Stara, sprawdzona receptura na piernik staropolski przydaje się również przy wypieku pierników. Pierniki wypiekane wg tej receptury są przepyszne. Po odleżeniu 3-4 dni
Walijskie Pichceniegranicą zaczęłam się mocniej zastanawiać nad tradycjami kulinarnymi innych państw. Dlaczego, gdy my przygotowujemy postną Wigilię, to inni pieką ogromnego indyka? Dlaczego, choć świętujemy Boże Narodzenie, to robimy to zupełnie inaczej? Pamiętam swoje pierwsze Święta we Francji. Podczas gdy my zasiadaliśmy do odświętnej kolacji - u sąsiadów było coś na wzór prywatki. Na naszych stołach gościły zupełnie inne dania(...)sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny. Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie 50 minut
Przysmaki Karolkiwyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Tradycja zobowiązuje nas podwójnie, bo mieszkamy w stolicy piernika - Toruniu :) W związku z tym odkąd jestem na diecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania(...)Przygotowanie:Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinać ciasteczka i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni
głodny alergikDziś zapraszam Was na szybkie paszteciki do czerwonego barszczu . Proste, pyszne, pełne smaku. Do przygotowania nadzienia wykorzystałam pasztet z perliczką Duda . Czy wiecie, że… mięso
Słodkie okruszkiJa już po "piernikowaniu" w tym roku ;). Na tegorocznych święta nie będzie u mnie tradycyjnych pierniczków na miodzie, będą pierniczki na melasie trzcinowej. Swój
Nastoletnie WypiekanieŚwięta i karnawał to czas spotkań z rodziną, znajomymi i przyjaciółmi. Często są to spotkania "obficie zakrapiane", prawda? Nie mówimy o tym głośno
Codzienna kuchnia niecodziennaWigilie, jakie prezenty zakupic dla najblizszych itp.Przyznam, ze ja potraktuje te swieta troche po macoszemu. Podobnie jak rok temu spedze je wsrod kartonow i paczek roznej wielkosci odliczajac dni do przeprowadzki. Dochodze do wniosku, ze to juz chyba tradycja, ze przeprowadzam sie w okolicach Swiat Bozego Narodzenia. Tak bylo rok temu i 5 lat temu.Jednak juz nie moge(...)maki.Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie.W ksiazce napisano by ciasto podzielic na dwie czesci i na blasze wylozonej papierem do pieczenia i posmarowanym maslem uformowac dwa placki o wysokosci
Przysmaki KarolkiJeżeli nie lubisz czekolady, to nie czytaj dalej tego wpisu. Bo dziś przygotowałam coś specjalnego dla wszystkich czokoholików. Sama należę do tej grupy, więc wiem, że
Słodkie PrzyjemnościŚwięta to także słodkości! Mak, korzenne przyprawy i bakalie są wyznacznikami świątecznych wypieków i ciepłych potraw, jak na przykład makiełki, czy kutia. Skorzystałam z
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDziś zaczynam oficjalnie przygotowania do Świąt. Boże Narodzenie to mój ulubiony okres w roku, a niestety ostatnio tak się składa, że grudzień to dla mnie także czas tysiąca obowiązków, kończenia projektów i tysiąca innych rzeczy, których nawet nie mogę spamiętać. Trochę mi smutno, że nie wygląda to jak w bajce – spokojny, wieczorny relaks przed świątecznymi filmami, w kubku(...)bajki. Na stoliku stoi samotna Gwiazda Betlejemska, nie ma choinki ani innych ozdób. Jedynie zapach świąt unosi się po pokoju. To za sprawą szybkiego piernika korzennego, który przygotowałam dziś w przerwie na drugie śniadanie Zróbcie sobie go także, to taka mała namiastka świąt Szybki piernik korzenny 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu
365 dni dookoła kuchniGotowanie na Wigilię rozpoczęte- dziś USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI . Do tej pory korzystałam z gotowych uszek, ale zdecydowałam, że W tym roku będą własne. Troszkę
Kuchnia BeatyKruche zawijaski makowe to małe ciasteczka, które możemy przygotować w każdym momencie roku, jednak w okresie świąt będą smakować nam szczególnie, gdyż masa makowa ściśle
Smakołyki Berenikiświęta to święta! Vörtbröd - to szwedzki chleb świąteczny z mąki żytniej i pszennej, oraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma różnymi ciepłymi(...)Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej razowej 100 g letniej wody Do odżywionego 12 godzin wcześniej dodaj wodę i dokładnie
Grahamka, weka i kajzerka