniczki królików przygotowałam tort - Króliki w ogródku:)) Wyszło nie najgorzej
Z miłości do słodkościZawsze ciekawił mnie fenomen mazurka. Czemu jest to takie "wielkanocne" ciasto? Czy to kwestia tych wszystkich puzderek na wierzchu, bo wszystkie one jakieś takie przybajerzone są
bastalenaOstatni mazurek na dziś - cytrynowy :). Według mnie najsmaczniejszy. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryPiątkowa pianka wyszła jakaś inna niż zwykle... :p O tak!!! Najlepszy!!! A jak jeszcze zrobi go Mama... To jest lepszy od "lepszości"!!! Nie ściemniam!!! Prawda
MiksturownikMazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą
kolorowotorcikowoMazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych
kolorowotorcikowoNajprostszy mazurek to chyba ten z dżemem ;) Ale można sobie skomplikować, dekoracją !Zapraszam po przepis na mazurek z dżemem, w dwóch odsłonach. Składniki:1
kolorowotorcikowo