Potrzeba matką wynalazków – pomyślcie, pojawiają się w Święta niespodziewani goście, więc przydałoby się przygotować coś na szybko np. do barszczu lub po prostu
Pasja SmakuJuż z myślą o Świętach Bożego Narodzenia podrzucam przepis na piernik dla tych zabieganych i dla początkujących w kuchni,bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Dzięki uprzejmości sklepu internetowego Tarka i Miarka mogę Wam zaprezentować herbatę w uroczej filiżance. Te i inne filiżanki oraz mnóstwo ciekawych i przydatnych rzeczy do kuchni,salonu czy jadalni znajdziecie(...)sklepie. Szczególnie teraz w okresie przedświątecznym szukamy prezentów pod choinkę więc zapraszam do sklepu https://www.tarkaimiarka.pl/ ciasto: 2 jajka 3/4 szkl. cukru 2,5 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 1 szkl. mleka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody słoik dżemu z czarnej porzeczki* ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki* 100 g czekolady deserowej 2 łyżki
Kolorowa kuchnia Elkijest ktoś na sali kto nie lubi tych pierogów?! Ręka do góry ;) Ja akurat jestem z tych do kochają wszystkie pierogi a właśnie Bożego Narodzenia nie umiałabym sobie wyobrazić bez tych pierogów. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy gotowane z kapustą i grzybami, bo przecież chociaż post został już dawano zniesiony Wigilia to Wigilia i powinna zawierać(...)wybieracie wersję gotowaną czy może pieczoną? Składniki na farsz: 1 słoik litrowy suszonych grzybów 2 kg kiszonej kapusty sól i pieprz 3 łyżki oleju 3 cebule Składniki na ciasto: 700 gram mąki + do posypania stolnicy 400 ml gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Grzyby płuczemy wieczorem dzień przed planowana produkcją pierogów, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy
Życie zaczyna się w kuchniWiem, już po Wigilii, ale nie było kiedy pisać przez Święta. Nawet nie otwierałam komputera, żeby poczytać a co dopiero mówić o prowadzeniu bloga
Mama z MotylemJuż trzeci rok z rzędu planując potrawy na Święta, wpisuję sobie na listę pierniki. Co najważniejsze można je zrobić nawet ostatniego dnia, bo od
Kuchnia co dniajuż ostatni dzwonek na tworzenie świątecznego menu. Jeżeli tak jak ja zawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym(...)inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste i szybkie do wykonania, jedynie trzeba poczekać aż masa stężeje. Inspiracja: Ostra na słodko Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, chcę również Wam życzyć zdrowia i radości z czasu spędzonego z rodziną. Byśmy w natłoku codziennych spraw potrafili znaleźć magię i chwilę wytchnienia tylko dla siebie, ale i najbliższych
Fabryka pomysłówWyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich
Kuchnia Pani Wiosnystwierdzenie, że ja Walentynek nie, bo kochać się trzeba cały rok, a nie od święta. Z całym szacunkiem, ale to troszkę jak powiedzieć, że nie obchodzę Bożego Narodzenia i Wielkanocy, bo wierzę cały rok. Są dni, w które nie kocha się bardziej ani tylko, ale w które można tą miłość okazać bez skrępowania, nie wstydzić się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedokładnie wymieszać. Następnie do suchych składników dodać jajko, roztopione masło i miód. Całość dokładnie wymieszać mikserem, a następnie przełożyć na stolnicę i wyrobić rękoma do gładkiego ciasta. 2. Ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 mm, podsypać mąką i wykroić foremkami kształty gwiazdki. W każdym pierniczku gwiazdki wykroić mniejszą foremką gwiazdy otwór (taki aby później móc włożyć tam cukierka(...)najwyższych obrotach miksera, (w przypadku gdy lukier jest dość rzadki dodać pozostałą ilość cukru i ubijać aż do uzyskania odpowiedniej gęstości). Gotowym lukrem udekorować pierniczki. Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują dania, na których smak czekamy cały rok. Bigos, śledzie na kilka sposobów, pierogi z pysznym farszem, zupa grzybowa z łazankami, barszcz
Szalona Kuchnia EwelinyWłoski orzechowiec to prosty, półkruchy zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. To ciasto, które mogłabym jeść na okrągło - nie za słodkie, mocno nadziane orzechami. Nadzienie
Kuchnia MagdaLenyOszczędzanie kojarzy się z czymś co nie jest przyjemne, to o którym ja chcę napisać nie wymaga wyrzeczeń ale odrobiny sprytu i trzymania się pewnych zasad
Kuchnia PROzdrowotnaKolejne obowiązkowe danie na naszym wigilijnym stole to paszteciki z farszem kapuściano-grzybowym. Są idealne jako dodatek do barszczu czy ryby. Ja przygotowuję je także na
Z miłości do słodkościUwielbiam piec ciasta , te proste w wykonaniu jak i te, na których przygotowanie potrzebuję więcej czasu. Te, które zachwycają połączeniu wielu warstw i smaków, jak i
Pobite gary BarbaryBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu
Domowa Cookierenka AgiWiększość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają
PysiaGotuje.plczas, aby pomyśleć o świątecznych piernikach, które upieczone teraz poleżą parę tygodni w szczelnie zamkniętym (i schowanym głęboko w sekretnym miejscu - zalecam, z doświadczenia!) pudełku aż do Świąt Bożego Narodzenia. W tym czasie zmiękną i dzięki wcześniejszemu przygotowaniu jedną pozycję w naszym słodkim świątecznym menu będziemy mieć już gotową. Składniki (na około 100 sztuk pierniczków(...)sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 8-10 minut
Garniec MagalieCiasto mandarynkowe z makiem – Pyszne, aromatyczne ciasto z makiem, skórką z mandarynki oraz sokiem. Wilgotne, maślane, pełne smaku. Krem jest również lekko mandarynkowy i sprawia
Mała CukierenkaJuż wszystko gotowe? Tak, na pewno... Baranek z masła, kiełbasa, baby i serniki, żur, galareta, pasztet i pieczenie,sos do jaj, szynka w galarecie, sałatka
W kuchni Karmel-itkimakowce to bardziej na Boże Narodzenie, ale ja tak uwielbiam te ciasto, że znajduję się ono również na Wielkanocnej liście. Ogólnie w moich wpisać nie ma jeszcze setek przepisów na ciasta, ale dzięki temu łatwiej jest wybrać te najbardziej pasujące do okoliczności, a Wy nie musicie bić się z myślami, które spośród 20 ciast wybrać. 😉 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)SZARLOTKA Przepis znajdziecie tutaj . Uważam, że najlepszymi ciastami, które wszystkim posmakują są te, które wykonuje się jak najprościej. W przypadku tej szarlotki, nie ma kruszonek, warstw i wykona ją nawet początkujący. Nr 8 MOCNO ŚLIWKOWY PLACEK Przepis znajdziecie tutaj . Te ciasto jest też może kojarzyć się z innymi świętami, ale również sprawdzi się ono na Wielkanoc. Wyraźny
Zdrowie i pysznie na talerzuKolejne danie nie tylko na wigilijną wieczerzę Dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów bądź jak ja unikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów
Ola la LCHFstosować w piekarniku ale tu już należy uważać bo rączka się nagrzeje. Dodatkowym atutem patelni jest to, że można smażyć na niej bez dodania tłuszczu i można upiec nawet ciasto. A teraz kilka ważnych informacji o produkcie : - stosowanie : kuchenka indukcyjna, gazowa, elektryczna, ceramiczna - patelnia posiada powlokę " non stick " co pozwala na przygotowywanie potraw bez tłuszczu - Specjalna szlachetna powłoka(...)więc jeśli mieliście wątpliwości co do tej cudownej patelni to mam nadzieję, że je rozwiałam i kupicie taka patelnię na długie lata. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia więc kto wie, może ktoś taką patelnię pięknie zapakowaną znajdzie pod choinką ? Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPierniczki są nieodłącznym elementem każdych Świąt Bożego Narodzenia. Ich zapach towarzyszy nam przez cały ten radosny czas. Udekorowane lukrem są doskonałą ozdobą naszej choinki. Składniki: 50 dkg mąki 20 dkg cukru 20 dkg miodu spadziowego 12 dkg masła 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę(...)dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cukier, miód, masło i jajko. Wszystko razem siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm i wykrawamy foremkami ozdobne kształty. Jeśli chcemy wieszać na choince, to rurką do napojów wykrawamy dziurkę w odpowiednim miejscu. Pierniczki pieczemy w średnio
Kuchnia w czekoladzie