oknem śnieżny krajobraz niczym ze świąt Bożego Narodzenia. Tymczasem w kuchni Agaty już bazie i rzeżucha wysiana w kolorowym pojemniku. Co za kontrast! Niesamowicie przyjemnie jest u być. Tymczasem niektórzy myślą o zbliżających się świętach jak o obowiązku. Przygotowania do świąt przecież bywają męczące. Wiele osób stawia przed sobą tyle zadań, że potem brakuje już(...)humor. Zwłaszcza gdy przypominają małe cudeńka kunsztownie ozdobione. Aż szkoda je wtedy zjadać. Takie babeczki warto przygotować na święta. Nie tylko będą perfekcyjnie smakować, ale także ich wykonanie okaże się wspaniałą zabawą, do której warto włączyć dzieci. Przed świętami jest czas na bycie razem, a kuchnia doskonale się do tego nadaje. Agata proponuje dla wszystkich, którzy chcą
KulinarneImpresje.plPisałam już ostatnio, że uwielbiam biscotti. Do tej pory jednak nie pojawiały się na blogu, nie piekłam ich też tak często, jak bym chciała. Sama nie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim domu Boże Narodzenie to zapach goździków, cynamonu i pomarańczy. To czas wspólnego wypiekania pierniczków, lepienia pierogów i komponowania wigilijnego menu. To w końcu moment kiedy przy wspaniałej atmosferze spędza się wspólnie czas. Od lat znacznie bardziej cenię sobie magię czasu poprzedzającego święta aniżeli samą Wigilię. Świąteczne menu kompletuję z dużym wyprzedzeniem, w ten sposób przygotowując się(...)miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt. Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia
Mango PapajaZ pewnością wielu z Was przygotowuje już świąteczne menu. U nas nie może zabraknąć śledzika. Przygotowuję go w postaci sałatki z dodatkiem orzechów włoskich. Całość znika
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitam Was cieplutko :) Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik
IzabelawkuchniNa co dzień nie piekę ciasteczek. Jeśli już mam ochotę na tego typu słodkości, przyznam z niechęcią, że idę do pobliskiego sklepu i kupuję małą
Przysmaki KarolkiW naszym domu zapachniało Świętami. Choć przed nami jeszcze miesiąc wyczekiwania, sprzątania, planowania i dekorowania to myśli już coraz częściej krążą wokół
Rozpustne gotowanieW związku z tym, że niedługo święta szaleje z pierniczkami. Lubie mieć zawsze coś do kawy w pudełku, a że ciasteczka te mogą długo
Kubki smakuCałkiem niedawno zostałyśmy zaproszone do poprowadzenia charytatywnie warsztatów kulinarnych dla dzieci. Pomysł nam się spodobał, ale uświadomiłyśmy sobie wówczas, że znamy się od wielu, wielu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio wybierałam się do Karoliny, i (jak zwykle zresztą) postanowiłam jej coś upiec. Musiało to być jednak coś szybkiego i prostego, z marginalną możliwością porażki. Tego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeW poniedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMam dla Was propozycję na świąteczne babeczki. Szybkie do zrobienia piernikowe choinki robią furrorę na świątecznych spotkaniach. Nasze dzieciaczki mogą nam pomoc w przygotowaniach i udekorować
Rusty ForkWielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego(...)pieprz. Wyłączamy ogień i pozwalamy farszowi przestygnąć. Gdy będzie już chłodny próbujemy jeszcze raz i doprawiamy w miarę potrzeby. Najlepiej przygotować go dzień przed, by miał szansę się "przegryźć". Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki pszennej ok. 1 i 1/2 - 1 i 3/4 szklanki gorącej wody lub mleka 2 łyżki oleju kokosowego sól do smaku Do miski przesiewamy mąkę
Cooking MonsterNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomi