Ten weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli przekonuję się, że prawie każdą recepturę da się przerobić na zdrowszą wersję. Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne biscotti - wywodzące się z Toskanii podłużne
Chilli Czosnek i Oliwa„Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”. Te słowa wypowiedziane przez Hipokratesa jak najbardziej oddają charakter… miodu. Jeden z najcenniejszych produktów, jaki dała nam
mojewypiekiinietylkoWitam Was cieplutko :) Wkrótce Boże Narodzenie. Powoli już planuję świąteczne smakołyki. Chciałabym czymś wyjątkowym zaskoczyć rodzinę. Myślałam o torcie piernikowym i taki właśnie wykonałam na ,,próbę''. I nie ukrywam, że pyszny wyszedł, mocno piernikowo-cynamonowy z powidłem śliwkowym domowej roboty, uważam, że takie powidło jest najlepsze, pysznie smakuje i pięknie pachnie. Początkowo mój tort miał wyglądać inaczej, miałam w głowie(...)około 250 ml ) Wykonanie pysznego piernikowego tortu: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na pięć równych części. Pierniczki: Jedną część wałkujemy
IzabelawkuchniKiedy zdecydujecie się na emigrację, kluczową sprawą jest nauczenie się języka tubylców. Nawet jeśli wszyscy (teoretycznie) znają angielski, będą na Was patrzyć przychylniejszym okiem, gdy spróbujecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkończyły mi się puszki! Nie mam miejsca na więcej pierniczków. Hmm... Może to jakiś znak...? Na szczęście w niedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNa świąteczny obiad podaję z reguły coś, czego nie gotuję zbyt często. Do takich potraw należy właśnie boeuf Stroganow. Potrawa ta została wymyślona w XIX wieku
Codzienna kuchnia niecodziennaZa oknem coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a myśli coraz częściej krążą nad świątecznym menu. Jak co roku chcąc zachwycić bliskich udoskonalam receptury
Rozpustne gotowanieUwielbiam kasztany. Tak, te, które znajdujemy w parku zbieram ochoczo i trzymam w kieszeni kurtki na szczęście, albo w domu dla ozdoby - cudnie błyszcząca, brązowa skórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOrzechy w cukrze zawsze kojarzą mi się z dwiema rzeczami – jarmarkami bożonarodzeniowymi i cenami jak PKB średniego państwa w Afryce, który mógłby wywołać zamieszki. Nie jestem
ladykitchenprzed Bożym Narodzeniem w domu bliskiej koleżanki z liceum. Jej mama ucierała właśnie ciasto na keks, a my siekałyśmy bakalie. Nie pamiętam, czy próbowałam tego wypieku, może nie zdążyłam, pamiętam jednak, że potem w domu szukałam jakiegoś przepisu na tradycyjny keks. Znalazłam w sfatygowanej, wielkiej książce kucharskiej Mamy. Strona 503. Razem z bratem utarliśmy pyszne ciasto i od tego czasu(...)ciasta. Jednak nie otwierajmy piekarnika przed upływem 30-35 minut. Jeśli wierzch ciasta jest już odpowiedni, a środek wymaga dalszego pieczenia, można ciasto przykryć pasem folii aluminiowej. Mój keks w dawnym piekarniku zawsze pękał podczas pieczenia i bardzo mi się to podobało. W tym roku pierwszy raz lekko pękł w nowym piekarniku i tym samym ucieszył mnie :) . Ciasto wyjmuję
I tu będę miała takie teUwierzycie, że już jutro pierwsza niedziela Adwentu? Mi ciągle jakoś ciężko przyjąć to do wiadomości. Owszem, był już pierwszy śnieg, i to całkiem obfity, zniknął jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, święta i po świętach... Została choinka, miłe wspomnienie i pusta micha po makówkach... No właśnie - MAKÓWKI - obowiązkowa potrawa
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESałatka jarzynowa to danie, które pamiętam jeszcze z okresu dzieciństwa. Zawsze czy to na imieniny rodziców czy to na Święta, robiona była solidna micha
Mieszam w Garnku