Biedronka Pierwszy raz biedronkę jadłam przy okazji jakiś świąt u mojej szwagierki. Mając do wyboru kilka rodzai różnorakich ciast i deserów - a mało nigdy nie piecze, najbardziej mi smakowała właśnie biedronka. Kilka dni później szperając w necie znalazłam przepis i upiekłam. Nie wyszło tak samo. Wykradłam więc przepis z cudownego zeszytu mojej szwagierki i teraz dość często ciasto
na moim stole...W tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może
KUCHARNIADojrzałyśmy do tego, żeby spędzić święta z piernikami. Teraz tylko czekać, aż dojrzeje nasze ciasto. Ale jak to z dojrzałością bywa, można mieć nadzieję, że nadejdzie to szybciej, niż ustawa przewiduje. Z założenia, człowiek pełnoletność (a więc i poniekąd dojrzałość) osiąga w wieku 18 lat, egzamin dojrzałości pisze licząc 19-20 wiosenek (jak dobrze pójdzie), ale prawda jest(...)niemożliwe), że 16-latek naznaczony jest przejawami dojrzałości i tak... że przybywa ona do 30-latka, albo, że człowiek umiera z dojrzałością pokroju zielonego banana. Reasumując, miałyśmy nadzieję, że ciasto nasze, regularnie podjadane (kontrola jakości ;) ) w genach przejmie od nas - producentek, matek smaku, przyspieszoną dojrzałość. Reguła mówi, że powinno ono leżakować około 5 tygodni (a nawet dłużej), a 1 tydzień
Wypisz Wymalujbiszkoptów. Zagotowałam kawę raz jeszcze i rozpuściłam czekoladę. Mieszałam do uzyskania aksamitnej masy. Nie gotowałam już po dodaniu czekolady. Odstawiłam do stężenia do lodówki. Dziś już mogłam normalnie kroić ciasto :D Jeny! Ale pycha! Palce lizać! Albo mieszadła miksera :P Tak, po zrobieniu masy cappuccino nie mogłam oprzeć się temu nawykowi z dzieciństwa :D Chociaż w dzieciństwie oblizywało się tłuczek(...)taką aurę. A najbardziej lubię jak jestem w domu, mam napalone w piecu, świeci się choinka i nie muszę nigdzie wychodzić :D Czekają nas w tym roku białe święta? Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam :D Lidka
Pieprzyć z Fantazjąjajka i masło, a mój przepis tego nie potrzebuje! Bazuje na mokrych owocowych składnikach, dzięki czemu jest wilgotny i słodki dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartość odżywcza jednego kawałka: ok.270 kcal
zdrowo i aktywnieWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować, przepis na słodkiego baranka z ciasta drożdżowego. Którego możemy przygotować na święta Wielkanocne i ozdobić nim stół. Baranek jest smaczny i prosty w przygotowaniu a dodatkowo efektownie wygląda. Do przygotowania baranka będziemy potrzebowali: 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 2 jajka (rozmiar L) 210 ml letniego mleka(...)mąki i około 50 ml letniego mleka i mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie): Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto, oprócz masła i mieszam. Gdy ciasto wstępnie się połączy, dodaję masło i jeszcze przez chwilę mieszam
Uwaga Babcia Piecze ChlebŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie(...)stosowany przez osoby chore na cukrzyce ponieważ Es pumisan Max nie zawiera cukrów. Ale przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia w oparachChwilowo fotka z "Potrawy na Boże Narodzenie" Wydawnictwo Dolnośląskie Wrocław 2001 Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij. SKŁADNIKI FARSZ: 80 dag kiszonej kapusty 2
RAROSSAKochani przed świętami przygotowałam dla Was jeszcze jeden pyszny przepis na wyjątkową babkę. Jest to babka bananowa. Aromatyczna, wilgotna i, gdyby nie polewać jej karmelem, można by powiedzieć, że dietetyczna ;))) Babka sama w sobie nie jest zbyt słodka, więc jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki to można dodać do niej odrobinę cukru. Babka: 2 jajka 2 duże i dojrzałe banany(...)krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i zmiksować do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą lub mąką i wlać ciasto. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut. Ciasto ostudzić w foremce. Solony karmel: Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia. Na średnim
Smakołyki Asitort - choć przeważnie decydowaliśmy się na bezową wersję, z czekoladą lub orzechami! My niestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy
Plate of JoyOszukane rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta półfrancuskiego i nadziane białym makiem. Ja dziś polecam Wam przygotowanie równie smacznych i efektownych ale dużo prostszych w wykonaniu oszukanych krucho-drożdżowych rogali marcińskich nadzianych kaszą manną i orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały
Blog z Apetytemsamej beczki, czyli nadal makowo i świątecznie :). Jeszcze jedna moja stara - nowa propozycja makowa na święta, jak widać z tego samego okresu. Ciasto jest bardzo wilgotne, po prostu, cud, miód, gruszki i mak! Zapraszam :) Składniki: Na spód: 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %, 4 żółtka, 100 g masła, szczypta soli
Nie tylko w kuchnidomu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka , pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście
Smaczna Pyzadniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym(...)Mąkę przesiać i wsypać do zaczynu. Wszystkie składniki mieszamy łychą i wlewamy do foremki pokrytej papierem do pieczenia. Ja piekłam w jednej foremce podłużnej. Uderzyć foremką z ciastem o blat stołu ( aby nie było dziur w chlebku ) Odstawić znowu na 20 minut . Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C , pędzelkiem posmarować lekko wierzch chlebka mlekiem i posypać słonecznikiem , płatkami owsianymi
Słodkości i nie tylkoCzas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa(...)misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało za bardzo) i możemy na chwilę schować do lodówki, by się schłodziło. 4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy
Kawa z mlekiem