Mimo, że już po świątecznym przepychu na stole i noworocznych postanowieniach wielu osób odnośnie nie jedzenia słodkiego postanowiłam mimo to pokusić trochę pysznym smakołykiem. Moje Motto
Kubki smakuNie jestem wielką fanką keksów ani wszelkiego rodzaju babek, jednak to ciasto zachwyciło mnie i będę do niego wracać zapewne jeszcze nie raz. Keks kojarzy mi
Mania GotowaniaUwielbiam takie ciasteczka, zwłaszcza jak pachną świętami które są coraz bliżej ;) Od lat u mojej mamy jest tradycja pieczenia kruchych ciasteczek na Boże Narodzenie którymi potem przez długi czas się zajadamy. Ja co roku też piekę swoje kruche ciasteczka i zawsze coś staram się w nich zmienić aby podstawa była ta sama a smakiem się co roku trochę różniły(...)puch. Dodajemy żółtka, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mak i całość zagniatamy. Chowamy do woreczka i do lodówki na 30 minut. 2. Gotowe ciasto dzielimy (nożem ambition) na pół i następnie pierwszy kawałek wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. 3. Gotowe ciasteczka wykładamy
Gotowanie...to proste !W okresie przedświątecznym w kuchni przyda się każda pomoc – pierniki, makowiec, sernik i całe mnóstwo innych pyszności nie przygotują się same. A może tak ;) Właśnie
Ciastkozercyśniegu, choinki i Wigilii. Kiedy zobaczyłam na słynnej stronie „Moje wypieki” babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem pomyślałam: "Kwintesencja Bożego Narodzenia." Nie byłabym sobą, gdybym nie wypróbowała tego przepisu i wierzcie Mi, było warto. Polecam (nie tylko w czasie świąt:))Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Czas przygotowania: około 35 minut na wykonanie babeczek i 10 minut(...)wraz z proszkiem do pieczenia, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Krótko miksujemy tylko do połączenia składników. Wrzucamy drobinki czekoladowe i mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce
Kolizje SmakówSzklana bombka z brzękiem spadła na podłogę, odłamki szkła upstrzyły całą podłogę. Pochylony, odwracasz głowę i przestraszonymi oczami wpatrujesz się we mnie, czekając na reakcję
W kuchni Karmel-itkiTorcik choć ma typowo świąteczny wygląd i smak zrobiłam na imieniny Mamy. Myślę, że z racji okresu przedświątecznego ujdzie mi to, że nie był typowo imieninowy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPomysł na nietypową świąteczną potrawę na słodko...pierogi z masą makową w dwóch wersjach. Pierwsza to drożdżowe pierożki orkiszowe pieczone w piekarniku, smaczne zarówno na ciepło
Kuchnia MagdaLenyAmioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania
Poezja Smaków - blog kulinarnyPiekę i dekoruję ,,, dekoruję i piekę pierniczki rzecz jasna ... Na te do dekorowania , do powieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony
Malinowa KawiarenkaSą mięciutkie, świeżutkie i będą zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego
AZgotuj!Ostatni etap przygotowywania piernika staropolskiego to przekładanie go ulubionymi masami. Ja w tym roku wybrałam tradycyjne powidła śliwkowe i masę marcepanowo morelową, którą zrobiłam bazując na
DefinicjaSmakuWłaśnie przerabiam listę potraw do przygotowania na Święta na listę zakupów do zrobienia przed Świętami Trochę tego jest…. mimo, że obiecywałam sobie
UgotujmyTo.plTym razem będzie gościnny wpis z przepisem Basi na świąteczne pierniczki :) Warto przygotować chwilę wcześniej aby odpowiednio skruszały i nie były zbyt twarde. Pierniczki najlepiej jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!