Ciasto drożdżowe lubi być dobrze wyrobione i potrzebuje czasu na wyrośnięcie. Jeśli uzbroimy się w cierpliwość to z pewnością zaskoczy nas nie tylko swoją wielkością, ale
Moniki SmakołykiNie warto planować... Wybaczcie moi drodzy, że kazałam wam ponad miesiąc czekać na nowego posta, ale jakoś się wcześniej nie złożyło i miałam jeszcze kilka innych
vaniliowoczekoladowaFlorentynki to bardzo popularne ciastka na bazie płatków migdałowych, żurawin i rodzynek oblane płynną czekoladą. Należą do jednych z najdroższych jakie znajdziemy w cukierniach. Dzieje się
Chocolate Muffin BlogJeśli pierniczki zrobimy już teraz to przechowane w słoiku zdąża do Świąt Bożego Narodzenia lekko skruszeć Po upieczeniu raczej twarde. Może należałoby zrezygnować z dodania karmelu i wtedy szybciej skruszeją ? Składniki : 1 kg mąki 350 g cukru 3 jajka 1 szklanka miodu 100 g masła 2 łyżki karmelu 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około 30 min. w temp. 170 *C Po wystudzeniu polukrować wg własnego uznania. Ozdobione pierniczki mogą zawisnąć na choince. przepis
Proste Potrawynajzwyczajniej w świecie - pragnie odmiany. Gdy przypadkiem trafia do miasteczka Bożego Narodzenia, widzi Mikołaja, prezenty, choinki i ogólną radość, postanawia ten uroczy zwyczaj wprowadzić w swojej mrocznej krainie. Wszelkiej maści potwory i najróżniejsze strachy ochoczo zabierają się do dzieła, zupełnie jednak nie wyczuwają ducha Świąt. W prezentach doszukują się przerażających niespodzianek, choinkę chcą udekorować kośćmi, a świątecznym(...)melodiom nadają pogrzebowych tonów. Jack wpada więc na szalony pomysł porwania Świętego Mikołaja i zastąpienia go przy rozdawaniu prezentów. Wszyscy wiedzą, że to nie może skończyć się dobrze... Oczywiście, dla romantyków jest też wątek miłosny - pozszywana z rozdartych kawałków Sally podkochuje się w Jacku, nie śmie jednak wyznać mu swoich uczuć. Więziona przez szalonego naukowca, w końcu ucieka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJakoś tak przypadkiem, choć tych ponoć nie ma, natknęłam się na ten oto przepis. Serniczek od razu został przetestowany. Jest pychotka ! Bardzo delikatny, kremowy
Smaczne ZdroweMiały być pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny
RAROSSAŚwięta, Święta już tuż tuż. Ten czas napełnia mnie radością.Cała rodzina zjeżdża się do Polski. Wykonanie – białka ze szczyptą
Kuchnia PokoleńDobry humor zaczyna się na talerzu. A w poniedziałkowy poranek niczego innego Wam nie życzę tylko dobrego humoru. Mam nadzieję, że meksykańska sałatka z kolorowymi warzywami
dolcevitainmykitchenmoim domu nie ma tradycji pieczenia jakichś specjalnych ciast wielkanocnych, jak ma to miejsce w przypadku Bożego Narodzenia. Dlatego w tym roku pierwszy raz w życiu miałam okazję upiec świątecznego mazurka. Dwie warstwy kruchego ciasta z podwójnej porcji wg TEGO przepisu przełożyłam domową GALARETKĄ PORZECZKOWĄ . Na wierzch wylałam domową masę z cukru i śmietanki(...)lekko się skarmelizował dodałam 200g słodkiej śmietanki i gotowałam do powstania gładkiej masy. Po lekkim przestudzeniu wylałam ją na ciasto. Wyszło pysznie! Sądząc po tempie znikania mazurka ze świątecznego stołu, chyba zapoczątkowałam nową tradycję w rodzinie. Wesołych Świąt
Wrzosowa Polanagładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć(...)Czasu na czytanie zrobiło się mniej, ale w podróży udało mi się przeczytać ostatnio książkę Nataszy Sochy "Biuro Przesyłek Niedoręczonych" z bardzo zimową okładką. Na krótko przed Świętami Bożego Narodzenia Zuzanna wyprowadza się od matki i trafia do Miasteczka, w którym zatrudnia się w Biurze Przesyłek Niedoręczonych. Jej zadaniem jest segregowanie worów listów i innych przesyłek, które
Weekendy w domu i ogrodziePowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika(...)paski - 1 cebula zalewa: - 1 1/3 szklanki wody - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 4 łyżki octu spirytusowego - 3 łyki ketchupu - 1 łyżka cukru - 4 ziarna ziela angielskiego - 4 ziarna pieprzu ciasto do obtaczania ryby: - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki wody - jajko - sól (u mnie himalajska) - mielony czarny pieprz dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto
Kuchnia co dniaPrzepis znalazłam na blogu Słodkiej Pasji. Mi niestety nie wyszły takie ładne, ale będę jeszcze próbować. Może muszę dodać więcej mąki? Nie wiem, ale i tak
Pasja Smakucoś od siebie. Bardzo fajny pomysł na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. Córka już mnie poprosiła, bym taki upiekła. No to będzie w takim razie :D A tak bardziej realnie to weekend się zbliża, święto narodowe, więc jest okazja żeby taki przepis wypróbować przed świętami. Składniki: * 40 - 50 dkg maku mielonego * 1 margaryna lub masło(...)powietrza. 9. Dodałam olejek migdałowy. Piekłam 1 godzinkę w 200 stopniach. W połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni. Jak ciasto ostygło, polałam je lukrem tutaj i przyozdobiłam suszoną żurawiną. Przepyszne ciasto! Mokre i słodziutkie. Na święta zrobię je ponownie. W między czasie muszę poczytać moje tajemne zapiski na karteluszkach :D Może znów znajdę jakiś przepis, którego
Pieprzyć z FantazjąPoniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli
Ugotować