Czy Wy też tak macie, że na wszystko nie starcza Wam doby? Od zawsze powtarzałam sobie, że kiedy będę mieć wymarzoną Córeczkę, razem będziemy piekły ciasteczka
VioletoweKucharzenieGdy zobaczyłam je na blogu Wypieki Pauli , wiedziałam, że to tylko kwestia czasu i też je zrobię. Zachciało mi się tylko trójkolorowych, bo i zieleń taka
Kuchnia w czekoladzierejonie z okazji Bożego narodzenia. Przepis prosty chodź są różnice między naszymi polskimi piernikami a tymi które dzisiaj wam prezentuję. Co ciekawe o ile u nas pierniczki za zwyczaj kojarzone są ze kształtami typu serce, gwiazdka betlejemska, renifer o tyle w Finlandii zazwyczaj są to świnie i skrzaty (elfy). Jeśli chodzi o same ciasto koniecznie przed wałkowaniem musi(...)pędzelkiem. Tak jak wspomniała ciasto jest miękkie i niesamowicie delikatne, ale przekłada się to również na jego teksturę po upieczeniu. W zaledwie 3 dzień po upieczeniu pierniczki u mnie są już miękkie i obłędnie pyszne wprost rozpływają się w ustach. Intensywnie korzenne i odpowiednio słodkie.... W sumie martwię się o to czy doczekają do świąt. Jeśli jeszcze nie macie
vaniliowoczekoladowaalpejskie, te tradycje, z powidłami śliwkowymi, oblane pyszną czekoladą. Te są właśnie takie - miękną dwa dni po przygotowaniu ze względu na nadzienie i polewę, ale będą pyszne aż do Świąt. Na początku zastanawiałam się, czy przypadkiem nie zrobić z połowy porcji - wyobrażałam sobie, że z kilograma mąki wyjdzie mi ich cała masa! Okazało się, że wyszło nieco ponad pięćdziesiąt(...)mamom na ostatnim babskim wieczorze, a także całej rodzinie C., która stanowczo zażądałam powtórki na Boże Narodzenie, tym razem w wersji przyjaznej dla jego siostry, nad czym muszę popracować. Reasumując - pierniczki są idealne, i zróbcie je koniecznie. A potem schowajcie głęboko aż do Świąt, inaczej nie mają najmniejszych szans na przetrwanie...Pierniczki z powidłami śliwkowymiSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie sposób obok nich przejść obojętnie, korzenny zapach i misternie wykonane dekoracje z masy lukrowej, sprawiają, że sięgamy po nie znacznie częściej niż byśmy sobie tego
Słodki Kompromisnaprawdę miały wymiar Bożego Narodzenia. Nie biegania ze sklepu do sklepu, jedzenia ponad miarę i świątecznych porządków. Świąt, które miały zapach świerku, cynamonu i mandarynek. Oczekiwania na pierwszą gwiazdkę, czekania, aż wszyscy skończą wieczerzę, by wspólnie kolędować przy muzyce babcinych skrzypiec i oczekiwanie na to, co Gwiazdor schował pod choinkę. Dziś jestem dorosła. Święta nie mają zapachu. Nie obchodzę świąt, choć zasiadam przy wigilijnym stole w domu mamy mojej lub mojego męża. Nie tęsknię za świętami mojego dzieciństwa. Bardzo tęsknię za babcią. I za kutią. Oto ona. Inna, a jednak ma tamten smak i zapach. porcja dla 4-6 osób 200 g ziaren orkiszu 200 g mleczka kokosowego (śmietanka
KucharzycaCzas na zupę.Tym razem grzybowa. Smak suszonych grzybów trochę przypomina mi święta Bożego Narodzenia. Zupa smakuje doskonale z lanymi kluseczkami. To, co na zdjęciu wygląda jak zważona śmietana, to tylko zblendowane grzyby. SKŁADNIKI 2 szklanki suszonych grzybów cebula 2 ząbki czosnku śmietana dobra do zup najlepiej 30% pieprz, sól, ziele(...)zupy, wymieszać i potem wlać do zupy.Lane kluseczkiW małej miseczce mieszamy 2 jajka , 4 łyżki mąki i 1 lub 2 łyżki mleka. Ma powstać gładkie ciasto o konsystencji trochę gęstszej niż na naleśniki. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się zupy. Pogotować jeszcze z 5 min. Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyDopiero co były Święta Bożego Narodzenia, a tu nagle Wielkanoc, kurcze im człowiek starszy tym szybciej czas leci. Mało brakowało a kompletnie zapomniałabym o tych świętach. Ale na szczęście poranny telefon od mamy pełny planowania, książka "Potrawy i zwyczaje wielkanocne", którą dostałam od wydawnictwa Publicat do zrecenzowania delikatnie przypominają że to już. Opisuję książkę(...)najszybciej - może będzie inspiracją dla Was do przygotowania świątecznego stołu. Pierwsza strona opowiada o tym czym są święta wielkanocne i jakie zwyczaje się z nimi wiążą. Następnie przechodzimy do dekoracji na stół: czapeczka na jajko, jajko z wizytówką, łąka w wazonie, która jest przepiękna, szmatkowe pisanki i wiosenna gałązka. Strasznie lubię takie pierdółki. Dalej przechodzimy do propozycji
Brzuszki ŁakomczuszkiNie jestem specem od tortów tak naprawde zawsze omijałam je szerokim łukiem. Jednak od jakiegoś czasu zmierzam się z nimi i ich dekoracją ( wtedy tez żałuje
Kubki smakuŻyczenia 2014Kochani!I nadszedł w końcu ten wyczekiwany czas, poprzedzony długimi godzinami w kuchni, sterczeniem w długich jak pociąg towarowy kolejkach, targaniem ciężkich siatek o równowartej
W kuchni Karmel-itkiKto nie kocha katarzynek za ich smak, kształt, który jest niezmienny od lat, prostotę. Pierniczki zaraz po upieczeniu są twarde ale po kilku tygodniach miękną to
Basia w kuchniPyszny , mięciutki i puszysty piernik z dodatkiem bakalii na Święta Bożego Narodzenia, z delikatną gorzką czekoladową . Składniki: 3 jajka 375 g margaryny 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru kryształ 2 szklanki mleka 290 g powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 2 łyżki sody oczyszczonej 1 - 1,5 łyżki przyprawy do piernika około 350 g bakalii(...)śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
Ciastka - domowe słodkościWigilia już za 3 dni więc czas najwyższy aby na blogu pojawił się w końcu przepis na jakieś pierogi. Generalnie uwielbiam pierogi w każdej postaci, ale
PatiGotujeBezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false
Kuchnia bezglutenowaDzisiaj mam dla Was takie małe słodkości, pyszne trufelki, bardzo słodkie i wyjątkowe w smaku. Pachnące cynamonem, więc kojarzą się ze świętami. W sumie to
Izabelawkuchni