Czas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa(...)misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało za bardzo) i możemy na chwilę schować do lodówki, by się schłodziło. 4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy
Kawa z mlekiemnieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu(...)puch.Mieszając wbić kolejno 2 jajkaodmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mlekoposiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinęnapełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułkąpiec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratcew małym garnuszku wymieszać podgrzewając
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna słodka propozycja na Święta ! Po szaleństwie piernikowym przyszedł czas na nieco odmienną od tej korzennej, tym razem cytrusową nutę i to potrójnie cytrusową. Do ciasta bowiem użyjemy pomarańczy, limonki i cytryny. To fajny kontrast ze słodkimi figami i daktylami. Ciasto przypomina nieco keks, ale jest od niego zdecydowanie bardziej wilgotny. Zapach rozchodzący się po całym domu
Kulinarne przygody GatityKarnawał w pełni a ja jeszcze nie piekłam w tym roku chrustów, które bardzo lubię, ale jak mam stać i je smażyć to mi się ich
Pieguskowa Kuchniarozkoszować się jego smakiem. Dzisiaj mam dla Was piernik Benedykta z przepisu Siostry Anastazji. Może i wy skusicie się i upieczecie na święta rewelacyjny piernik. Szybki w przygotowaniu. Polecam również przepis na blyskawiczny piernik Żródło Ciasta Siostry Anastazji Składniki 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 200 g miodu 1 szklanka kwaśnej śmietany
O kuchni z uczuciemRobiłam je pierwszy raz i trochę się bałam, że nie wyjdzie. Ale jakoś poszło i mam super ciacho na święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej
Magiczne Życie Martyokazji zbliżających się świąt Wielkiej Nocy postanowiłam upiec babkę, ale w nieco zdrowszej wersji! Pszenną mąkę zamieniłam na żytnią, a biały cukier na trzcinowy. Z dodatkiem soku z cytryny ciasto ma lekko kwaśny, a zarazem słodki smak! Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki maki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1/2 szklanki mleka
Truskawkowa FiestaChyba to będzie ostatni przepis na sernik przed świętami, bo przydałby się jakiś mały detoks ;) Do tego ciasta wykorzystałam budyń malinowy, a spód powstał z mąki kokosowej i daktyli. Prosty i dość szybki w wykonaniu sernik, oczywiście bez cukru. Miałam opublikować ten post wcześniej, ale... Zapomniałam o nim. Pomysł wysłałam na konkurs z Bezbolesnego Usuwania Cukru z Diety
FitKotMoją pierwszą propozycją na tegoroczne Święta jest przepyszny tort raffaello. Moim zdaniem masa tego ciasta bardzo przypomina smak kremu z oryginalnych trufli Raffaello i jest zupełnie inna od mas ze znanych mi przepisów na torty kokosowe. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryCiasto pięknie się prezentuje na stole . Goście będą zachwyceni efektem wizualnym i smakowym :) Przepis zapożyczony z grupy facebookowej "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " .Wymiary blaszki : 37 x 25 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 30 - 35 minutSkładniki:Biszkopt:5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczkę proszku do pieczenia2 łyżki olejuWykonanie(...)Delicję układamy na budyń zielony i wykładamy na nie masę śmietanową.Na wierzch wylewamy 2 tężejące galaretki ( rozpuszczone w 3,5 szkl. gorącej wody ).Wstawiamy do lodówki aby całe ciasto stężało na całą noc.Smacznego
Słodkości i nie tylkouspokaja, dlatego, jak mogłabym je zostawić? Nie, nie, to się nie zdarzy. Dziś dla przykładu mam dla Was przepyszną babę idealną na zbliżające się święta i nie tylko (kwestia dekoracji ciasta i chęci przygotowania). Babka jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam przepisna Babkę pomarańczowo-cytrynową. Składniki : 5 jajek
Słodkie PrzyjemnościŁaciate ciasto z krówką i cynamonem Lubicie szybkie ciasta? Dziś polewam Wam jedno z nich. Pyszne łaciate ciasto z krówką i cynamonem. Proste w przygotowaniu, idealne
Słodkie okruszkikokosem – świetna alternatywa dla tradycyjnych serników! Ciasto smakuje, pachnie i wygląda jak znany wszystkim sernik. Nie wierzysz? Wypróbuj przepis: https://viagusto.pl/sernik-z-kaszy-jaglanej-z-brzoskiwniami-i-kokosem/ (ciasto jest wegańskie) Mazurek wielkanocny z karmelem i czekoladą – w Święta nie liczymy kalorii, więc każdy mazurek jest mile widziany Przepis – https://viagusto.pl/mazurek-wielkanocny-z-karmelem-i-czekolada-weganski-bezglutenowy/ (ciasto jest wegańskie i bezglutenowe) Ciasto z jabłkami, pomelo
Via Gustodużo zjemy😃. Ciasto powinno leżakować 2-3 tygodnie. Ten czas jest konieczny aby nabrało smaku i aromatu. Przed podaniem dekorujemy dowolnie. To ciasto ma jeszcze jedną zaletę, jest przygotowane na długo przed świętami a to oszczędność tak cennego czasu, którego nam brakuje w tym okresie przedświątecznym. Ciasto z koniakiem i wiśniami Składniki: 250g miękkiego masła, 250g cukru trzcinowego
Leśny ZakątekStefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu. Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi . Można do kremu dodać wiórek kokosowych lub pokruszonych płatków migdałowych. Za każdym razem mamy więc inne pyszne ciasto. Można
potrawyregionalnecytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-) Tarta najlepiej smakuje w towarzystwie greckiego jogurtu(...)lodów waniliowych, można też podawać ją z bitą śmietaną. Ciasto: 300 g mąki 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka cukru waniliowego W misce, połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać pokrojone w małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej
maniapieczeniaPowoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Do świątecznej kawy będzie doskonałe.Torcik czekoladowy z kawowym krememProporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCzekoladowy
Kulinarne przygody Gatityjaki piekłam i jaki jadłam. Wypełniony po brzegi masą makową z bakaliami, miękki pachnący... taki bardzo świąteczny. U nas w każde święta obowiązkowy. Z tego przepisu wychodzą 4 strucle makowe. Można również zrobić 3 większe.Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 150 g masła ok 180 ml mleka 6 żółtek 45 g drożdży cukier
Malinowe Pocałunki