myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć
Życie ze smakiemprzysmak Sernik dyniowy to bardzo smaczne, jesienne ciasto, które cudownie pachnie i wygląda. Warto chociaż raz w roku przygotować taki deser, szczególnie w okresie Wszystkich Świętych. Jeżeli nie macie czasu na przygotowanie kruchego ciasta z powodzeniem można wykorzystać herbatniki. Składniki potrzebne na sernik dyniowy - mała porcja Kruche ciasto 100 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 żółtko
KorniszonkiDziś polecam Wam rodzinne ciasto serowo-czekoladowe z dżemem porzeczkowym . Dlaczego rodzinne? Bo doskonale sprawdza się na rodzinne spotkania. Ciasto piekę w dość dużej blaszce, łączę
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na wyśmienity sernik kawowe amaretto . Pomysł na ten sernik powstał w przypływie chwili. W domu i wśród znajomych mam wielu wielbicieli kawy i
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na waniliowy sernik budyniowy ze słodką wisienką. U nas w domu kocha się serniki. To chyba najszybciej znikające ciasto Kochają je tak samo
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na jedno z moich ulubionych ciast na zimno. Ciasto cytrynowy puszek jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Idealne na letnie
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście . Zachęcam do pieczenia Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki
Słodkie okruszkiUwielbiam serniki i pomarańcze. Dziś zapraszam Was na przepis, w którym połączyłam te dwa smaki. Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie dosłownie rozpływa się w ustach. Lekko
Słodkie okruszkiZanim przejdziemy do przepisu na ciasto z konfiturą z borówki… Dziś jest dla mnie wyjątkowa data. Dokładnie 2 lata temu napisałam swój pierwszy post. Post
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na szybkie ciasto czekoladowo-orzechowe . Idealny słodki wypiek na ostatnią chwilę. Ja swoje zabieram w gości na sylwestrową noc. W końcu coś słodkiego
Słodkie okruszkiDziś dzielę się z Wami prostym przepisem na ciasto marcepanowe. Uwielbiam marcepan. A ciasto z jego dodatkiem, to coś wspaniałego. Ten zapach, smak… Zaraz po
Słodkie okruszkiDzisiaj moje propozycje na ciasta i ciasteczka na zbliżającą się Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Myślę, ze będą one pomocne i każdy znajdzie coś dla siebie, chociażby inspirację na nowe ciasto. Po kliknięciu w miniaturkę ciasta przeniesie Cię na przepis
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki :Ciasto :* 0,5 kg mąki pszennej* łyżka cukru waniliowego * pół kostki świeżych drożdży * łyżka cukru * 2 żółtka* 3/4 szklanki ciepłego mlekaNadzienie :* masa makowa
Magiczne Życie MartyUdaje się za każdym razem, jest prosty w przygotowaniu idealny na różne okazje, urodzinowe przyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa
Smakowite Daniahttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/kruche-pieczone-pierozki-wigilijne-kapusniaczki2-1024x764.jpg Kruche pieczone pierożki wigilijne z kapustą i pieczarkami to świetny dodatek do Wigilijnego barszczu z pieczonych buraków . Świetne na ciepło, ale również na
Moja DelicjaZnany pewnie wszystkim przepis na popękane czekoladowe ciasteczka zamieniłam (w związku ze zbliżającymi się świętami) na wersję piernikową ❤ Zachowując wszystkie proporcje ciasto wzbogaciłam o korzenną przyprawę do pierników i odrobinę cynamonu. Wyszło pysznie i prawdziwie świątecznie 🎄, a zapach podczas pieczenia ciastek był nieziemski! Koniecznie pokuście się o przygotowanie tych ciasteczek nawet na kilka dni przed świętami(...)przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, aromat, cynamon i przyprawę do pierników. Masa jest bardzo gęsta, ale nie na tyle, żebyśmy nie mogli wymieszać jej mikserem. Uzyskane ciasto stawiamy do lodówki na kilka godzin (u mnie cała noc). Następnego dnia wyciągamy masę z lodówki i za pomocą łyżeczki formujemy kuleczki (nie spłaszczamy ich) wielkości orzecha włoskiego
Walijskie Pichcenienastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)- masę zdjąć z palnika- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim(...)godzin lub przez całą nocSernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku w lodówce wytrzymał u mnie sześć dni bez utraty walorów smakowych. Można go przygotować na 1-2 dni przed świętami, a udekorować śmietaną na krótko przed podaniem
Smakołyki BerenikiWyszło pysznie i bardzo oryginalnie. Składniki: na ciasto: 200 g mąki 135 g masła 50 g cukru pudru 2 żółtka na wypełnienie: słoiczek dżemu "ananas i marakuja" Stovit 150 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 plastry ananasa z puszki kilka kolorowych cukierków Składniki ciasta szybko posiekać i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą rozwałkować(...)papierze na kształt prostokąta. Z mniejszej części uformować dwa cienkie paski i zapleść jeden za drugi. Położyć je na prostokącie z ciasta, tworząc ramkę. Ciasto umieścić na zsuwanej blaszce (koniecznie, bo będzie bardzo kruche i przy zdejmowaniu z innej może się połamać) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C, piec do zarumienienia, czyli około 15 minut. Po upieczeniu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPostanowiłam sobie, że Święta w domu zacznę przygotowywać od pierwszego grudniowego weekendu. Po pierwsze ten tydzień mam bardzo zapełniony (mam nadzieję, że wszystko się uda!), po drugie takie czekanie tylko jeszcze bardziej mnie nakręca. Planowanie, kupowanie, sprzątanie, pieczenie, dekorowanie, później ubieranie choinki i pakowanie prezentów - uwielbiam! I chcę celebrować każdą chwilę. Bo potem znów będę musiała czekać(...)trudne, czasochłonne, składniki są ogólnodostępne, no i na zdjęciach prezentują się bosko. Na pierwszy ogień poszło babkowe ciasto limonkowo-rumowe - według mnie jakoś mało świąteczne... Ale biały lukier sprawił, że wygląda jak oblodzone, więc niech będzie, że na Święta też się nada. Limonka i biały rum to bardzo smaczne, ciekawe połączenie (mi kojarzące się głównie z mojito), choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeucierana, piaskowa, parzona, gotowana, lukrowana albo w polewie. Każdy ma swoją ulubioną. Do grona moich ulubionych dołączyła właśnie ta z domowym ajerkoniakiem, który znalazł się w cieście oraz lukrze. Wszystkim zabieganym przed świętami życzę: wrzućcie na luz, nie biegajcie jak szaleni po sklepach, a jak nie zdążycie upiec baby czy mazurka, to kupcie ciastko w cukierni. I dajcie rozładować(...)się smartfonowi, niech też odpocznie;) Wesołych, pogodnych, spokojnych i pysznych świąt! Składniki: 200 g miękkiego masła 200 g cukru (1 szklanka) 2 żółtka 2 jajka 150 ml ajerkoniaku (przepis) 280 g mąki pszennej (2 szklanki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą,solą, odstawiamy
Smakowity Blog KulinarnyPierniczki świąteczne Pierniczki zawsze przygotowujemy na święta , to świetna zabawa dla całej rodziny :-) Dzieciaki mają mega frajdę przy wykrawaniu kształtów foremkami , jak i przy zdobieniu lukrem :-) Nasz 2,5 letni synek już drugi rok z rzędu asystuje nam przy ich pieczeniu , a później lukrowaniu :- ) Co prawda , później cała nasza kuchnia nadaje się do gruntownych porządków , a synek(...)wykonania pierniczków Thermomix , ale można je wykonać zwykłym mikserem czy robotem kuchennym. Dodajemy miodowy zaczyn (roztopiony miód , masło i drożdże) , a następnie dodajemy jajka wszystko razem wyrabiamy. Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę , gdyby się kleiło trzeba je lekko podsypać mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok 4-5 mm. Foremkami wycinamy kształty pierniczków i układamy na blaszce wyłożonej
Aromatyczne PodróżePrzekładaniec pasujący również na Święta Ciacho miało bardzo dużą szansę wylądować w kategorii szybkie i łatwe ciasta na niedzielę, spełnia jednak tylko połowę tego warunku. Jest bardzo łatwe do wykonania, jednak masa budyniowa potrzebuje chwile czasu zanim ostygnie, co niestety dyskwalifikuje ciasto w kategorii szybkości. Chociaż osobiście uważam, że i tak nie jest źle. W oryginale w skład
RelaxtimePRZEPIS JEST NA DUŻĄ BLACHĘ ! Ciasto : wszystko do jednego gara - 500 g mąki pszennej - 200 g zimnego masła - 200 g cukru pudru - 1 łyżka smalcu
Pasje JolkiWitajcie kochani :) Święta i po świętach, pewnie macie już dość jedzenia :) może jednak się skusicie na pyszny rozpływający w ustach serniczek w łatki, tak go nazwałam, miał być szachownica ale wyszły łatki :) ja za sernikami zbytnio nie przepadam ale ten zrobiłam z sera z wiaderka i wyszedł bardzo lekki i puszysty . Sernik podałam na przepięknej(...)dałam President 2 cukry waniliowe 1,5 szklanki cukru 8 jajek 500 ml kremówki 30 % 2 budynie waniliowe 100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka 150 g masła 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao Duża i wysoka blaszka Wykonanie : Masło ucieramy
Sama słodycz i szczypta chiliCiacho zrobione przez moją siostrę Weronikę Ł. ;). Pysznie makowe i idealnie nadające się na zbliżające się święta.Z użyciem gotowej masy makowej, można pokusić się o zrobienie własnej. Jednak czasami można śmiało iść na skróty i oszczędzić sobie czasu w kuchni.Składniki:3 łyżki miodu700 g gotowej masy makowej3 szt jabłek5 jajek1 łyżeczka proszku do pieczenia7 łyżek(...)oczkach, łączymy z masą makową, bakaliami. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, miód i kaszę manną. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze wcześniej przygotowaną masą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok godzinę. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Malinowe Pocałunki