We wtorek kupiliśmy ostatnie prezenty; teraz leżą w pokoju gościnnym na kanapie, krzesłach i podłodze, i czekają, aż wreszcie będę miała czas zapakować te, których w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŻyczeniaNa Święta Bożego Narodzenia życzyłam Wam przede wszystkim spokoju, odpoczynku, pyszności na stołach i zwolnienia tempa. Mam nadzieję, że się spełniło. Nadchodzi jednak Nowy Rok, a to już zupełnie inna bajka i zupełnie nowy zestaw życzeń dla Was.W 2015 roku życzę Wam przede wszystkim odwagi w realizowaniu marzeń! To bliskie mi życzenia, bo kieruję(...)mąki pszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczoremNie potrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiniony tydzień był wyjątkowo nieudany. Niby zapowiadał się całkiem dobrze, ale już przy wtorku wszystko zaczęło się psuć, a w środę okazał się katastrofą. I tak
Przysmaki KarolkiFarsz:1 kg pieczarek½ kg kiszonej kapusty1 cebulasólpieprzoliwa do smażeniaCiasto drożdżowe:500 g mąki1,5 łyżeczki drożdży instant2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soliok. ½ łyżeczki gałki muszkatołowej¾ szklanki
Świat Domowej KuchniGdyby tak można było bezkarnie podjadać pierniczki, ale jak?, a może z mąką żytnią?. Moje pierwsze żytnie pierniczki, zdrowsze od tradycyjnych, a do tego takie pyszne
Apetyczna babeczkaPodczas przygotowań do świąt, wcześniej czy później trafi nas szlag. Taki piękny, imponujący, prosto z jasnego nieba. Pomóc może wtedy albo mantra, albo palenie marichuanen
ladykitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiTo już czas na świąteczne wypiekanie i ozdabianie pierniczków. W tym roku moje serce skradły pomarańczowo-piernikowe ludziki. Chociaż mniejsza o kształt, użyjcie takiego jaki lubicie
Fitsweet.meTo już czas na świąteczne wypiekanie i ozdabianie pierniczków. W tym roku moje serce skradły pomarańczowo-piernikowe ludziki. Chociaż mniejsza o kształt, użyjcie takiego jaki lubicie
Fitsweet.meDo świąt zostało 7 dni. Czas zabrać się już tak na poważnie za świąteczne przygotowania. Ambitnie zaczęłam od prezentów. Niestety zadanie mnie zupełnie przerosło…
365 dni dookoła kuchniPierniczki brukowce Brukowce, to pierniczki z długą tradycją. Nazwę zawdzięczają sposobowi przygotowania. Uformowane kuleczki układamy obok siebie w foremce. Podczas pieczenia pierniczki łączą się, a stykając
Pełny talerzokresów w roku – przed Świętami Bożego Narodzenia. Jest to czas świątecznych jarmarków, które odbywają się właściwie w każdym większym mieście, podobnie jak u nas. Jarmarki tworzą niepowtarzalną okazję do zapoznania się nie tylko ze świątecznymi zwyczajami, ale także lokalnymi produktami i przysmakami typowymi dla danego kraju (nie tylko na Święta). Można też zakupić(...)spożywających punč jeszcze przed 10-tą rano. Jest naprawdę wesoło … :) Koniecznie spróbujcie również Trdelník ! Gwarantuję, iż będzie Wam smakować. Kosztuje około 50 koron czeskich. Tak naprawdę jest to tradycyjne ciasto pochodzące ze Słowacji, ale kto by o tym pamiętał! Ci z Was, którzy byli na Węgrzech zapewne mieli także okazję go spróbować. Równie popularne w Czechach, słodkie ciasto nawijane
Garniec MagalieWigilia to wyjątkowy czas. Jednoczymy się przy stole zastawionym wyjątkowym jadłem. Wraz z opłatkiem dzielimy się dobrocią. W blasku świec wirują życzenia, płyną w przestrzeń z
W mojej kuchniWczoraj, mimo niedzieli, ze snu wyrwał mnie dźwięk budzika. Na szczęście nie o tak drastycznej porze jak co dzień! Gdy otworzyłam oczy, zobaczyłam, że okno nad
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po
Mieszam w Garnku