Czy słodycze zawsze muszą być niezdrowe? Trufle z dzisiejszego przepisu to nie do końca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka
Karo in the KitchenCzy słodycze zawsze muszą być niezdrowe? Trufle z dzisiejszego przepisu to nie do końca grzeszne przyjemności – połączenie kremowego serka, masła orzechowego i czekolady to elegancka, słodka
Karo in the KitchenW większości domów pełną parą ruszyła już produkcja świątecznych pierników. Ja w tym roku trochę przewrotnie pierników nie piekę, ale jeśli macie na nie ochotę to
Bon appetit mon amieSkładniki: mąka ryżowa pełnoziarnista lub orkiszowa 2 szklanki jaja duże 3 sztuki olej rzepakowy 3/4 szklanki posiekane orzechy włoskie 1/2 szkl burak 2 sztuki (dość
AZgotuj!Chociaż kalendarz adwentowy zawsze rusza 1 grudnia, to u mnie odliczanie do Świąt zaczyna się od Mikołajek. Może dlatego, że w dzieciństwie jak dostawałam na
Pełny talerzJuż od dawna miałam ochotę na pierogi a'la mięsne, ale że nie jestem fanką ich lepienia, zawsze nie było właściwego momentu. Zbliżające się święta
wegujemyJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich
Kuchnia domowa AniŚledzie są tanie, zdrowe, niskokaloryczne. Bogate w białko, witaminy i mikroelementy. I choć jest to tłusta ryba ma niewiele kalorii. Dań na śledzie jest
AZgotuj!Na świątecznym stole wśród przygotowanych wypieków nie może zabraknąć pierniczków. Te aromatyczne, korzenne ciasteczka to totalny klasyk, jednak aby trochę urozmaicić tradycję pomyślałam o stworzeniu wariacji
Słodkie PrzyjemnościPrawdopodobnie każdy z Was zna ten smak :) Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie
My Culinary ArtGrudzień to czas wyjątkowy. Na ulicach, w sklepach i domach pojawiają się choinki z bombkami a w oknach rozświetlają się gwiazdy. W sklepach coraz więcej ludzi
Kuchnia w oparachZamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy
Smakołyki AsiAdwentowe rogaliki migdałowo-waniliowe czyli słynne Vanillekipferl – cudowne, kruche, rozpływające się w ustach rogaliki prosto z Austrii, podobno z samego Wiednia :) kilka lat temu trafiłam
Pociąg Do KuchniPrzyznam szczerze, że na święta nie upiekłam jeszcze żadnych pierniczków i dopiero wszystko przede mną. Pewnie zacznę swoje „pierniczenie” już jutro, a
FitkotProblem choinki dalej nie jest rozwiązany. Poczekam na dzień wolny to może coś sensownego wymyślę… a na razie muszę opracować sobie plan co i kiedy
UgotujmyTo.plKochani dzisiaj zapraszam Was na ciasto od początku do końca wymyślone przeze mnie. Bardzo miałam ochotę na ciasto, które w smaku będzie przypominało baton z karmelem
SMYKWKUCHNI