ciasta na swieta - 10182 przepisów (strona:108/679)

Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 215

eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała ta nieszczęsna torebka maku to jeszcze w zamrażalniku od paru miesięcy zalegało pudełko z ciastem filo. Postanowiłam, że na święta zrobię makową baklavę. Postanowienie udało mi się zrealizować, ale jak zwykle nie potrafiłam skorzystać z przepisu bez jego modyfikacji. Dzięki temu powstała moja własna wersja. Jedną połowę(...)ręcznym blenderem; dodać posiekane orzechy (lub migdały) , cynamon, ekstrakt migdałowy i roztopione masło; dokładnie wymieszać i całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto

Jem więc Jestem
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU 217

poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji. Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem i orzechami. Takie połączenie brownie ze snickersem! Intensywny smak kakao i bardzo wilgotne ciasto przypominające brownie, połączony z budyniowym, waniliowym kremem(...)chrupiącymi orzechami tworzy fantastyczną całość której żaden łasuch się nie oprze – nie tylko w Święta! Ciacho jest idealnym pomysłem na każdą okazję! Do jego przygotowania wykorzystałam znane Wam już z innego przepisu kakao Dr. Oetker – zarówno to klasyczne, jak i nowe, czarne, nadające wypiekom ciemny kolor. Czarne Kakao Intense Dr. Oetkera pozyskiwane jest z ziaren kakaowca

Ostra na Słodko
babka waniliowa 108

Święta coraz bliżej, a na blogu żadnego świątecznego przepisu...Wybaczcie. Dzisiaj przybywam z pyszna, waniliową babką. Uwielbiam aromat wanilii! Wy też? W takim razie to idealna babka dla Was :) BABKA WANILIOWA przepis autorski // forma babkowa z kominem o śr.23cm ~200g mąki pszennej ~opakowanie (40g) budyniu o smaku waniliowym ~180g cukru ~2 jajka ~1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)pieczenia mieszamy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, ekstraktem z wanilii i olejem i łączymy z suchymi produktami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Formę babkową z kominem o śr.23cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą (chyba, że używacie, jak ja, silikonowej, lub innej z nieprzywieralną powłoką). Wylewamy ciasto do formy, wkładamy

chili & sugar
Sernik piernikowy 190

ubiegłym roku było to moje ulubione ciasto w okresie Świątecznym. Niezbyt słodki sernik na piernikowym spodzie i piernikowym kruchym ciastem z zewnątrz. Niesamowicie smaczny, idealny na Święta. Jeśli nadal jeszcze nie macie planów na Świąteczne wypieki to zaraz po makowcu i staropolskim pierniku powinniście postawić na ten wypiek. Z pewnością pokocha go cała Wasza rodzina i znajomi. Składniki(...)miodu 10 gram przyprawy do piernika 2 jajka 20 gram cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 70 gram mąki pszennej 10 gram mąki ziemniaczanej 5 gram proszku do pieczenia Kruche ciasto czekoladowe: 100 gram mąki pszennej 10 gram kakao 5 gram przyprawy do piernika 30 gram cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 75 gram masła 1 żółtko jajka Masa serowa

Mango Papaja
Tęczowe pisanki z ciasta ucieranego 234

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc muszą być pisanki. Nie byłoby ich, gdyby Mój Mężczyzna nie zakupił uroczej silikonowej foremki do pisanek, a skoro już zakupił to trzeba było pisanki zrobić. Po kilku eksperymentach wyszły bardzo ładnie z wyraźnie odciśniętymi wzorkami, a żeby było jeszcze fajniej postanowiliśmy je pokolorować. Naprawdę świetna zabawa, wystarczy odrobina lukru i barwników spożywczych(...)ucieramy z cukrem na puch, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową, wlewamy mleko i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek silikonowych tak by wypełniło ok 3/4 wysokości foremki i pieczemy przez ok 25 minut w 180 st. C. Lukier: 1 białko szczypta soli ok 1 szklanki cukru

Cynamonowe szczęście
Babka makowo-kawowa 93

Święta coraz bliżej, dlatego na blogach zaczęła się przedświąteczna gorączka. Macie już zaplanowane tegoroczne wypieki? Co planujecie w tym roku zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy(...)masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut

Słodkie Przyjemności
Miłość o smaku czekoladowym 87

sposób na Walentynki. Także wtedy, gdy nie lubimy tego święta. Zawsze wtedy, gdy nie lubimy jakiegoś dnia lub gdy za nim przepadamy. Słodkości godzą sprzeczności. Pozwalają przetrwać gorsze dni, a tym najwspanialszym dodają jeszcze uroku. Sinusoida życia okazuje się znośniejsza, gdy pod ręką mamy na przykład kawałek ciasta czekoladowego z bakaliami. Przepis na Ciasto czekoladowe z bakaliami

KulinarneImpresje.pl
Zygzakowata babka makowa 195

Święta coraz bliżej więc ruszamy z naszymi wypiekami świątecznymi.  Dzisiaj robimy drożdżową babkę makową ale trochę ją urozmaicamy i robimy wzorki w środku. Za każdym razem jest coś nowego ślimaki, rulony a dzisiaj zygzaki. Ta propozycja jest bardzo ciekawa i może zagości na waszych świątecznych stołach :) Składniki:ciasto50 g drożdży30 g cukru trzcinowego540 g mąki(...)godziny do wyrośnięcia.Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy

Niezły Młynek
Ucierany makowiec z jabłkami 205

Ucierany makowiec z jabłkami Pyszne, proste i naprawdę szybkie do przygotowania ciasto z makiem i jabłkami. Taki ucierany makowiec sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy lub

Słodkie okruszki
Świąteczne brownie 154

Koniecznie muszę Wam przypomnieć i ten przepis. Zaraz po świątecznych pierniczkach ucieszy wszystkie dzieci – te małe i te duże… Małe, zaraz zobaczycie dlaczego…

Garniec Magalie
Kandyzowana skórka pomarańczowo - cytrynowa 147

kupna niech się schowa. Łatwa w przygotowaniu, ja uwielbiam ją dodawać do serników ale nadaje się również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 cytryny 2 duże pomarańcze woda 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru   Wykonanie :  Cytryny

Sama słodycz i szczypta chili
Serniczek "Zielone jabłuszko" 356

Przepis na to ciasto dostała moja mama od koleżanki z pracy. Od razu wiedziałam, że muszę je upiec na święta. W przepisie dokonałam małych zmian. Ciasto wymaga sporo pracy i cierpliwości ale jego smak wynagradza wszystko! Serniczek jest bardzo delikatny i rozpływa się w ustach.  Idealne ciasto do kawy na wyjątkowe okazje. Polecam :) Do pieczenia użyłam margaryny

Smakołyki Asi
Maurycy - miodownik z kremem z kaszy manny i makiem 339

Święta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie

Z miłości do słodkości
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 202

Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu. A mimo to wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował

Moja Delicja
TOFURNIK POMARAŃCZOWY 141

spożywać mięsa, jajek, nabiału czy miodu z pasieki. Nawiązuję do tego, ponieważ sama przez kilka lat odstawiałam te  produkty i wiem, jak trudne w środowisku mięsożerców były tamte Święta. Niemniej, w ostatnim czasie zaczęło się to zmieniać i odnoszę wrażenie, że spory na płaszczyźnie spożywczej powoli... przygasają. Jak wypalona świeca nocą. Przykładem godzenia pewnych spraw jest(...)łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Jak przygotować? Mąkę kokosową mieszam z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodaję twardy olej kokosowy prosto z lodówki, zimną wodę i zagniatam gładkie ciasto przypominające zwykłe kruche. Wodę dodaję porcjami, kontrolując tym samym konsystencję ciasta. Jeśli jest zbyt twarde, ciężkie, dodaję kolejne łyżki. Odstawiam na 15 minut do lodówki.  Piernik rozgrzewam do 180 stopni

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania