Kolejny tort komunijny , ten w odróżnieniu od poprzedniego tortu przygotowany na kremie z bezy szwajcarskie. Tort o smaku waniliowym przełamany dżemem malinowym SKŁADNIKI: (tortownica
RAROSSACiastem, bez którego nie wyobrażam sobie świąt jest szarlotka. To takie banalne, jednak ja uwielbiam jabłka, bo są polskie, łatwo dostępne, nie przemierzają tysięcy kilometrów zanim je kupię i są bardzo smaczne. Zawsze mam je w kuchni, do jedzenia na surowo, do pieczenia, do surówki i do ciasta. Istnieje wiele przepisów na przygotowanie szarlotki i nie zamierzam tutaj dyskutować
DietologŚwięta już za nami, ale na blogu pojawi się jeszcze kilka wpisów ze świątecznymi wypiekami, bo trochę się tego nazbierało ;) W tym roku pewnie już nie będziecie mieli okazji upiec, ale może w przyszłości wypróbujecie moją piernikową wariację. Pomysł na to ciasto powstał dość spontanicznie, głównie ze względu na białka, które zostały mi po upieczeniu ciasteczek. Ten piernik
FitKotŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi
Moja Delicjapropozycja w tym roku. Pyszny waniliowy sernik z żurawinami upieczony w kruchym cieście. Znajdziecie w nim także smak cynamonu i migdałów. Polecam na Święta lub Nowy Rok. :) Składniki na tortownicę 25-26 cm: Ciasto 280 g mąki pszennej 75 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli 150 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżeczka
Pełny talerzDziś święto Trzech Króli. W Hiszpanii z tej okazji piecze się tradycyjne ciasto drożdżowe, roscón de Reyes Magos. Ciasto można podać samo, posypane cukrem pudrem lub nadziane bitą śmietaną, kremem czy też masą migdałową. Jest bardzo puszyste, intensywnie pachnie cytrusami, a podczas pieczenia rośnie jak oszalałe. Jak widać po odkrojonym kawałku, moje ciasto zostało pokrojone, jak było jeszcze
Kulinarne przygody Gatitymgnieniu. Ku uciesze moich bliskich tym razem upiekłam ją również na weekend. Strucla nadaje się idealnie na Święta Wielkanocne, jak i wspólne "zajadanie" przy kawie czy herbacie. Spróbujcie, bo warto. ... chwilę później jednaj strucli już nie było... Składniki: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
Słodkie okruszkiTaki makowiec chciałam zrobić na zeszłoroczne święta, ale nie starczyło mi czasu i tak raz po raz chodził mi po głowie. Zostałam zainspirowana przepisem znalezionym na blogu Magdy . W dość dużym stopniu go zmodyfikowałam, ale założenie pozostało takie samo, pyszny makowiec. Powiem nieskromnie, że wyszedł boski! Zyskał wiele pozytywnych komentarzy podczas imienin mojej mamy, które były wyprawiane(...)weekend. Może nie jest to wybitnie niskokaloryczne ciasto, bo sam mak ma dużo kalorii, jednak jest zdrowy dlatego myślę, że można pokusić się o kawałek ;) Składniki (tortownica o średnicy 19cm): 250g zmielonego maku (suchego) - ja kupiłam niemielony i zmieliłam go w młynku średnie jabłko 3 białka 2 żółtka 250g mielonego twarogu (chudego) szklanka mleka szklanka wody 2 łyżki fruktozy (jeśli
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKruche ciasto i nadzienie z wędzonym łososiem. Taki trochę sernik na wytrawnie. Bardzo smaczne połączenie. Danie w sam raz na imprezę, wszelkie święta lub po prostu na kolację :) Składniki : Ciasto : - 125 g masła, - 200 g mąki pszennej, - około 1/3 szklanki zimnej wody, -1/3 łyżeczki soli. Nadzienie : - 200 g wędzonego łososia ( pokrojonego w kostkę ) - 3 jajka
Przepisy Mikołajaciasto to piernikowy last minute, robi go się szybko, jest mięciutki i znika równie szybko. Do zrobienia na ostatnią chwilę przed świętami Bożego Narodzenia. Jedno z lepszych błyskawicznych ciast. Rozpływa się w ustach nie kruszy się i zdobi świąteczny stół. Naprawdę łatwo go zrobić. Poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba nie wprawiona w pieczeniu ciast. Polecam
Wanilia i KardamonNie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez sernika... a dziś dodatkowo zaproponuję idealną wersję na tą okazję - czyli Sernik Kapitański, na czekoladowo-kawowym spodzie, z dodatkiem
Świat CiastaZ okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Chciałbym Wam życzyć zdrowych, spokojnych świąt,pełnych nadziei oraz miłości,pogodnego nastroju,oraz najwspanialszych rodzinnych spotkań,wśród rodziny
kulinarnyJaznana jest bardziej piaskowa lub marmurkowa. Bliżej świąt postaram się zamieścić przepis również na takie :) Jest to moja pierwsza, samodzielnie wykonana babka drożdżowa, z której jestem niezwykle dumna. Sam przepis jest bardzo prosty, a kluczem do idealnego wypieku jest przestrzeganie kilku zasad, które wymienię poniżej. Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy
Chocolate Muffin Blogszybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet Składniki: 3 szklanki mąki 250 ml śmietany 12 % albo 18 % kostka masła albo margaryny ( z masłem(...)zdecydowanie lepsze ) Sposób przygotowania: Wysypać mąkę na blat , dodać śmietanę i masło. Posiekać nożem i zagnieść ciasto w formę kuli. Zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Podzielić ciasto na 4 kawałki. Rozwałkować na kształt koła i podzielić koło na trójkąty ( tak jak byśmy kroili tort ) Na każdy trójkącik wykładamy nutellę ( w szerszej części trójkąta
Słodkości i nie tylkolodówce już mam gotową kolejną porcję – tym razem dla rodziny. Jeżeli jeszcze nie piekliście to koniecznie się skuście, bo to ostatni dzwonek, aby pierniczki zdążyły skruszeć do Świąt. Pierniczki 50 dkg mąki 20 dkg miodu 10 dkg cukru 5 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1-2 łyżeczki kakao Lukier białko cukier(...)dodać przyprawę do piernika, cukier i masło. Podgrzewać aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Przesiać mąkę, dodać sodę, kakao i jajko. Wlać składniki mokre, zagnieść i dobrze wyrobić (ciasto będzie dość twarde). Uformować w kulę i zostawić w lodówce na 1-2 dni. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia ok 10 minut w temperaturze
Pieguskowa Kuchnia