Święta, Święta i po Świętach, tak to już jest. Po ciężkim jedzeniu nie mamy ochoty nawet patrzeć na jedzenie, dlatego
Takie tam pichcenieDzień dobry! Święta Wielkiej Nocy już za nami, ale to nie znaczy, że nie mogę podzielić się z Wami świątecznymi przepisami. Mam dla Was
Pora coś zjeśćŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZostało mi trochę ciasta z pierniczków (przepis tutaj) i pomyślałam, że szkoda go wyrzucać. Kto powiedział, że piernik ma być tylko na Boże Narodzenie? Mój chrześniak
Ana Mari's worldNajserdeczniejsze życzenia Cudownych świąt Bożego Narodzenia, Ciepła i wielkiej radości, Miłych oraz hojnych gości, Pod choinką dużo prezentów, A w Waszych sercach wiele sentymentów.
kulinarnyJaDzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną
kulinarnyJaMega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto
RAROSSAŚwięta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie
Bernika - moj kulinarny pamietnikKiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, wymagający mało pracy i pyszny, a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na 7 porcji 25 dag margaryny 3 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki maku łyżeczka proszku do pieczenia przepis
Smakowite Daniamnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka. Więc i w tym roku nie może go zabraknąć :) Wyszperałam bardzo ciekawy przepis na mazurka z masą kokosową, polewą z białej czekolady oraz dodatkiem dużej ilością bakalii. Składniki na ciasto: 300 g mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150 g masła 82 % (zimne - prosto z lodówki) 100 g cukru pudru
Świat CiastaDziś Wielki Czwartek... Nastrój świąt już coraz bliżej. Od jutra zaczynam piec ciasta... Takie kaczuszki myślę przypadną do gustu nie tylko dzieciakom ale i dorosłym. Upieczcie a sprawdzicie sami! Składniki na około 10sztuk; 50 dag maki pszennej 1 torebka suchych drożdży (8 g) 60 g cukru trzcinowego Skworcu 250 ml mleka 60 g masła 1 jajko szczypta soli
Radość kipiąca uśmiechem.Trudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam
Kuchnia ŁukaszaTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam
Kuchnia Łukaszaniepowtarzalny smak i aromat. Już podczas pieczenia po kuchni unoszą się piękne zapachy. Owoc limonki nadaje ciastu zupełnie innego charakteru – słodycz i orzeźwienie. Spróbujcie. Polecam Wam moją limonkową babkę do codziennej kawy lub herbaty, jak i od święta. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki(...)gorącą) rozpuszczoną margarynę. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników (jednolita, płynna masa). Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dobrze obsypanej kaszą manną keksówki (u mnie kopertówka). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 40-45 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika, więc stosujcie się
Słodkie okruszkiporzeczkowym, posypane orzechami, pokryte bezą. Spody są przełożone pysznym kremem budyniowym. Ciasto niezwykle elegancko wygląda, wspaniale smakuje. Jest idealne na wszelkie uroczystości, spotkania czy święta. Bardzo Wam polecam ten przepis, ponieważ ciasto zawsze wychodzi i jest przepyszne. Zapraszam również na film, na którym pokazuje jak upiec to ciasto krok po kroku
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku