Odwrócone ciasto czyli upside downe cake to wypiek w kuchni amerykańskiej. Starodawny Tradycyjny wypiek przygotowywany z plastrami ananasa. Jest to jedno z tych ciast, które nie
Kuchnia w oparachCiasto na biszkopcie z masą czekoladową z bakaliami, masą budyniową z cytryną, słodkimi brzoskwiniami oraz galaretką. Nie jest bardzo wymagające, jakby mogło się wydawać, ale potrzeba
Lena GotujeTen przepis na makowiec jest w naszej rodzinie od zawsze.Makowiec jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek
Z MarcepanemPiękny wielkanocny czas to wyzwanie w kuchni, bo w przeciwieństwie do świąt Bożego Narodzenia prócz śniadania nie ma głęboko zakorzenionych zwyczajów żywieniowych co
Kuchnia PROzdrowotnaNa wigilijnym stole nie powinno zabraknąć maku, który zgodnie z ludowymi wierzeniami zapewnia szczęście i chroni przed działaniem złych sił. Mak, który zawiera w makówce tysiące
Smakowity Blog KulinarnyMakowe muffinki ot tak, prosto z serca, upieczone na kolacje imieninową, na osłodę dnia ukochanej osobie🙂 Szybko i łatwo się je robi, a smak już nas
czarrna od kuchniPrzepyszne ciasto z przepisu s. Anastazji. Miękkie, z dodatkiem 3 całych pomarańczy i orzechów włoskich. Nieco pracochłonne (ja każdy blat piekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieCzekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne, powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek
Wanilia i KardamonZwiązku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w
UgotowaćDzień dobry! Mogę Was jeszcze pomęczyć przepisami świątecznymi? :-) To już przedostatni! Przepis na kutię oczywiście na blogu już znajdziecie, w tradycyjnej formie, dzisiaj nieco inaczej. Pewnie
Pora coś zjeśćorzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto i odłożyć na 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu formować rogaliki i piec w temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza, aż do przyrumienienia ciasteczek. Przepisy na te wspaniałe malutkie ciasteczka przekazywane(...)Przez te wszystkie lata powstało mnóstwo receptur. Aż trudno mi uwierzyć, że nie piecze się ich w całej Polsce, bo tak idealnie wpasowują się w najpiękniejsze Święta Bożego Narodzenia
Kuchnia Pani Wiosnyświętami w dzieciństwie. Zawsze na Boże Narodzenie robiła go nasza Ciocia, która jest prawdziwym mistrzem wypieków. Za przepis bardzo dziękujemy i zachęcamy każdego sernikowego laika do jego przyrządzenia, bo mimo że długi w opisie jest bardzo prosty do wykonania :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: Blacha o rozmiarach 36cm x 28cm Składniki: Na ciasto
Kolizje SmakówŚwięta już za rogiem, zatem czas na planowanie świątecznych wypieków, testowanie przepisów, tak aby podczas Bożego Narodzenia wszystko było już perfekcyjnie. Do ciasteczek z pieczątkami robiłam nie pierwsze podejście. Poprzednim razem postawiłam na kruche ciasteczka cynamonowe. Odbijanie pieczątki okazało się koszmarem, po kilku sztukach się poddałam. Ciasteczka były pyszne, ale upiekłam je bez wzorków. Wniosek jaki(...)spiralną końcówką. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie przygotuj blat do robienia ciasteczek, podsypując go mąką. Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na pół i drugą połowę schowaj ponownie do lodówki (całość nie zmieści się na blachę, pieczenie jest rozłożone na 2 tury). Rozwałkuj ciasto ale nie bardzo cienko, ciasto powinno mieć około
nietylkopasta.plDzisiaj pyszne drożdżowe ślimaczki-bułeczki z makiem - przepis z najnowszej książki wydanej przez Lidla - "Kuchnia polska" tym razem autorstwa świetnego cukiernika Pawła Małeckiego. Bułeczki są mięciutkie
Moje Kuchenne RewelacjeW końcu i oczka doczekały się publikacji. Mama upiekła je na święta wielkanocne, więc już dawno pozostało po nich wspomnienie. Delikatne i kruche z
Kuchnia w czekoladzie