Delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką jagodową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim
Podróż w kulinariaSporo czasu spędziłam wykrawając świąteczne pierniczki, bo chciałam wypróbować różne opcje. Każdy z tych przepisów jest nieco inny, ale myślę, że warto spróbować :) Mimo, że niestandardowe
FitKotPierniczki odrazu pulchne i mięciutkie. Pachnące przyprawami. Rozpływają się w ustach. Mimo kilku etapów robienia są naprawdę szybkie do zrobienia. Zapraszam... Skala smaku 10/10- RADY 1
Kubki smakuSiódma czterdzieści. Budzik. Drzemka. I jeszcze pięć minut.Otwieram oczy. Przecieram je ze zdziwieniem - w pokoju jest zupełnie ciemno. Owszem, zdążyłam się już przyzwyczaić, że wstając przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiewamy czasem z C. dziwne poranki. Dziwne dlatego, że bywa to nasze jedyne wspólne kilkanaście minut w ciągu dnia. Dziwne dlatego, że on jest już po
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta już niebawem więc na pewno wszyscy piekący:) mają na myśli wypieki, które wzbogacą świąteczny stół. Tym niezdecydowanym chcę zaproponować pyszny piernik herbaciany
Kubki smakuTen kompot to napój, który albo się lubi, albo omija szerokim łukiem. Chyba w niewielu domach pojawia się ona na Wigilię, właśnie z tego powodu, że
Mieszam w GarnkuW ciągu tygodnia, jak zwykle, brakuje mi czasu i chęci na pisanie długich postów. Generalnie, przesiadywanie przed laptopkiem zdecydowanie straciło na atrakcyjności ostatnimi czasy. Zamiast tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzas Świąt, to czas pysznych i wyszukanych wypieków, nietuzinkowych połączeń smakowych, jak i czas sprawiania bliskim wiele radości. Czas oczekiwania na Święta, to
SMYKWKUCHNITen weekend był dla mnie niesamowicie miłą niespodzianką. Jak wspominałam w poprzednim wpisie, planowaliśmy krótki wyjazd do Kopenhagi. Okazało się jednak, że w czasie, który wybraliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzePogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePowoli przekonuję się, że prawie każdą recepturę da się przerobić na zdrowszą wersję. Dziś mam dla Ciebie przepis na pyszne biscotti - wywodzące się z Toskanii podłużne
Chilli Czosnek i Oliwa„Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”. Te słowa wypowiedziane przez Hipokratesa jak najbardziej oddają charakter… miodu. Jeden z najcenniejszych produktów, jaki dała nam
mojewypiekiinietylkoWitam Was cieplutko :) Wkrótce Boże Narodzenie. Powoli już planuję świąteczne smakołyki. Chciałabym czymś wyjątkowym zaskoczyć rodzinę. Myślałam o torcie piernikowym i taki właśnie wykonałam na ,,próbę''. I nie ukrywam, że pyszny wyszedł, mocno piernikowo-cynamonowy z powidłem śliwkowym domowej roboty, uważam, że takie powidło jest najlepsze, pysznie smakuje i pięknie pachnie. Początkowo mój tort miał wyglądać inaczej, miałam w głowie(...)około 250 ml ) Wykonanie pysznego piernikowego tortu: 1. Ciasto: Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny. 2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na pięć równych części. Pierniczki: Jedną część wałkujemy
Izabelawkuchni