Inspiracją do wielkanocnego sernika tęczowego był dla mnie ponownie sernik zebra. Był tak pyszny, że przy okazji świąt postanowiłam przedstawić go w nowej, tęczowej odsłonie. Tym razem zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyń waniliowy. Kolejną zmianą jest główny składnik, czyli twaróg. Oczywiście, jak poprzednio, zrobiłam twaróg domowy, ale… wyszło mi za mało. Wobec tego dodałam, co miałam w lodówce(...)łyżki jogurtu greckiego. Składniki: - 1200g twarogu- 250g mascarpone- 3 łyżki jogurtu greckiego- 8 jaj- 1,5 szklanki drobnego cukru- 2 budynie waniliowe bez cukru- ekstrakt waniliowy- barwniki do ciasta- worek do pieczenia na tortownicęSpód:- 180g herbatników- 75g roztopionego masła Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli
mojewypiekiinietylkoKrokiety zna i lubi chyba każdy, a na pewno większość z nas. Dziś proponuję sposób na przygotowanie niecodziennych krokietów, a właściwie jednego dużego. Nadzienie z kapusty
MarcinChefbardzo łatwo się wyrabia i wałkuje, a pierogi z tego przepisu wychodzą delikatne, wręcz rozpływają się w ustach! Jeśli jeszcze nie przygotowaliście pierogów na Święta Bożego Narodzenia, to koniecznie […] The post Ciasto na pierogi appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojejuż po świątecznym pieczeniu, teraz tylko wstawić ciasta do lodówki i czekać do świąt. Ten sernik z pierniczkami robiłam kilka dni temu i bardzo wszystkim przypadł do gustu! Robiłam go w tortownicy o średnicy 18 cm, ale spokojnie możecie go upiec z podwójnej porcji w większej formie(...)pisałam wczoraj na FB, dzisiaj w Dzienniku Zachodnim możecie przeczytać kilka słów o mnie i o Nastoletnich ;). Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) Ciasto kruche: 40 g zimnego masła 1 żółtko 80 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika Masa serowa
Nastoletnie Wypiekaniedyniowym nadzieniem o korzennym aromacie jest naprawdę warta wypróbowania! :D Do tego kleks jogurtu albo kwaśnej śmietany...albo rozpustna gałka lodów śmietankowych! :D A co tam, w końcu to święto! Pumpkin pie Potrzebujesz: Spód: 140g mąki 50g zimnego masła 1 łyżeczka cukru 2 łyżki zimnej wody 2 szczypty mielonego cynamonu Nadzienie: 600g dyniowego puree 200ml słodzonego mleka skondensowanego 2 jajka(...)łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Dodatkowo: jogurt naturalny/ kwaśna śmietana prażone pestki dyni mielony cynamon Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30min. 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj (2-3mm) i wyłóż nim formę do tarty
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWielkimi krokami idą do nas Święta, zapach domowych potraw świątecznych, choinka, i nie tylko.. Pyszne ciasta i wspaniałe dania. Nasze babcie miały sprawdzone przepisy na Wigilię, Święta i....na to, jak utrzymać kuchnię w czystości, jak sprawić ,by nie było osadów z herbaty i kawy na filiżankach, jak wyczyścić chrom, jak usunąć przykre zapachy
Z Kuchni Do Kuchnirobienia pamiątkowych fotografii. Teresa przełożyła gotowe do pieczenia ciasto do foremek: dwóch okrągłych i jednej prostokątnej, które wcześniej Maggie nasmarowała tłuszczem i obsypała mąką. Później Teresa jeszcze posypała ciasto z góry cukrem trzcinowym Maria Eugenia starła na tarce skórkę z trzech pomarańczy. Najbardziej odpowiedzialne zadanie miała jednak Alicia Victoria - jej przypadło kontrolowanie, czy pozostali robią zgodnie z przepisem(...)emerytowaną dyrektorką szkoły. Pełno było gwaru, śmichów-chichów, plotkowania i komentowania, jakby nie były to stateczne señory w słusznym wieku, ale podekscytowane piętnastolatki dzień przed swoim świętem quinceañery. Na blacie roboczym było ciasto, które uciekło podczas miksowania, trochę jajka, które zamiast od razu wskoczyć do miski, wylądowało obok i musiałem je łapać rękoma, no i wszechobecna mąka, która również wylądowała
Grahamka, weka i kajzerkaciasto było dla mnie hitem tegorocznych Świąt (Ewo, dziękuję! 😊). Na Nowy Rok postanowiłam wykonać je we własnej kuchni, bo jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. W smaku przypomina mi nieco mój kaszak "Dzieciństwo Mańki" , choć brak w nim owoców dodających deserowi świeżości. Dlatego świetnie nadaje się na zimowy czas. Skąd jego nazwa? Nie mam pojęcia. Podejrzewam, że męska odmiana(...)wynika z faktu, że jest to deser łatwiejszy w wykonaniu i mniej pracochłonny od ciasta o nazwie "Stefanka". Pochodzenie obu określeń są mi jednak nieznane. Składniki (na formę (23 x 28) cm): 1 litr mleka 170 g masła 150 ml cukru 2-3 łyżki gorzkiego kakao 250 ml kaszy manny 20 herbatników 150 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki śmietany
Weekendy w domu i ogrodzieŻURAWINĄCudowny, Świąteczny sernik z nutką białej czekolady i soczystą, świeżą żurawiną, na grubej warstwie kakaowego, ciasteczkowego spodu. Sernik ten powstał trochę przez przypadek, bo do ostatniego Ciasta Jogurtowego z Żurawiną i Polewą z Białej Czekolady i Pomarańczy kupiłam za dużo żurawiny, a w lodówce znalazłam napoczęte wiaderko z twarogiem, pomyślałam więc, że nie ma wyjścia - trzeba upiec(...)się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie proste w przygotowaniu. A co najważniejsze jest bardzo świąteczne i klimatyczne! Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA SPÓD
Słodko-Słony Świat Ilonysię złożyło, że u mnie znów ciasto, a podobno u nas to od święta hihihi. W zasadzie to szczera prawda, a ostatnio okazji do świętowania u nas sporo. Są okazje mniej lub bardziej uroczyste, ale jednak są. To konkretne ciasto to zamówienie mojej młodszej córki. Jak tu dziecku odmówić, skoro o takie rzeczy nigdy nie prosi. Przepis prosty
Przysmaki Karolkiciasto klasyczne, zawiera zwykłą pszenną mąkę, cukier, śmietanę, nie jest zbyt zdrowe, jest bardzo pracochłonne i czasochłonne i nie będę go często piec, Sylwester, to wyjątkowe święto, dlatego właśnie postanowiłam upiec właśnie to ciasto. Marcinek, zgodnie z podlaską tradycją to ciasto wielowarstwowe, składające się z kilkunastu – kilkudziesięciu warstw kruchego ciasta, przełożonego śmietaną, u mnie jest 14 warstw ciasta kruchego
moj przepis naDotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo grzybów, podsmażona cebulka i doskonałe elastyczne ciasto tworzą połączenie idealne. Polecam te pierogi nie tylko na święta, u nas już innych pierogów z kapustą i z grzybami nie będzie, smak i aromat tych powala... Ciasto to mój dopracowany do perfekcji przepis(...)ilości farszu. Farsz najlepiej przygotować sobie już dzień wcześniej. Używając zimnego, schłodzonego przez noc w lodówce farszu zdecydowanie lepiej lepi się pierogi. Mam porównanie, gdyż wczorajsze, które mroziłam na święta robiłam z zimnym, ale świeżym farszem, a dzisiejsze lepiłam na obiad z farszem prosto z lodówki (stał tak od wczoraj). I zdecydowanie łatwiej pracowało się z bardzo zimnym
Smaczne Zdrowekażdych świętach półka w mojej spiżarni pełna jest czekoladowych zajączków i jajeczek, lub mikołajów - w zależności od tego, które to święta. Coś z tą czekoladą trzeba zrobić … Oprócz utylizacji w tradycyjny sposób, która zwykle wymyka się spod kontroli - solenne obietnice zjedzenia tylko np. samych uszu , a reszty jutro, ciężko jest spełnić. Jakoś dziwnym trafem okazuje się(...)gdzieś w okolicy pasa ;) Ale na wszystko jest rada! Ostatnio czekoladowe zające u nas w domu zaczęły znikać ze spiżarni, by pojawić się w całkiem nowej postaci - jako składnik ciasta. Sprawdzają się doskonale. Z takim właśnie zającem upiekłam małą babkę, do której dodałam też garść mrożonych wiśni. Mleczna czekolada i kwaskowate wiśnie dały wspaniały efekt. Babka z czekoladą i wiśniami
Posadzone i zjedzoneMazurek cytrynowy to kolejne ciasto, które możecie przygotować na nadchodzące święta. Nie jest on zbyt słodki, ma kwaskowaty smak oraz piękny słoneczny kolor. Posmakuje wielbicielom lemon curd, choć mój krem cytrynowy (który pojawił się już w ciasteczkach cytrynowych ), dzięki dodatkowi białej czekolady, jest od niego bardziej intensywny w smaku. Mazurek przygotowałam w prostokątnej formie (25,5x12(...)można go upiec w dowolnie wybranym kształcie. Przepisy na inne mazurki znajdziecie tutaj: - mazurek czekoladowy - mazurek kajmakowy - mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 80ml soku
Smakołyki Bereniki