Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiCiasteczka dyniowe z cynamonem zachwycą smakiem nie tylko wielbicieli smakołyków z użyciem purée z dyni, ale także fanów cynamonu i pierników. Dodatek cynamonu oraz sody upodabnia
Smakołyki BerenikiŚwięta, Święta... I po Świętach. Jak mawia Tatuś. Tyle czekania, tyle pracy, a mijają tak szybko... I patrzę na moją choinkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRolada buraczkowa ze śledziami to moje tegoroczne odkrycie. Połączenie buraków i śledzi jest bardzo popularne dlaczego więc nie zestawić tego w nieco inny, bardziej elegancki sposób
Pieguskowa KuchniaCiasto o niesamowitym i niepowtarzalnym smaku. Jest w smaku bardzo subtelne, dodatek mięty sprawia że jest lekkie i niesamowicie odświeżające. Dla prawdziwych koneserów i łasuchów ;-) Ciasto
SMYKWKUCHNIWitajcie:) W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i
IzabelawkuchniZa jednym zamachem załatwimy trzy przepisy. Było pysznie. Szkoda, że nie należę do osób, które lubią lepić uszka. Do pierogów jeszcze mam cierpliwość i to by
KardamonovyPo raz pierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta
Kraina Miodem PłynącaJeszcze w świątecznym klimacie. W planach miałam struclę makową, jednak tym razem ciasto drożdżowe sprawiło mi psikusa. Już w chwili wyrabiania czułam, że coś jest nie
mojewypiekiinietylkoWe wtorek kupiliśmy ostatnie prezenty; teraz leżą w pokoju gościnnym na kanapie, krzesłach i podłodze, i czekają, aż wreszcie będę miała czas zapakować te, których w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a to już zupełnie inna bajka i zupełnie nowy zestaw życzeń dla Was.W 2015 roku życzę Wam przede wszystkim odwagi w realizowaniu marzeń! To bliskie mi życzenia, bo kieruję(...)mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczoremNie potrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiniony tydzień był wyjątkowo nieudany. Niby zapowiadał się całkiem dobrze, ale już przy wtorku wszystko zaczęło się psuć, a w środę okazał się katastrofą. I tak
Przysmaki KarolkiFarsz:1 kg pieczarek½ kg kiszonej kapusty1 cebulasólpieprzoliwa do smażeniaCiasto drożdżowe:500 g mąki1,5 łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki
Świat Domowej KuchniGdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak?, a może z mąką żytnią?. Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne
Apetyczna babeczka