tego kto nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez domowego, własnoręcznie przygotowanego, upieczonego i cudownie pachnącego piernika to ostatni dzwonek na jego nastawienie;) Ciasto mieszamy na 6 tygodni a pieczemy tydzień przed świętami. Jego wielką zaletą jest to, że możemy go przełożyć dowolnym powidłem bądź masą- z każdym nadzieniem komponuje się idealnie:) Polecam bardzo;) Składniki: 500 gramów naturalnego(...)garnka emaliowanego. Dokładnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na około 5-6 tygodni. Ciasto będzie bardzo luźne ale podczas leżakowania w lodówce stężeje i po podanym czasie uda się go rozwałkować. Uwagi co do wykonania piernika: Piernik pieczemy na tydzień przed świętami w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Przekładamy go na 4 dni przed
Krakowskie smaki AniBabka marmurkowa to pyszne ciasto które można przygotować na Święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze rośnie i nie opada oraz smaczna, pachnąca i lekka. Polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 200 ml mleka 3/4 szklanki oleju 5 jajek 2 łyżki ciemnego kakao(...)sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, wlewamy jajka, mleko i olej. Dalej mieszamy aż składniki się połączą, Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta. Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne
Kulinarne Fantazje Mariolipolewą czekoladową. Ja zdecydowałam się na polewę w oparciu o dobrej jakości czekoladę mleczną. Z podanych składników otrzymamy 24 sztuki wyśmienitych rogalików, doskonałych nie tylko na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki na ciasto: 550 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 70 g cukru 200 ml mleka 100 g masła 2 jajka Nadzienie: 120 g masła orzechowego
Świat Ciastawiele obfitości, zdrowia i samych pogodnych chwil. Mam nadzieję, że będzie pełen słodkich i smacznych efektów. A dziś, polecam pyszny Śmietanowiec z musem śliwkowym. Zrobiłam go na święta. Smakował bardzo wszystkim. Jest delikatny, smaczny, a wygląda... bosko! Śliwek do przygotowania użyłam mrożonych. Z lecie zamroziłam w zamrażarce i mam teraz je idealne(...)TRUDNOŚĆ: średnie -CZAS: powyżej 60 min -PORCJE: 20 Śmietanowiec z musem śliwkowym CIASTO 7 żółtek 20 dag cukru pudru 25 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna cukier wanilinowy mielone migdały PIANA 7 białek 20 dag cukru 1 łyżeczka octu MUS ŚLIWKOWY 50 śliwek 3 galaretki niebieskie MASA ŚMIETANKOWA
Gotuję Testujękoniec świąt wpadłam tutaj z kolejnym przepisem na wartą polecenia babkę Tym razem to ciasto z dodatkiem twarogu; wilgotne, mięsiste, pyszne. Babka ma lekko cytrynowy posmak, długo zachowuje świeżość. Z podanych proporcji wyjdzie jedna duża baba, albo - jak u mnie - dwie małe i jeszcze dwie malutkie :) Na wierzch moja Córcia ukręciła królewski lukier:) składniki: 2 szkl mąki 1 szkl
6nieboZbliżają się święta, dlatego właśnie nastawiając się małymi krokami na smaki świąteczne postanowiłam przygotować to ciasto, z którego najsmaczniejsza jest dla mnie górna warstwa z orzechami i miodem. Spośród wielu odmian snickersa, przygotowywanych w moim domu, ten przepis najbardziej przypadł moim gustom. CIASTO 0,5 kg mąki 20 dag margaryny mniejsze 0,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki
Kuchenne aromatyDziś zapraszam Was na pyszny sernik w kakaowym cieście, przez większość zwany "królewskim". Skąd ta nazwa? Łatwo się domyśleć, gdyż jest przepyszne, wręcz godne królewskiego stołu. Przygotowuję je na niemal wszystkie święta i większe uroczystości (zdjęcia jeszcze(...)klimacie Wielkanocnym). Oprócz tego, że jest wyśmienite w smaku, zawsze się udaje, to jeszcze pięknie się prezentuje na świątecznym stole. Bardzo polecam, nie tylko od święta ;) Składniki na sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim": na formę 24x28 cm SPÓD: 250 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 2-3 łyżki kakao 150 g masła 1 małe jajko
Rozpustne gotowaniesernik jest najlepszy, po 1-2 dniach od upieczenia. Nuta wanilii w serniku doskonale wpisuje się w Święta Bożego Narodzenia. Polecam Wam Przepis na sernik kajmakowy z nutą wanilii: Składniki: 1 kg twaróg półtłusty, 7 szt jaja, (3 żółtka do ciasta i 4 żółtka + wszystkie białka do masy serowej) 1/2 kostki margaryny, 50 g masła 1 puszka kajmaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKeks to ciasto biszkoptowe z dużą ilością bakalii, o pięknym zapachu pomarańczy i wanilii, które zazwyczaj kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Mój keks nie jest typowy, bowiem słodzony jest bananami przez co jego struktura jest bardziej wilgotna. Nie mniej jednak jest to przepyszne ciasto, które zachwyciło wszystkich wokół. Zdaje się, że połączenie mąki bezglutenowej, która powoduje, iż wypiek
Mango PapajaSernik na czekoladowym spodzie – sernik królewski. Klasyczny, pyszny sernik na kruchym kakaowym spodzie i pyszną kruszonką z wierzchu. W wielu domach nazywany sernikiem królewskim. U
Słodkie okruszkiBÛCHE DE NOËL - BOŻONARODZENIOWE POLANOCudowne ciasto. Przepyszne. I do tego ten wygląd. Tym ciastem zrobicie furorę w tegoroczne Święta:) Bûche de Noël to tradycyjna rolada, która pochodzi z Francji. W dosłownym tłumaczeniu nazwa oznacza "bożonarodzeniowe polano". We francuskich domach jest ona podawana na stół zaraz po pasterce. Dawniej prawdziwe polano przynoszone było do domu(...)wonią. Popiół pozostały z palenia miał chronić dom i jego mieszkańców przed piorunami i siłami nieczystymi.Dziś Wy możecie w swoich domach przygotować takie "bożonarodzeniowe polano" w formie wyjątkowego ciasta. Rolada wygląda na czasochłonną, ale uwierzcie mi, to jedno z najprostszych wypieków jakie kiedykolwiek robiłam:) Świetnie się pracuje z ciastem, krem to sama przyjemność, a nadawanie kształtu roladzie i smarowanie
Słodko-Słony Świat Ilonyniewiele z niej zostało, bo ciasto było bardzo smaczne. Na Święta upiekę drugą babkę makową. Proponuję zapisać do zrobienia i udekorować świątecznie :) Składniki : 20 dag zmielonego maku 4 jajka 1/2 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 20 dag tłuszczu do pieczenia 3 łyżki skórki pomarańczowej 1 łyżeczka proszku(...)wyrobić mikserem Foremkę wysmarować masłem i przelać masę Piec w piekarniku w temp. 180 stopni C przez około 45 min. , ja piekłam w prodiżu. Przepis znalazłam w Lubię gotować-Ciasta Nr.12/99 Jedyna modyfikacja w przepisie była taka, że wpierw ucierałam cukier z żółtkami, oddzielnie ubiłam białka i dodałam je na końcu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia, to może
Proste PotrawyKruche makowe gwiazdki cytrynowe to delikatne maślane ciasteczka w kształcie gwiazdek z lekką nutą cytrynową, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia. Zapakowane w ozdobiony świątecznie szklany słoik, będą wspaniałym i pięknie wyglądającym prezentem dla bliskiej osoby. Kruche makowe gwiazdki rozpływają się w ustach i ciężko nie skusić na kolejne :) Składniki kruchych makowych gwiazdek: (około 20 dużych gwiazdek(...)skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszać na średnich obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę
Moja Delicjadownik należy do ciast, które bez wyrzutów sumienia można upiec na ty dzień lub nawet dłużej prze d świętami, czy okazją, na którą go przygotowujecie (cho dzi mi oczywiście o blaty). Z racji tego, że ciasto przełożone masą stanie się dość miękkie nie należy przesa dzić z ilością nasączenia. Pamiętajcie! To ciasto z mocno wyczuwalną nutką rumu, więc
ChilliJemyciasto. Nie zawiera ono mleka, tłuszczu ani proszku do pieczenia, a wyrasta i naprawdę smakuje. Wielbiciele bakalii znajdą w nim, ich sporą ilość. Takie ciasto można spokojnie wypróbować przed świętami i sprawdzić czy nam smakuje ponieważ ze znanymi nam keksami nie ma nic wspólnego i są to dwa odrębne i bardzo różne smaki. Zapraszam do przepisu i jego wykonania(...)cytryny 1 łyżka gorącej wody 1/2 szkl cukru pudru 1. Zaczynamy od zważenia 4 jajek. U mnie ważyły 219 g więc mąki i cukru tyle będę dodawać do ciasta. 2. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do dużego naczynia (będzie nam potem łatwiej dodawać składniki i mieszać) 3. Dodajemy do żółtek tyle cukru ile ważyły cztery jajka, około
Gotowanie...to proste !