serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis na to ciasto drożdżowe nigdy nie zawodzi, zawsze się sprawdza ! CIASTO DROŻDŻOWE mąka
Kuchnia Pauletteschodził za mną" już dawno, więc postanowiłam odkopać stare przepisy i poczynić pyszny serniczek. Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. Do wykonania sernika użyłam twarogu kanapkowo- sernikowego "Mój ulubiony" od Wieluń . Twaróg(...)sernika nadał się doskonale, idealny w smaku. Przyznam, że tak mi posmakował, że mogłabym go jeść łyżką prosto z wiaderka ;) Składniki: Ciasto: * 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/2 kostka masła * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 jajko * 1 łyżka ekstraktu z wanilii Masa serowa: * 800 g sera twarogowego zmielonego * 1/2 kostki masła * 1 szklanka cukru * 6 jajek * 3 łyżki mąki
Zrób to smaczniePyszne ciasto na każdą imprezkę, lub święta. Przepis z internetu od Śladami słodkiej babeczki Orzechowiec z jabłkami Składniki : margaryna - 250 g cukier - 120 g mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki(...)orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę o wymiarach 25x30 , wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku do 185 stop, do zarumienienia się ciasta. Każde ciasto piec oddzielnie. Masa jabłkowa : Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce
Kuchnia Danusibardzo efektownie. Przepis bardzo łatwo zapamiętać gdyż składa się tylko z 4 składników a wszystkie ważą tyle co jajka. Z podanych proporcji wychodzi 1 keksówka ciasta. Polecam nie tylko na święta :) 4 duże jajka (ok 260g) cukier -tyle ile ważą jajka mąka-tyle ile ważą jajka bakalie (u mnie kandyzowane ananasy)-tyle ile ważą jajka cukier(...)Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać przesianą mąkę, zmiksować (zrobią się grudki ale to nic nie szkodzi). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać z ciastem. Na koniec dodać bakalie. Keksówkę (27x8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 40-50 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki AsiWitajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko
WeAreCrazyŚwięta dopiero za kilka tygodni, ale już teraz jest pora na przygotowanie ciasta jeśli chcemy upiec piernik staropolski. To ciasto w stanie surowym musi dojrzewać jakiś czas, od 3 do 6 tygodni. Potem piecze się piernikowe placki, przekłada czymś pysznym i zostawia jeszcze na kilka dni żeby piernik skruszał. Coś czuję, że będzie bardzo, bardzo pysznie !Do piernika
Smaczna Pyzabakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka 7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie pierniczki, serniki i wszelkie wytwory z ciasta drożdżowego. Pochłaniam to w każdej ilości jakie tylko jest w stanie pomieścić mój żołądek. W tym roku postanowiłam trochę zmodyfikować przepis i dodać esencji herbacianej. Efekt był ciekawy, muszę przyznać, że spodobała mi się ta wersja. Myślę, że powtórzę ją na święta i zobaczymy czy innym też będzie smakować. Składniki(...)oraz dodajemy wszystkie sypkie składniki. W stożku robimy dziurę i wlewamy w nią wcześniej przecedzoną przez sitko esencje herbacianą, jajka oraz miód. Wszystkie składniki zagniatamy razem i tworzymy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy (grubość około 3-5 mm) i wycinamy z niego pierniki. Gotowe ciasteczka
ciastkarnia na kruchym spodzieświątecznym. Nie ma co tu ukrywać szarlotki to jedne z ulubionych ciast Polaków. Są smaczne i z reguły wszyscy je lubią. Moim zdaniem połączenie ciasta kruchego i owoców to najlepsza propozycja na święta. Gruszkowa szarlotka to taka moja wariacja na temat tych właśnie ciast. Pyszne jabłka w połączeniu ze słodkimi gruszkami tworzy duet, któremu nikt się nie oprze
Ciasta z tradycjamiNiektóre ciasta są stałymi "gośćmi" na stole podczas co roku odbywających się świąt. Stały się częścią tradycji. Jednym z takich ciast jest tradycyjny czekoladowy murzynek. Te ciasto jest najbardziej popularne. Nie jest trudne, a za to szybkie w przygotowaniu. Murzynek jest wilgotny, kruchy i mocno czekoladowy. Z dodatkiem polewy z mlecznej czekolady to istny raj dla podniebienia. Ciasto
Kuchnia PaulettesDelikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
RAROSSAprzepadałam za sernikami, teraz wiem, że jak jest świeżutki i jeszcze lekko ciepły, to nie ma nic lepszego ;) Niech będzie dla Was kolejną inspiracją na nadchodzące święta :) Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 300g mąki pszennej 120g masła 82% 100g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik
Kuchnia w czekoladziemożecie sobie wyobrazić ile ich było... Do tego budyń i orzechy z takiej samej porcji jak tutaj... Dlatego jak tylko nadarzyła się okazja postanowiłam poprawić swoje błędy i ciasto powtórzyć. Wymyśliłam sobie, że odmierzę na papierze do pieczenia wymiar formy i postaram się pięknie rozwałkować właśnie na nim. I to był strzał w dziesiątkę ;) Bo i przenieść do formy(...)upieczone blaty, bo są tak kruche, że nie trudno je uszkodzić. Ale poradzicie sobie, więc śmiało... Kto piecze już, a kto czeka z nim do świąt?? Składniki na blaszkę 24x36cm Ciasto: 600 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 żółtka 200 g margaryny 2 łyżki mleka 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru
Kuchnia w czekoladziePrzygotowania do świąt czas start, ryby, mięsa, sałatki, ciasta, lista jest bardzo długa ;) Na pierwszy ogień idą mięsa. Będą wędzone, pieczone i duszone. A ty co serwujesz w te święta dla swoich gości? Pieczone mięsa to nieodzowny element świątecznych stołów. Tym razem padło na publikację przepisu na pieczony schab, soczysty, idealny na kanapki ale również
Życie zaczyna się w kuchniświąt zostało już niewiele czasu -najwyższa pora pomyśleć o wypiekach -Dla tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 16 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie
Swojskie jedzonkoPiernik, to ciasto nieodłącznie kojarzące się z nadchodzącymi świętami. Mój piernik jest z cukinią i wcale nie jest ona wyczuwalna w smaku. Drobno starta cukinia jest też niewidoczna w cieście. Zatopione w pierniku owoce papai w kolorze pomarańczy i kandyzowanej kostki pomelo w kolorze zieleni doskonale komponują się ze smakiem gorzkiej czekolady
Przepisy Kulinarneciasto kojarzy nam się głównie ze świętami. Ale u mnie do kawy pojawia się częściej niż raz w roku. Przede wszystkim robię wtedy gdy jest mi potrzebne ciasto a przed imprezą mam nawał pracy. To ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach kiedy placki zmiękną i ciasto się przegryzie. Nieodzownym produktem do tego ciasta jest jak sama nazwa wskazuje
Ala piecze i gotujeprawda ciasto to najbardziej mi pasuje na Święta Bożego Narodzenia, jest jednak na tyle smaczne, że nadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:) Ciasto: 500g mąki pszennej, 200g
Z miłości do słodkości