Witajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :)Składniki na ciasto:3 szklanki mąki1 szklanka cukru1 cukier waniliowy Skworcu2 łyżki kakao3 jajka1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do pierników1 łyżeczka płaska cynamonu Skworcu1 kostka margaryny Palma Bielmar Masa serowa :1,5 kg sera białego chudego
Sama słodycz i szczypta chilisernik urodzinowy (zdobiony przez dzieci) Dziś zapraszam Was na pyszny tęczowy sernik urodzinowy. Tak, tak dziś moje małe święto. Dziś moje… kolejne urodziny Dlaczego nie przygotowałam tradycyjnego tortu? Bo to w końcu moje urodziny A ja uwielbiam serniki i ciasta na zimno. A zdobienia? To przygotowały specjalnie dla mnie moje kochane maluchy (z małą pomocą). Z taką radością wyciskały
Słodkie okruszkiDziś zachęcam do spróbowania pierniczków korzennych. Pierniczki to pyszne słodkości, które w okresie Bożego Narodzenia są tradycją, przez duże T. Nie ma świąt bez pierniczków. Dlatego warto spróbować je zrobić. Polecam! Ostatni dzwonek by je zrobić(...)łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka
Gotuję TestujęŚwięta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć tego doskonałego świątecznego wypieku czyli tradycyjnego puszystego piernika z aksamitną polewą czekoladową, przekładanego powidłami i obowiązkowo z dodatkiem korzennych przypraw. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody
Szalona Kuchnia EwelinyStollen, to tradycyjne ciasto pieczone i spożywane w okresie świąt Bożego Narodzenia w Niemczech. Jak można przeczytać w wielu publikacjach, drożdżową struclę świąteczną wypiekano dawniej już w okresie adwentu, a zjadano dopiero w okresie świąt. Tradycyjnie do tej strucli drożdżowej dodawano bakalie, orzechy, skórki owoców i posypywano ogromną ilością cukru pudru. Dodatek marcepanu pojawił się w późniejszym czasie(...)dodaje on ciastu niezwykłego smaku i aromatu. Polecam poczytanie o całej historii Stollen, bo jest na prawdę ciekawa. W czasie powstania tego wypieku, nie dodawano do niego masła, bo było to zabronione w okresie adwentu, który to był zarazem czasem postu. Bazowymi składnikami była mąka, drożdże, olej i woda. Dopiero z czasem Stollen stawało się ciastem coraz bardziej słodkim
Passions hobbies lifeciepło i tak mu posmakowała, że zjadł prawie połowę blachy. Pomysł na tą szarlotkę wzięłam z grupy tematycznej z Facebooka Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta . Ze swojej strony wzbogaciłam szarlotkę serkiem mascarpone, dodałam przepyszny lukier z kandyzowaną skórką pomarańczową i myślę że ten lukier to ważna część tej szarlotki, bez niego ciasto byłoby
moj przepis naTort w każdym kawałku pachnący świętami Bożego Narodzenia. Miękkie, prawie jak biszkopt, ciasto piernikowe z aromatycznymi przyprawami. Do tego konfitura pomarańczowa i delikatny krem cynamonowy sprawiają, że tort na długo zostanie w Waszej pamięci. Ja pamiętam do dziś ;). Pomysł na tort z choinkami znalazłam w internecie
Słodki Pomysłkolejny na moim blogu przepis na wykorzystanie nadprogramowych białek. Keks, jak każde ciasto przygotowane z białek, ma delikatną i lekką strukturę, jego przeciwieństwem jest tradycyjny, ciężki keks przepełniony rozmaitymi bakaliami. Nie jest jednak powiedziane, że tej lżejszej wersji nie można przygotować na nadchodzące święta. Jeśli nie przepadacie za klasycznym, mocno słodkim keksem, ten poniższy powinien Wam zasmakować.Przepis(...)mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji- posiekane orzechy oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do ciasta, wymieszać z masą- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- do formy przełożyć ciasto, wyrównać- piec w 180 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim ostygnięciu
Smakołyki Berenikinami i świątecznej tradycji. Danie łączące w sobie te cudowne świąteczne smaki – pyszne ciasto drożdżowe, świeże wiejskie jaja, domowy majonez, chrzan i aromatyczną białą kiełbasę. Dzięki preparatowi Espumisan Max nie musiałam się martwić o swój brzuch! Wręcz przeciwnie – teraz nawet dokładki w Święta nie są mi straszne! Espumisan Max to wyrób medyczny CE. Szybko niweluje(...)lubię ) białą kiełbasa oraz świeża rzeżuchą jest świetnym pomysłem nie tylko na Święta, ale i na każdy inny dzień. Wszystko to wieńczy majonez – w nietypowej, wręcz królewskiej postaci. Czyż nie jest pięknie? Jest! I jest też smacznie! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE: * świeże drożdże – 30 g * ciepła woda + ciepłe mleko
Ostra na Słodkokonsystencji. Na koniec dodaję odsączone z nadmiaru płynów wiśnie i bardzo delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na ciasto kruche i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piekę przez 45 minut. Krok 3: Kratka na serniku i ciastka Pozostałe ciasto kruche wałkuje. Część kroję w paski, które będą stanowiły kratkę na serniku. Z pozostałej części wykrawam wzory: głównie(...)najlepiej przesypać do miseczki. Udekorowane ciastka układamy na kratce by obeschły. Gotowy sernik polewam polewą czekoladową i układam na nim udekorowane ciastka. Każdą porcję ciasta podaję z frużeliną wiśniową. Ciasto przechowuję w lodówce. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango PapajaPróbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki
Różne smaki w kuchnilekko powciskać je w ciasto- wstawić do piekarnika. Piec przez około 50 minut. . Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. alt="Wypieczone święta - Boże Narodzenie
Kubki smakuchoć do Świąt jeszcze miesiąc już dziś postanowiłam rozpocząć cykl przepisów, które doskonale sprawdzą się w tym wyjątkowym czasie. Na blogu znajdziecie kilka pomysłów na pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym
Słodkie okruszkiPróbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;)Wymiary blaszki
Słodkości i nie tylkoNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Domowe ciasta