poszczycić się kontaktami ze światem. Pierniki pieczono między innymi w Gdańsku i Toruniu, gdzie były symbolem powodzenia i dobrobytu. Korzenne ciasta i ciasteczka rozpowszechniły się w Polsce w XIX wieku. Nawet wtedy ceniono je na tyle, że surowe ciasto piernikowe wchodziło w skład wiana panny młodej. Obecnie w sklepach półki uginają się pod ciężarem ogromnego wyboru pierniczków, które niewiele mają(...)mrozu!) lub piwnica. Najlepiej jeśli tak przygotowane ciasto leżakuje ok. 4-6 tygodni. Jednak jeśli o pierniku przypomnieliśmy sobie zbyt późno, tak jak ja w tym roku, powinny wystarczyć mu dwa, chociaż to już absolutne minimum. O dojrzewającym cieście przypominamy sobie dopiero na 7 do 4 dni przed świętami, ale obiecuję, że instrukcje, co z nim zrobić, pojawią się
Ratunku obiadSerniki to chyba jedne z najbardziej popularnych ciast, które cieszą się największym powodzeniem szczególnie w czasie świąt i rodzinnych uroczystości. Sernik raczej uchodzi za dość wymagające i pracochłonne ciasto. Continue reading Sernik bez spodu at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plNiedługo święta i czas pomyśleć co przygotować, ja proponuję choinkę z makiem w cieście francuskim. Szybka i łatwa do przygotowania a dzieci będą zachwycone przy odrywaniu gałązek. Składniki: - 2 ciasta francuskie - 300 g masy makowej z bakaliami - 1 żółtko - 2 łyżki mleka - cukier puder Przygotowanie: Jeden płat ciasta francuskiego rozwijamy na papierze do pieczenia. Cały smarujemy masą makową
Kulinarne życieDopiero teraz złapałam trochę oddechu po świętach... korzystając z okazji wrzucam ostatni, zaległy przepis na ciasto wielkanocne, które stanowi niezwykłą ozdobę świątecznego stołu. Wielkanocna babka z zajączkiem, to tak na prawdę dwa ciasta w jednym - czyli babka nadziewana murzynkiem. I proszę mi uwierzyć, że nie jest w ogóle tak skomplikowana, na jaką wygląda :) Składniki na ciasto ciemne: 2 szklanki
Świat CiastaKolejny rarytas Siostry Anastazji...pracochłonny, dosyć drogi, ale pyszny! Z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko seromaniaków, ale również tych, którzy uwielbiają ciasta z kremem czy z galaretką:) Myślę, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mogą być okazją, by zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis
In my kitchenŚwiąt zostało jeszcze kilka tygodni, może się niektórym wydawać że nawet dużo, ale to najwyższy czas, aby zabrać się za przygotowanie ciasta na PIERNIK STAROPOLSKI i w sumie to są już ostatnie dni kiedy wypadałoby o nim pomyśleć :) Co roku robię małe pierniczki, a w tym roku postanowiłam wypróbować coś innego. Od dawna już o nim myślałam(...)kalendarzu kiedy macie zabrać się za dalsze etapy, bo łatwo o nim zapomnieć przez taki okres czasu ! :)Zapraszam na dalszy ciąg instrukcji tydzień przed świętami, już czuję ten zapach w domu ! :)*Ja ciasto przygotowałam z połowy tych składników, bo chcę upiec piernik w 1 wąskiej blaszce :)Smacznego
charlotte gotujemnie i mojej rodziny małe niebo na talerzu. Obok takiego sernika naprawdę ciężko przejść obojętnie. U mnie zawsze on znika dosłownie w mgnieniu oka. Polecam Wam go na tegoroczne święta, jak i na każde przyjęcie. Spróbujcie. Rada: Jeśli nie lubicie brzoskwiń możecie dodać w zamian np. rodzynki lub żurawinę. Możecie też pominąć dodatki w masie serowej. Sernik(...)prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie na cieście. Składniki: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 125 g masła (zimnego) 2 żółtka (białka jaj należy odłożyć do masy serowej!) 1 płaska łyżeczka proszku
Słodkie okruszkigoszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie). Ponieważ to mój ostatni wpis przed Świętami to życzę Wam wszystkich spokojnych, rodzinnych i smacznych Świąt! Oczywiście jeżeli nie chcecie się bawić w wycinanie rybek to paszteciki można zrobić w każdym innym kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda(...)inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Print Recipe Kruche paszteciki z rybą Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół. Prep Time 30 mins Cook Time 20 mins czas odpoczywania ciasta 40 mins Total Time 50 mins Servings: 6 osól
Cooking for Emilyprzekrojone na pół i przełożone powidłami czy konfiturami ... A jakie jest? Zobaczcie sami ... Mój pomysł dla Was na zbliżające się Mikołajki oraz Święta Bożego Narodzenia. Zrobione z jednej blachy ciasta, zatem mało kłopotliwe. :) Cudowna zabawa dla Mamy z dziećmi. :) Do tego bardzo efektowne. :) Składniki (na ciasto) - duża blacha: 1 kostka masła 82% (200 gramów
Garniec MagaliePuchatka przygotowałam je na Święta i to ciacho „poszło” jako pierwsze;) więc jako pierwsze trafia na bloga. To połączenie delikatnego, miękkiego ciasta na bazie żółtek z chrupkimi bezami migdałowymi, zespolonego dwoma rodzajami śmietanki: czekoladowej i tradycyjnej-białej. Oryginalna wersja zawiera jeszcze owoce agrestu z kompotu, który pominęłam bo za nim nie przepadamy;)Wydaje mi się
Domowe ciastastronie :) Przepis na ten piernik znalazłam już jakiś czas temu na tej stronie ( klik ). Zaciekawił mnie, dlatego postanowiłam go upiec przy okazji zbliżających się świąt. Nie jest to typowy piernik - raczej ciasto biszkoptowe o smaku piernikowym z dodatkiem jabłek. Jest puszyste, lekkie, nie za słodkie i dzięki jabłkom - wilgotne. Coś w rodzaju piernika w stylu fit :D Do upieczenia(...)czasie adwentu do kawki. Na święta wolę jednak tradycyjny piernik :) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: 4 jajka 2 kopiaste łyżki miodu 120 g cukru 150 ml oleju 300 g mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 szklanka posiekanych bakalii (u mnie orzechy włoskie
My simple kitchenKażdego roku w Święta wybieram sobie jakiś tort lub sernik do przygotowania, który jest małym wyzwaniem. Relaksuje mnie takie eksperymentowanie, a że wokół mam wtedy ludzi
Emskie SmakiMakowa strucla to ciasto, które większości z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Dla mnie jest to również smak dzieciństwa i wspomnienie kuchni babci :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 30 g drożdży - 150 g cukru - 250 ml mleka - 150 g masła - 3 jajka nadzienie - 500 g maku - 200 g cukru - 100 g masła - 2 jajka
Zainspirowana w kuchnitylko jeden kawałek, przekonałam się o tym tylko ja;)). Jeśli planujecie je upiec na Boże Narodzenie (do czego gorąco zachęcam) upieczcie je na dwa dni przed Świętami, będzie idealne. Składniki na kruche ciasto z orzechami: na formę 24x28 cm 300 g mąki (u mnie tortowa typ 405) 120 g cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka
Rozpustne gotowaniemojego mazurka wykorzystałam dżem wiśniowy z płatkami róż Łowicza ale jeśli go nie dostaniecie to z powodzeniem możecie wymieszać trochę konfitury wiśniowej i różanej. Ciasto z powodzeniem można upiec kilka dni przed świętami i przechowywać owinięte folią do soboty a dekorowanie zajmie nam już tylko kilka minut :) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 100 g ziemnego masła
Smakołyki Asi