Pierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co
Zasmakuj KuchniOdkąd zaczęłam prowadzić bloga polubiłam testowanie rozmaitych przepisów i tak jest właśnie z piernikami. Lubię każdego roku na święta testować coraz to nowsze receptury
Zainspirowana w kuchniCo roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden
Przysmaki KarolkiOgarnięcie bloga nie jest łatwe. Myślę, że dojdę do wprawy za jakiś miesiąc. Może w przerwie świątecznej uda mi się to zrobić. Miał być przepis na
Delicious Titbitsmiski z wodą - do moczenia rąk przez dwie osoby. Robienie klusek wymaga pracy zespołowej, żeby wszystkie w miarę jednocześnie się ugotowały. Posolić gotującą się wodę. Do ręki brać ciasto i formować z niej albo owalne kluski, albo okrągłe (wtedy polecam zrobić dziurkę w środku jak w kluskach śląskich - pyzy szybciej ugotują się w środku). Ważne żeby dogadać się z drugą(...)rozgrywa się we wsi Lipowo. Tym razem Weronika Nowakowska wyjeżdża na okres świąt Bożego Narodzenia do mamy, a Daniel Podgórski zostaje ze swoją rodzicielką. Może i dobrze, bo w Lipowie sporo się dzieje i policjant pracuje pełną parą nawet w te święta. Na zastępstwo za dwóch urlopujących się policjantów przyjeżdża z Warszawy dawna znajoma Podgórskiego
Weekendy w domu i ogrodziejuż po kolejnym listopadowym święcie, co oznacza, że najbliższe święta, których będę oczekiwać to Boże Narodzenie. Czas leci bardzo szybko, tak samo zresztą minął mi weekend. Zdążyłam jednak przygotować w domu pyzy z mięsem - i tak dziś prezentuję coś dla fanów nieco cięższego jedzenia :) Pyzy wyszły ciemne, ze względu na szybko ciemniejące surowe ziemniaki, jednak okazały się(...)odrobinie oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, potem wrzucamy mięso mielone i smażymy, aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie ciasta: 1 kg obranych ziemniaków gotujemy i gorące przeciskamy przez praskę. 2 kg obranych, surowych ziemniaków ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Starte ziemniaki odciskamy mocno z nadmiaru soku - sok zbieramy
psgotujemyPierniczki Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale
Pomysłowa kuchniaDzisiaj próba generalna pierogów w słodkim wydaniu na stół wigilijny. Oczywiście nie zabraknie na nim tych tradycyjnych z kapustą i grzybami, ale już od dłuższego czasu
Pieguskowa KuchniaCieniutkie pierniczki imbirowe prosto ze Szwecji. Po upieczeniu chrupiące, a po kilku dniach spędzonych w zamkniętym pojemniku miękną. U mnie już następnego dnia były pysznie
Nastoletnie WypiekanieŚwięta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta
Słodkie okruszki. Kto kojarzy korzenne ciasteczka z Lidla, które niestety można kupić tylko w okresie świątecznym? Te ciacha tradycyjnie wypieka się dzień przed dniem Świętego Mikołaja w Belgii
greenscarfJeśli lubisz bezę, to te ciasteczka są dedykowane właśnie dla Ciebie. Ja uwielbiam! Doskonałe z gorącą i gorzką kawą, na zakończenie Wigilijnej Kolacji. Polecam! Składniki
Kuchnia Pani WiosnyNie jestem szaloną wielbicielką barszczu. W ogóle do buraków mam stosunek ostrożny - smakują dość charakterystycznie, i poza buraczkami do obiadu przez długi czas nie widziałam dla
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTik-tak, tik-tak... mam wrażenie że zegar zwariował i odlicza czas szybciej niż powinien. Wyścigu z nim nie jestem w stanie wygrać. Ciągle mam coś
Przysmaki KarolkiIdealny sernik na święta Bożego Narodzenia. Dwa lata temu upiekłam ten sernik. Zrobiłam jeszcze końcowe zdjęcie na paterze z piękną błyszczącą glazurą i chciałam wstawić do lodówki. Kiedy go wkładałam, sernik ześlizgnął się z patery i cała jego zawartość znalazła się dokładnie między otwartymi drzwiami lodówki a podłogą.... Nawet się nie zdenerwowałam. Byłam raczej(...)smak śliwek, pomarańczy i oczywiście smak piernika. Jest wart tego, żeby go zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm) Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika
Kuchnia u Krysi