PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba
Kuchnia PaulettesJuż grudzień - czas na świąteczne przepisy! Na pierwszy ogień idą pełnoziarniste pierniczki - zdrowsza, duuużo zdrowsza wersja tradycyjnych bożonarodzeniowych słodkości :) Białą mąkę zastępujemy pełnoziarnistą, cukier - ksylitolem
Moje Kuchenne RewelacjeWigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu
W kuchni KatieŚwietny przepis na ciasto świąteczne dla tych, którzy są zabiegani albo nie potrafią piec. Wiem, wiem, że jak jest dobry przepis to zawsze powinno ciasto wyjść
Niezły MłynekJest. Pierwszy śnieg. Za jego sprawą aura nabrała zdecydowanie odmiennego charakteru. Powoli czuć atmosfere zbliżających się świąt (na co wskazuje nawet zmiana szaty graficznej na blogu;)). Nawiasem mówiąc, jak Wam się podoba?;) Ostatni tydzień był dla mnie bardzo wyczerpujący, co dało się także zauważyć poprzez moją nieobecność w blogosferze. Życie prywatne i zawodowe lubi płatać figle i zaskakiwać(...)składniki na ciasto zagnieść i wstawić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać ciasteczka w dowolnych kształtach. Piec około 10 minut na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Gdy wystygną przekładać kremem. Ciasteczka. Stwierdziłam, że będą dobrym pomysłem na początek świątecznego miesiąca. Powoli to właśnie one i inne wypieki poprzedzające Boże Narodzenie będą gościć
My simple kitchenszklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie : Zacznij od namoczenia żurawiny w alkoholu. Zalej żurawinę whisky lub rumem i zostaw do napęcznienia w czasie przygotowywania ciasta. Nastaw piekarnik na 160 st. Okrągłą tortownicę z odczepianym dnem wyłóż na spodzie papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz opaski. Odetnij nadmiar papieru na zewnątrz. Masło rozpuść w rondelku. Do benedera(...)piekarnika, i odstaw go go ostygnięcia. Po ostygnięciu wstaw sernik do lodówki najlepiej na 12-24h. Najlepiej więc sernik upiec dnia poprzedniego. SMACZNEGO! Idą Święta Bożego Narodzenia, to doskonały czas na pomyślenie o prezentach i przygotowywanych potrawach. Jeśli nie masz pomysłu, zachęcam Cię do zakupu książki ZAPACH ŚWIĄT której jestem współautorką. Książka
nietylkopasta.plMoje pierwsze pierniczki w tym roku..mam zapisanych kilka przepisów do wypróbowania i nie wiedziałam , który wybrać najpierw...no i wybrałam nowy przepis znaleziony na
Moje domowe kucharzenieUwielbiam cynamonowe smaki. Dziś zapraszam Was na przepis na ekspresowe ciasteczka cynamonowe. W moim domu remont, więc jeśli już chcę przygotować coś słodkiego musi, to być
Słodkie okruszkizastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu bardzo je lubię I nie tylko jeść – lubię(...)zagniataj aż do połączenia się składników. Powinna łatwo odchodzić od rąk i być elastyczna. Gdy będzie już gotowa owiń ją folią spożywczą i wstaw na 3 h do zamrażalnika. Ciasto wyjmij z zamrażalnika, podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz podsypać więcej mąki lub rozwałkować
365 dni dookoła kuchniMikołajkowe czekoladowo-owsiane ciasteczka zostały pożarte (sic!) zanim przyszedł Mikołaj.Najwidoczniej ktoś tu lubi mocno czekoladowe i pełne zdrowia ciasteczka, więc na zdrowie!Cykl wypieków słodzonych
CzarnawisienkaPierwszy post w nowym roku będzie powrotem do tego starego, gdyż pozostał mi przepis na sernik czekoladowy, który zagościł na moim świątecznym stole, a którego nie
Smakołyki BerenikiNie znam nikogo, kto by nie lubił pierogów. Można nie lubić jakiegoś konkretnego farszu, ale ogólnie pierogi wszystkim smakują. W moim domu rodzinnym
To co kochamDawno już po Świętach, ale są takie smaki, za którymi się tęskni. Przez cały rok wyczekuję Wigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. A
Obiad gotowyLekka rolada o smaku piernika, żurawiny z pomarańczem. Możemy zaskoczyć nią gości w święta i nie tylko. Nie jest przesłodzona, lekko kwaskowa.
wesoła kuchnia"Tydzień, jeszcze tylko tydzień! Rodzina, spokój, dekoracje i pyszne jedzenie :) Kto z Was już nie może się doczekać? Macie pomysły na tegoroczne dania świąteczne? Ja już
Słodkie Przyjemności