Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc muszą być pisanki. Nie byłoby ich, gdyby Mój Mężczyzna nie zakupił uroczej silikonowej foremki do pisanek, a skoro już zakupił to trzeba było pisanki zrobić. Po kilku eksperymentach wyszły bardzo ładnie z wyraźnie odciśniętymi wzorkami, a żeby było jeszcze fajniej postanowiliśmy je pokolorować. Naprawdę świetna zabawa, wystarczy odrobina lukru i barwników spożywczych(...)ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru
Cynamonowe szczęścieŚwięta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy(...)masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut
Słodkie Przyjemnościsposób na Walentynki. Także wtedy, gdy nie lubimy tego święta. Zawsze wtedy, gdy nie lubimy jakiegoś dnia lub gdy za nim przepadamy. Słodkości godzą sprzeczności. Pozwalają przetrwać gorsze dni, a tym najwspanialszym dodają jeszcze uroku. Sinusoida życia okazuje się znośniejsza, gdy pod ręką mamy na przykład kawałek ciasta czekoladowego z bakaliami. Przepis na Ciasto czekoladowe z bakaliami
KulinarneImpresje.plŚwięta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi. Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki(...)godziny do wyrośnięcia.Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy
Niezły MłynekUcierany makowiec z jabłkami Pyszne, proste i naprawdę szybkie do przygotowania ciasto z makiem i jabłkami. Taki ucierany makowiec sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub
Słodkie okruszkiKoniecznie muszę Wam przypomnieć i ten przepis. Zaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego…
Garniec Magaliekupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 cytryny 2 duże pomarańcze woda 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru Wykonanie : Cytryny
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki z pracy. Od razu wiedziałam, że muszę je upiec na święta. W przepisie dokonałam małych zmian. Ciasto wymaga sporo pracy i cierpliwości ale jego smak wynagradza wszystko! Serniczek jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach. Idealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :) Do pieczenia użyłam margaryny
Smakołyki AsiŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie
Z miłości do słodkościMigdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował
Moja Delicjaspożywać mięsa, jajek, nabiału czy miodu z pasieki. Nawiązuję do tego, ponieważ sama przez kilka lat odstawiałam te produkty i wiem, jak trudne w środowisku mięsożerców były tamte Święta. Niemniej, w ostatnim czasie zaczęło się to zmieniać i odnoszę wrażenie, że spory na płaszczyźnie spożywczej powoli... przygasają. Jak wypalona świeca nocą. Przykładem godzenia pewnych spraw jest(...)łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Jak przygotować? Mąkę kokosową mieszam z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodaję twardy olej kokosowy prosto z lodówki, zimną wodę i zagniatam gładkie ciasto przypominające zwykłe kruche. Wodę dodaję porcjami, kontrolując tym samym konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt twarde, ciężkie, dodaję kolejne łyżki. Odstawiam na 15 minut do lodówki. Piernik rozgrzewam do 180 stopni
W kuchni Karmel-itkidaktylowe pływające w toff"i już widziałam na swoim stole świątecznym. Zrobiłam najpierw notatki. Potem ciasto. Ciasto daktylowe rozpływa się w ustach. No, jest to ciasto warte grzechu. Ale przy okazji Świąt dlaczego by nie ulec. Jest w nim melasa ( więc wiele minerałów), ciemny cukier muscovado ( zdobyłam przez internet, bo sklepie gnie udało mi się znaleźć). W ogóle(...)stwierdzam, że nie jadłam lepszego sosu. Kiedy go podacie do stołu zabierzcie ze sobą dzbanuszek sosu aby jeszcze przy gościach polać wierzch ciasta. Niech cały skąpie się w sosie ;) Można zrobić wersję wegańską czy bezglutenową. Zamieńcie tylko jaja na aquafabę a mąkę orkiszową na mąkę owsianą. Śmietankę zwykła można zamienić śmietankę kokosową. Składniki: 75 gram miękkiego masła/ oleju kokosowego
AZgotuj!które budzą nas do życia. dlatego polecam nietypową babkę na zimno na bazie jeżyn mrożonych i melisy. Jest delikatna, lekka jak puch i rozpływa się w ustach. Atmosfera świąt sprzyja spożywaniu posiłków, które mogą powodować silne wzdęcia. Tylko jedna kapsułka Espumisan MAX w czasie lub po świątecznym posiłku i znów możesz cieszyć się swobodą kontaktu z najbliższymi. biszkopt(...)dodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Dodaje przesianą mąkę i delikatnie mieszam od spodu łyżką. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam masę ale nie na całą blaszkę.Ciasto robię potem w keksówce o wymiarach 25x12 cm, także biszkopt musi być trochę większy bo w pieczeniu skurczy się, a boki odkroję do środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam
wesoła kuchniaMakowiec krucho-drożdżowy z tego przepisu jest bardzo szybki do przygotowania, gdyż nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Jest już po Świętach, ale moi goście stwierdzili, że ten makowiec był tak pyszny, stwierdziłam więc, że nie będę z przepisem czekać do kolejnych Świąt 😉 Ta strucla makowa długo też zachowuje świeżość, była smaczna jeszcze 2 dni po świętach(...)dodaję do niej kaszę mannę i ubite na sztywno białka, dzięki temu masa jest zwarta. Jeśli po upieczeniu powierzchnia makowca pęknie, można ją zamaskować lukrem lub polewą 🙂 Ja zawijam ciasto przed pieczeniem w papier co zabezpiecza ciasto przed pęknięciem podczas pieczenia. Jak zrobić lukier? Przepis znajdziecie TUTAJ. Przepis na Makowiec krucho-drożdżowy. Składniki na 1 roladę makową: 250 g mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWitajcie :) Święta to obowiązkowo musi być piernik :) Ostatnio dostałam od Małgosi fajną książkę Cukiernia Lidla i tam znalazłam przepis na piernik. Polecam wypróbować bo warto, jest pyszny i łatwy w przygotowaniu :) Piernik podałam na przepięknej porcelanie Bogucice. Zapraszam :) Składniki : 150 g masła 150 g czekolady 100 g miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 130 g maki pszennej(...)Polewa : Śmietankę zagotowujemy i ściągamy z ognia, dodajemy do niej czekoladę i masło, mieszamy aż się rozpuści . Wstawiamy do garnka z zimną wodą i mieszamy aż lekko zgęstnieje. Polewamy ciasto. Zimny piernik przecinamy na pół jak w przepisie Pana Pawła, ja jednak swój piernik przecięłam na 4 części wydaje mi się że tak lepiej wygląda :) Każdy płat smarujemy powidłami
Sama słodycz i szczypta chili