turrón de Jilona – delikatny, miękki oraz duro – turron de Alicante – twardy, chrupiący. Noc Bożego Narodzenia jest okresem radości i powodem do wznoszenia toastów, w Hiszpanii koniecznie Cavą, czyli tutejszym ekwiwalentem szampana, podobno lepszym od swojego francuskiego odpowiednika. Bardzo ważnym punktem obchodów Bożego Narodzenia jest udział w pasterce, na którą Hiszpanie wybierają się przed lub po kolacji(...)śpimy, objedzeni wigilijnymi smakołykami, Hiszpanie idą, a jakże, imprezować! Wiele hiszpańskich Wigilii kończy się w barach lub dyskotekach, na których rodziny i przyjaciele bawią się do białego rana. Boże Narodzenie Boże Narodzenie jest w Hiszpanii dniem cichym i spokojnym. Ludzie odpoczywają po szaleństwach poprzedniej nocy, udają się do kościoła, spotykają się na spacerach, odwiedzają rodzinę i przyjaciół. Na świąteczny posiłek
Chilli Czosnek i OliwaWyjątkowe i zjawiskowe ciasteczka na patyku. Na wyjątkowy, magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. Nie tylko przepięknie przyozdobią stół, ale zachwycą Was smakiem. Świątecznym smakiem! Piernika, suszonej śliwki, daktyli, prawdziwej czekolady i chrupiącej chmurki z posypki karmelowej. Wspaniała odmiana dla sztampowych ciastek. Sposób podania i wygląd zachwyci każdego. Przez chwilę możesz poczuć się znów jak dziecko(...)kakao W rondelku rozpuść masło z cukrem, miodem i przyprawą do piernika. Bo wymieszaniu i połączeniu się masy. Wystudź masę. Następnie wszystkie suche składniki wymieszaj z mokrymi. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 15 minut. Rozwałkuj, powycinaj foremką pierniki. Pieczemy 9 minut w temp. 180 stopni. Piekarnik grzanie: termoobieg. Pierniczki studzimy. - 120 g SUSZONEJ ŚLIWKI - 120 g SUSZONYCH
SMYKWKUCHNIJeśli jeszcze nie upiekliście świątecznych pierniczków mam dla Was świetną propozycję :) Taki domek z piernika nie tylko ładnie wygląda i świetnie smakuje, można serwować go nałożony
CiastkozercyJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchniLubię ten czas. Lubię kupować prezenty, robić ozdoby na choinkę. Lubię też układać świąteczne menu i testować nowe przepisy, żeby móc podzielić z Wami już sprawdzonymi
Obiad gotowyNa święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki 300 ml mleka
Moje domowe kucharzenieNie wiem jak u Was, ale u mnie jest to zdecydowanie nr 1 wśród serników ze spodem w wersji kakaowej. Nie dość, że wygląda super, to
Zdrowie i pysznie na talerzumoim domu na Święta Bożego Narodzenia zawsze gotuję barszcz czerwony w ogromnych ilościach ;-). Mój R bardzo lubi tę zupę. Zawsze do niej piekę pyszne paszteciki. W tym roku dodatkowo jeszcze zrobię pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. Posypałam je startym cheddarem i mieloną słodką papryką. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki. Sporo zmieniłam(...)znajomymi jako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam! PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ. Składniki na 15 sztuk: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 mała cebula 1 mała marchewka 1 małe jabłko 25 g startego cheddara 2,5 łyżki masła sól pieprz mielona słodka papryka Sposób przyrządzania: Cebulę obrać i pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnychWitamy Was w te świąteczne, ciepłe popołudnie. Święta dla każdego z nas to czas rodzinnych spotkań, oczekiwanego cały rok pysznego jedzenia, życzeń, pięknie ozdobionych
Symfonia SmakówPierogi z kapustą i grzybami nie należą do moich ulubionych, ale raz w roku obowiązkowo muszą pojawić się na stole. Samo ich przygotowanie jest dużo bardziej
W kuchni KatieIdą święta, to czas mandarynek, Kevina na Polsacie i piernikowych pyszności! To najlepszy moment na to, by wybrać ulubiony piernik. Jeśli kochacie nie tylko
Cooking MonsterChoinka już jest. Lampki migoczą. Z piekarnika wydobywają się cudne zapachy. Czyli Boże Narodzenie w natarciu. Wszystkim moim Czytelnikom życzę pięknych i zdrowych Świąt! Składniki: 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich(...)połączyć, wymieszać drewniana łopatką, na sam koniec dodać marchew. Małą tortownicę (18cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać, piec do „suchego patyczka” ok. 40minut. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwie części. Serek wymieszać z łyżką cukru pudru, delikatnie połączyć z sokiem z jednej pomarańczy, dodać otartą skórkę. (ważne, aby serek i pomarańcza miały temperaturę pokojową)Takim kremem
Raj dla PodniebieniaZimowe gwiazdki 2016-04-06 22:54:49 Ilość porcji: 80 Święta Bożego Narodzenia to taki magiczny czas przesycony dobrocią, miłością, spokojem, otwartością na drugiego człowieka. Nastrój ten podkreślają przystrojone różnokolorowymi lampkami ulice, domy i drzewa, barwne wystawy sklepowe, kolorowe choinki. W oczekiwaniu na pierwszy śnieg i ten magiczny dzień upiekłam kruche gwiazdki, obtoczone białym puszkiem(...)łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta proszku do pieczenia Instrukcje Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, cukier puder i pozostałe składniki. Zagniatamy miękkie, gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, delikatnie podsypując mąką. Przy pomocy foremki w kształcie małej gwiazdki wykrawamy ciastka i układamy na blaszce
Wędrówki po kuchnigodzinę. Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut(...)innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w nowym e-booku, wydanym przez całą naszą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest do pobrania na specjalnej świątecznej
Food SquarePepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia, że można pokusić się o nazwanie ich "piernikowymi chipsami". Pepparkakor to pierniczki o niezwykłym, świątecznym smaku i gdy tylko skosztuje się jednego pierniczka - nie sposób nie sięgnąć po następny... i następny(...)studzimy.Mąkę przesiewamy wraz z sodą i łączymy z przyprawami. Następnie wbijamy jajko i dodajemy wystudzone masło z miodem i brązowym cukrem. Wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące dodajemy jeszcze troszkę mąki, jednak nie za dużo - ciasto powinno pozostać lekko klejące. Powstałą masę dzielimy na ok. 2-3 części i przekładamy do lodówki
Słodka Strona