tylko te co widać :) a zdjęcia robiłam następnego dnia po pieczeniu :) Kiedyś w moim domu nie piekło się pierników i pierniczków na Boże Narodzenie. Ja to jakiś czas temu zmieniłam i teraz nie tylko piekę na każde Święta, ale też ozdabiam nimi dom i choinkę :) pachną cudnie! :) Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 100 g margaryny Palma spółki Bielmar(...)przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około 4-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie serduszka). Piekarnik nagrzewamy do około
Kolorowy PrzepisownikDzień dobry :-) Ostatnio czasu jakoś bardzo mało, szczególnie na wymyślanie ciast. Na weekend musiałam zrobić, więc sięgnęłam po przepis z bloga Kasi Guzik Gotuję bo lubię
kruche babeczkiPierwszy raz robiłam i jestem zadowolona :) Będzie na święta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru
Szczęśliwa kuchniaPierwszy raz robiłam i jestem zadowolona :) Będzie na święta :) Składniki na spód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjnie powinno się je przygotować na około miesiąc przed świętami ale jeśli o tym zapomnieliśmy to mam dla Was dobrą wiadomość. Istnieją też przepisy na tzw „ostatnia chwilę” i taki właśnie chciałam dzisiaj zaprezentować. Wystarczą 2-3 dni i pierniczki są miękkie i smaczne(...)masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami
Pyry na GazPrzepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą(...)takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego
Zakątek rozkoszy kulinarnychKochani, przede wszystkim chciałabym Wam życzyć wesołych, zdrowych, pogodnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas upłynie Wam w spokoju i w rodzinnej atmosferze :) U mnie wszystko już przygotowane, można zaczynać świętowanie. Przed chwilą skończyłam wraz z siostrą dekorować ostatnia partię pierniczków. Robiłyśmy je na ostatnią chwilę, ale wyszły świetnie, więc chaiałabym się z wami podzielić(...)naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 8-10 minut. Studzimy na kratce, po ostudzeniu dekorujemy
Zawsze głodna!Wypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam na stronie Kotlet.tv, jednak jest na tyle fajny, że ze spokojnym sumieniem dziele się nim z Wami :) Dodatkową „wisienką na torcie” jest przepiękne wykończenie babeczki w postaci renifera Rudolfa (podpatrzone(...)łyżki cukru pudruW misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką. Powstałe ciasto nakładamy do papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy
Kolizje SmakówChociaż wielu osobom kruche ciastka Cranberry Noel kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia - ja takich skojarzeń nie mam. Po prostu bardzo lubię dodatek kwaskowej żurawiny w wypiekach, stąd pomysł na upieczenie ciasteczek. Te ciastka są super z wielu przyczyn. Robi się dosłownie 15 minut. Są szybkie, dziecinnie proste i baardzo smaczne. Uprzedzam, żeby nie wydłużać(...)lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Walijskie PichcenieTak, tak wiem, już dawno po świętach, a przepis powinnam dodać miesiąc przed kolejnymi ;) Nie mam jednak w zwyczaju trzymać gotowych już przepisów "w zanadrzu
Kuchnia w czekoladziePierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak
Moja DelicjaW tym roku na spotkanie świąteczne w przedszkolu Karoliny zrobiłam babeczki-renifery... Dzieciaki miały z nich ogromną frajdę! Inspiracją dla dekoracji były Rudolfy z bloga
Kulinarne InspiracjeWszyscy w ciszy stanęli przy stole. Wzięli w swe dłonie opłatki i ze łzami w oczach podzielili się między sobą. Spory zostały zażegnane wspólnym milczeniem, uściskiem
W kuchni Karmel-itkiUwaga, jestem pysznym przekładamy piernikiem i polecam się na Boże Narodzenie. Wystarczy upiec mnie w formie od babki, przekroić na blaty i przełożyć czym chcecie, dekoracja do wyboru. Jestem pyszny w polewie czekoladowej przyozdobiony bakaliami lub posypany cukrem pudrem i posypką truskawkową. Możecie mnie przygotować przed samymi świętami, będę pyszny i delikatny. Składniki: mąka pszenna(...)wsypujemy przyprawy korzenne i kakao. Dodajemy cukier i śmietanę. Ubijamy osobno jaja i wlewamy do reszty składników.Wlewamy rozpuszczone masło i płynny miód. Mieszamy łopatką do połączenia składników( Ciasto jest lekko lejące, za chwile gęstnieje). Formę od babki lub keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto piernikowe. Pieczemy w 170 stopniach koło 45 minut. Wyjmujemy, studzimy na kratce
Różowa kuchnia