" Zima! Idzie bardzo groźna zima! No dobra, nie wiem czy groźna, ale mimo wszystko nie jestem z tego faktu zadowolona! Nie lubię mrozu, wiatru i chlapy
Słodkie PrzyjemnościWARSTWOWE CIASTO Z CHAŁWĄ I KAJMAKIEM! PRZEPISY NA CIASTA! Rzadko robię ciasto z kremem, lub takie, które wymagają więcej niż 15 czy 20 minut mojej uwagi
SMYKWKUCHNIDorsz w warzywach to danie nie tylko na święta i imprezy. Sprawdza się wyśmienicie na piątkowe, bezmięsne kolacje czy śniadania. Właśnie sobie uzmysłowiłam, że
Pieguskowa Kuchniamoim domu makowiec to absolutny świąteczny must bake ! Nie ważne, czy to Boże Narodzenie, czy Wielkanoc, ale makowiec być musi. Pachnący skórką pomarańczową i migdałami wprowadza prawdziwie świąteczny nastrój. Moją ulubioną i najchętniej pieczoną wersją jest makowiec zawijany w formie drożdżowej rolady. Zwykle piekę go z niebieskiego maku z dodatkiem mnóstwa bakalii. W tym roku postanowiłem zrobić go z białym(...)słońcem. Bardziej delikatny i jeszcze smaczniejszy niż tradycyjny. Jeszcze dodam, że sekretem do najlepszej drożdżowej rolady jest duża ilość masła w cieście. Zachowuje ono wtedy dłużej świeżość i jest delikatniejsze. Gorąco polecam na tegoroczne Święta. * SKŁADNIKI na 3 duże rolady z makiem Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka 150 g masła 50 g świezych drożdży
Food SquareStaropolskie pierniczki są bardzo smaczne i mięciutkie, nie wymagają leżakowania. Zawsze piekę je na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 0,5 kilograma mąki pszennej 200 gram miodu prawdziwego 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę(...)masę, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką, wstawiamy do lodówki na trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka. Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy
Bajeczna KuchniaPrzepis pochodzi z książki "Przysmaki żydowskie" Malki i Estery Kafki. Piernik jest smaczny, pachnie brandy (nie miałam koniaku). Jednak przepis zawiera błąd i kiedy zaczęłam piec
AZgotuj!W domu pachnie piernikiem, cynamonem i goździkami - a więc Święta tuż tuż. Świąteczny tydzień trwa, i dzisiaj dzielę się przepisem na szybkie korzenne
CookYourselfŚwięta tuż tuż,bo za niecały miesiąc więc na blogu będą pojawiać wypieki i potrawy w świątecznej scenerii. Te ciasteczka możemy upiec o każdej
Kolorowa kuchnia ElkiPiekąc świąteczne ciasta a przede wszystkim sernik chciałam nadać mu inny smak ale przy tym bez zbędnych kombinacji. Poszperałam w szafkach i znalazłam gotową mieszankę mix
Ewa w kuchniW pierwszy dzień świąt na śniadanie będą u mnie bułeczki z nadzieniem do makowca. Jeśli zostaną resztki nadzienia, będę wiedział jak je wykorzystać, ale
AZgotuj!Zanim na blogu pojawi się kolejny przepis pragnę Wam przypomnieć o piernikach. Właściwie to już ostatni dzwonek by przygotować ciasto dojrzewające na pierniki. Moje już
Przysmaki KarolkiNo to ciasteczkowe szaleństwo czas zacząć. Do Świąt coraz bliżej, a i ciasteczka dla Mikołaja trzeba przygotować. W tym roku damy dwa razy :) Pierwsze
Gotowanie z pasjąŚwiąteczne wypieki - strucla migdałowo-nugatowa - Już tylko chwila do Świąt, więc prezentuję Wam kolejny przepis. Tym razem coś bardziej wyszukanego, aczkolwiek prostego i smacznego. Strucla
kolorowotorcikowoByły babeczki na słono więc teraz na słodko. Jednak zostaje w klimatach świątecznych i tym razem zaproponuje jako główny składnik mak. Nie wiem dlaczego w ciągu
Kubki smakuDlaczego niebiańskie? Bo smakują niebiańsko :) Są po prostu najlepsze! Delikatne, mięciutkie, aromatyczne, w środku kryją nadzienie będące mieszanką kwaskowych powideł śliwkowych i słodkiej marmolady truskawkowej, z
DefinicjaSmaku