Tort makowo – orzechowy bez laktozy – Zapraszam na pyszny, bardzo aromatyczny tort z makiem i dużą ilością orzechów włoskich i laskowych. Do przygotowania tortu użyłam mleka migdałowego
Mała CukierenkaBarszcz czerwony- zupa, która wyśmienicie smakuje na co dzień, jednak większość z Nas kojarzy ją głównie z potraw na wigilijnym stole, ponieważ jest ona nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. O ile u teściowej króluje równie świąteczna klasyka jak zupa grzybowa, tak w moim rodzinnym domu nie może zabraknąć właśnie barszczyku! Barszczyku o wyrazistym i zdecydowanym smaku(...)wody. Grzyby przełożyć do blendera, wbić 2 jajka i zmiksować, a następnie masę przełożyć do miski, dodać mąkę, kaszę mannę, doprawić solą oraz pieprzem i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki (jeżeli ciasto się klei dłoń podsypać mąką). Gotować we wrzącej, osolonej wodzi, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Barcz czerwony przygotować wg zaleceń producenta. Gorący
Kraina Miodem PłynącaNiby już po Świętach, ale dzięki weekendowi, to tak nie do końca. Mam nadzieję, że jeszcze przez kilka dni nie będziecie rozbierać choinek. A może
Pełny talerzSezon na pierniczki w pełni. U mnie są one na tyle lubiane, że muszę upiec naprawdę dużą ilość, aby zostało coś do Świąt. Większość znika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki"Są tu jacyś spóźnialscy? Nie macie zbyt dużo czasu na świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo
Słodkie PrzyjemnościJuż za chwilę, już za momencik Mikołajki, a dosłownie chwilę później Święta. Dlatego nie ma na co czekać, trzeba korzystać z ego okresu i
Słodkie PrzyjemnościPieszczotliwie ochrzczone "błotnikami" ... Bo wyglądają trochę jak ulepione z błota. :) Jednak ... Cały ich urok tkwi w smaku - mocno czekoladowe, z kawałkami czekolady, orzechów włoskich i z
Garniec MagalieCoraz bliżej do Świąt. Nie wyobrażam sobie wigilijnej kolacji bez czerwonego barszczu z uszkami. Dlatego dziś podzielę się z Wami moim przepisem na domowe uszka
Słodkie okruszkiW naszej kuchni powoli nastaje świąteczny czas. Lampki wyciągnięte, gwiazda betlejemska kupiona i mimo że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wiele dni to już
Kolizje SmakówPrzepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis
Kolorowy PrzepisownikDziś podzielę się z Wami jeszcze jednym słodkim przepisem, który możecie przygotować w ostatniej chwili – szybkie kokosanki z marmoladą. U nas w domu uwielbia się
Słodkie okruszkiA teraz czas na tort Rafaello. Proponuję przepis na prosty i pyszny tort o smaku kokosowym. Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Ja
paapilotkaaJak już wiecie (w końcu piszę o tym nieustannie), rozpoczęłam praktyki w cukierni. Dzisiaj podpisałam kontrakt na dwa lata i sześć miesięcy (tyle trwa nauka); za
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją
Smakołyki Berenikikiedy mamy Święta Bożego Narodzenia oraz Sylwester to doskonały czas aby podzielić się z Wami przepisem na domowe alkohole. W tamtym roku zaproponowałam Wam likier piernikowy z czekoladową nutą – przepis TUTAJ . Dziś przyszła pora na bardziej wytrawną propozycję, a mianowicie nalewkę ze śliwek. Dla mnie są one nieodzownym elementem Bożego Narodzenia i wprost(...)powstały z zasypanych śliwek oraz płyn z zalania mieszamy razem i odstawiamy na 3-4 dni, najlepiej w chłodne miejsce. Śliwki można znów zasypać cukrem i wykorzystać np. do ciasta. Smacznego
Życie ze smakiemDla mnie święta obowiązkowo pachną choinką i piernikami, dlatego postanowiłam to połączyć ;) Strasznie lubię przygotowywać różne dekoracje bożonarodzeniowe, jest to dla mnie niesamowita radość
Czerwona Porzeczkawcześniej i dzięki temu mieć mniej do zrobienia w samą Wigilię. Rybę po grecku, podobnie jak karpia, jada się właściwie raz w roku właśnie w Święta Bożego Narodzenia, a szkoda bo to bardzo smaczna potrawa i warto włączyć ją do codziennego menu. Ryba po grecku Składniki : 1 średnia cebula 1 duży ząbek czosnku(...)odstawić. Przygotowanie ryby: Rybę opłukać, położyć na talerzu aby obeschła, lub osuszyć ręcznikiem papierowym. Na głębokim talerzu wymieszać 3-4 łyżki mąki z wodą, tak aby powstało gładkie, gęste ciasto, lekko posolić. Na patelni rozgrzać olej. Filety ryby lekko oprószyć mąką, następnie maczać w cieście i kłaść na mocno rozgrzany olej. Smażyć po kilka minut z każdej strony, aż ryba
Codzienne GotowanieKolejny, po lekkim keksie , uzdrowiony świąteczny przepis. W te święta już go raczej nikt nie wykorzysta, ale może za rok...? Poza tym, to równie
chili & sugar