Szarlotka z wiśniową pianką. Dziś zapraszam Was na pyszną szarlotkę z wiśniową pianką. Idealna na każdą okazję, jak i bez Pyszna, prosta w przygotowaniu i ta
Słodkie okruszkiProsta szarlotka – łatwy przepis. Ciepła, podana z bitą śmietaną lub lodami… W takiej właśnie postaci najbardziej lubię szarlotkę. Jej przygotowanie jest niezwykle proste. To
Słodkie okruszkiCiasto a la milky way – prosty przepis Prosty, pyszny, szybki przepis na ciasto a la milky way. Kakaowe ciasto z pysznym, mocno mlecznym kremem i
Słodkie okruszkiSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSzybki piernik czekoladowy bez miksera , przekładany powidłami śliwkowymi, oblany polewą czekoladową. Udekorowany orzechami włoskimi i żurawiną. Idealne ciasto dla spóźnialskich i zabieganych. Szybkie i proste w przygotowaniu. Polecam na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. The post Szybki piernik czekoladowy – bez miksera appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaorzechowe z jabłkami i cynamonem. Dodanie mielonych orzechów sprawia, że ciasto ma wspaniały smak i długo zachowuje wilgotność. Polecam na co dzień i od święta. Do zrobienia w kilka minut. Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 150 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej
Smak mojego domuMazurek w kratkę, to idealne ciasto do przygotowania nawet na ostatnią chwilę przed świętami. Jest bardzo proste do przygotowania - a bardzo efektowne. Wystarczy jednego dnia zagnieść kruche ciasto, drugiego upiec i dopełnić całość kolorowymi lukrami i gotowe :) Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 1 opak. cukru wanilinowego 150 g masła 1 szczypta soli
Świat CiastaDzisiaj przepis na pyszne ciasto z ananasem i dodatkiem kokosa. Lekkie i winne w smaku, świetne na nadchodzące święta. Jeśli ktoś lubi ananasy (jak ja) to ciasto będzie idealne. Polecam serdecznie! Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem ananasowy: 4 żółtka 1 szklanka mleka 1 szklanka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePyszne ciasto, które sprawdzi się na wiele okazji. U mnie w tym roku gościło na Święta. Zawsze na ten czas przyrządzam jedno nowe ciasto. W tym roku padło na mleczną kanapkę. Jest ono najlepsze na drugi dzień, gdy smaki się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki. Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż
Fabryka pomysłówŚwięta zbliżają się wielkimi krokami więc coraz częściej zastanawiacie się pewnie co przygotować aby zadowolić podniebienia rodziny. Keks z dodatkiem rumu i dużej ilości bakalii znajdzie na pewno wielu amatorów słodkich wypieków do kawy. Ciasto podałam na talerzyku "Antonio" z Porcelany Bogucice. Ciasto: 250g margaryny 1 szkl cukru 4 jajka 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki
Smakołyki AsiŚwięta Wielkiej Nocy są wyjątkowe. Co rok przygotowujemy się do nich duchowo, ale również zastanawiamy co przygotować na świąteczny stół, aby było smacznie, a może też i zaskakująco. Obok tradycyjnych dań nie może zabraknąć ciast i deserów, które osłodzą nam czas i rozmowy przy stole. Dziś mam dla Ciebie zestawienie przepisów, które wybrałam na tą okazję - mam nadzieję(...)gości. W tym wpisie znajdziesz 25 przepisów na ciasta i desery, w tym lody i kawę mrożoną. Jest też przepis na mini chlebki do koszyczka, ale to dlatego, że te zajączki słodko wyglądają :D i można je przygotować w słodkiej wersji (a nawet nadziewanej). Niech te Święta będą wyjątkowo smaczne :) Zestawienie podzieliłam na części, by wpis nie był
Kolorowy PrzepisownikMimo iż Święta Wielkanocne już za nami, postanowiłam jeszcze podzielić się z wami przepisem na Wielkanocny Cytrynowy Mazurek. Ciasto kruche dość nietypowe, bez jajek ani śmietany, lekko wytrawne, a wypełnienie mocno, mocno cytrynowe :) Przy natłoku świątecznych ciast ociekających cukrem i słodkością jest to całkiem miła odmiana. Można powiedzieć, że jego smak jest wręcz odświeżający :) Oczywiście cała
Taste Therapymlecznej czekolady a nie gorzkiej. Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem a potem mieszał pozostałe składniki, ja obrałam i starłam marchew. Cała produkcja piernika, bez pieczenia zajęła coś koło 7 minut. Jeśli najdzie Was na piernik tuż przed Świętami, to bardzo polecam ten przepis. Według pana męża, jeden(...)najlepszych pierników jakie jadł, a jadł ich dużo, więc możecie mu zaufać Jeśli dodam, że w czasie pieczenia niesamowicie pachnie w kuchni. Pachnie, nazywajmy rzeczy po imieniu, Świętami. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/12\/piernik-mar.jpg","recipeIngredient":["4 jajka\r","1 szkl. drobnego cukru\r","1\/2 szkl kandyzowanej sk\u00f3rki pomara\u0144czy
Mieszam w GarnkuWydaje się być idealnym deserem na uświetnienie zarówno dzisiejszej rocznicy wstąpienia Polski do UE, jak również jutrzejszego Święta Flagi Narodowej, a przede wszystkim Święta Konstytucji 3 maja. I chociaż ciasto to nie jest historycznie związane z Polską, to idealnie wpasowuje się akurat w polską kolorystykę. A Wy jak macie zamiar uczcić majówkę? Red Velvet Cupcakes Dania
Modern Cave Girlwzór takiego "czekoladowego", który u mnie w domu był pieczony z mieszanką kakao, orzechów i cukru. Pozmieniałam po swojemu, jest bez cukru i dzięki karobowi ciasto smakuje naprawdę czekoladowo ;) Ja upiekłam na święta jeden, ale z tego przepisu wyjdą dwa upieczone w tradycyjnych keksówkach lub trzy, jeśli macie nieco mniejsze foremki. Ciasto tradycyjnie orkiszowe pełnoziarniste z niewielkim dodatkiem
FitKotKolejna babka, którą możecie upiec na święta wielkanocne. Nosi wdzięczną nazwę "kwitnący tulipan" bo kolorowe warstwy ciasta wyglądają w przekroju jak kielich kwiatowy. Nie dodawałam do ciasta żadnych sztucznych barwników a producent kisielu zapewnia, że stosuje tylko naturalne. Może dzięki temu koloru warstwy różowej i żółtej nie są zbyt intensywne, ale pastelowe odcienie są przecież bardzo
Smaczna PyzaSzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości
karmelowypełnego stężenia, na minimum 6 godzin, a najlepiej – schładzamy go przez noc. Wykrawamy sernik z formy, odpinamy obręcz, ściągamy papier ze spodu. Ciasto przekładamy na talerz lub paterę i dekorujemy. Ja z okazji świąt użyłam kilku niepolukrowanych pierniczków i złotych pereł, całość leciutko ozdobiłam rozpuszczoną czekoladą. Sernik po przygotowaniu trzymamy w lodówce. Z tego przepisu zrobicie wysokie ciasto
Karo in the Kitchenposzczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają(...)mrozu!) lub piwnica. Najlepiej jeśli tak przygotowane ciasto leżakuje ok. 4-6 tygodni. Jednak jeśli o pierniku przypomnieliśmy sobie zbyt późno, tak jak ja w tym roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero na 7 do 4 dni przed świętami, ale obiecuję, że instrukcje, co z nim zrobić, pojawią się
Ratunku obiadSerniki to chyba jedne z najbardziej popularnych ciast, które cieszą się największym powodzeniem szczególnie w czasie świąt i rodzinnych uroczystości. Sernik raczej uchodzi za dość wymagające i pracochłonne ciasto. Continue reading Sernik bez spodu at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plNiedługo święta i czas pomyśleć co przygotować, ja proponuję choinkę z makiem w cieście francuskim. Szybka i łatwa do przygotowania a dzieci będą zachwycone przy odrywaniu gałązek. Składniki: - 2 ciasta francuskie - 300 g masy makowej z bakaliami - 1 żółtko - 2 łyżki mleka - cukier puder Przygotowanie: Jeden płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia. Cały smarujemy masą makową
Kulinarne życieDopiero teraz złapałam trochę oddechu po świętach... korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda :) Składniki na ciasto ciemne: 2 szklanki
Świat CiastaKolejny rarytas Siostry Anastazji...pracochłonny, dosyć drogi, ale pyszny! Z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko seromaniaków, ale również tych, którzy uwielbiają ciasta z kremem czy z galaretką:) Myślę, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mogą być okazją, by zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis
In my kitchen