Nie wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc
To co kochamSkładniki: dno ciasta Około 2 szklanek pokruszonych herbatników 1 łyżka cukru 3/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki masła miękkiego sernik 500g twarogu sernikowego 1szkl. Cukru ciemnego 3
w mojej kuchniTradycyjny polski wypiek który króluje nie tylko na świątecznych stołach, bo święta to nie wykwintne przekładane torty nie wiadomo czym, udziwnione masy , to
Wanilia i KardamonŚledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź pod pierzynką… Nie! Dzisiaj sałatka śledziowa z burakami, ziemniakami i jajkiem. Święta to czas, kiedy śledzi
Mieszam w GarnkuJak już ostatnio wspominałam, nie lubię czekać kilka dni, a tym bardziej kilka tygodni na ciasto/ ciasteczka. Jak wiadomo większość pierników musi swoje odleżeć i odczekać
dom-agi.plTylko ja jestem tak zdolna, żeby przyjść na spotkanie czterdzieści minut przed czasem, a i tak się spóźnić. Brzmi nielogicznie...? Już wyjaśniam.Wczoraj miałam umówione spotkanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomiwróżba „pączkowa”. Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić swój „pączek-przepowiednię” i uruchomić(...)Andrzej ze śniegiem przybieży ,sto dni śniegu na polu leży. Śnieg na Andrzeja dla zboża zła nadzieja. Jeżeli na Andrzeja wiatr i mgła ,to od Bożego Narodzenia będzie sroga zima. Gdy w Andrzeja deszcz lub słota w grudniu drogi bez błota. Na św. Andrzeja trza kożucha dobrodzieja. Czy wróżby andrzejkowe należy traktować poważnie? Nie jestem wróżką
Kulinarny karnet ChristopheraDobry sprzęt, nawet w niewielkiej kuchni, w 10 - piętrowym bloku to podstawa. Wielogodzinne gotowanie staje się czystą przyjemnością, a rodzinne przygotowywanie potraw, zwłaszcza teraz, przed świętami Bożego Narodzenia, to wspaniała zabawa i okazja do rodzinnego, wielopokoleniowego przyrządzania dań! Lubię ten przedświąteczny czas, wszystko dokładnie rozplanowane, zakupy produktów spożywczych, gotowanie i poszukiwanie prezentów dla najbliższych. Dzięki opracowanemu planowi(...)patelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas, bo już zaczynam powoli realizować moje plany kulinarne na ten świąteczny czas. Trzy przedmioty odmieniły moją kuchnię i sprawiły
Moja smaczna kuchniaŚwięta, święta i po świętach... Może trochę spóźniony, ale przedstawiam pyszny przepis na typowo wigilijną potrawę, jaką jest kulebiak z kapustą
Wyprawy kulinarneMocno grzybowa, niezwykle aromatyczna, pachnąca lasem i grzybami zupa to świetny pomysł na potrawę wigilijną. Podana z zakręconymi, nafaszerowanymi grzybami połączonymi z delikatnie ostrą cebulką sakiewkami
Szalona Kuchnia EwelinyDo niedawna temat domków piernikowych był mi zupełnie obcy. Aż w końcu po namowach mojej córki postanowiłam jej ulec i ten pierwszy domek z piernika powstał
Radość kipiąca uśmiechem.Wczorajszy dzień był pechowy. W piątek upiekłam pierniczki, w sobotę z samego rana zostały polukrowane. Następnie miała się odbyć kolejna partia pieczenia, ale nic z tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubiegłym roku grzyby obrodziły na tyle, że zapas suszonych został tylko nieznacznie uszczuplony na czas Bożego Narodzenia. W moim domu bardzo lubimy pizzę z grzybami, w związku z tym pomyślałam, że zrobię z suszonymi. To był strzał w dziesiątkę 🎯 Składniki (na 4 porcje): 3 garście (kobiece) suszonych grzybów 300 g mąki chlebowej 15 g świeżych drożdży(...)namnożone drożdże. Wyrobić dokładnie na gładkie ciasto odchodzące od ręki. Ciasto uformować w kulę i polać łyżką oleju. Wyrobić ponownie (krótko). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Krótko wyrobić i uformować w dysk. Rozwałkować na koło o średnicy ok. 40 cm, formując wokół wyższy rant. Ciasto przełożyć na blachę. Cebulę obrać
Weekendy w domu i ogrodzieTen przepis na bigos jest moim ulubionym i korzystam z niego nie tylko na święta. Bigos przygotowuję również na urodziny czy imprezę, jednak
Ekspansja smaku